به گزارش نفت دیلی،شرکت ملی گاز ایران به منظور عرضه مطمئن گاز در تمام فصول سال و تامین نیازهای داخلی و صادراتی تا پایان برنامه پنجم توسعه ظرفیت ذخیره سازی بیش از 14 میلیارد مترمکعب گاز را در مخازن طبیعی زیرزمینی ایجاد خواهد کرد.
گاز، انرژی ارزشمندی است که وجود آن در کشورهای دارنده آن، یک ویژگی مهم به شمار می آید و ذخیره سازی بخشی از آن،راهبردی است که می تواند در تعیین جایگاه کشورها در بازارهای جهانی نقش آفرینی کند.
جغرافیای طبیعی کشور ما گونه ای است که با در اخیتار داشتن بیش از 16 درصد از ذخایرگاز دنیا، رتبه دوم جهان را به خود اختصاص داده است.
هم اینک بیش از 61 درصد سبد انرژی کشور را گازطبیعی به خود اختصاص می دهد و با تولید نزدیک به 600 میلیون مترمکعب گاز، بیش از 63 میلیون نفر از آن منتفع می شود.
گاهی مصرف این حامل انرژی از میزان تولید آن پیشی می گیرد و در مواقعی که عموما در زمستان است، مشکلاتی را فرا روی بخش های تامین کننده انرژی قرار می دهد.
آمارهای شرکت ملی گاز ایران گویای این است که مصرف گاز در فصول گرم به مراتب کمتر از فصول سرد سال است و گاه این اختلاف مصرف به شش تا هفت برابر می رسد.
این اختلاف مصرف در این دو مقطع زمانی می تواند با بهره گیری از فناوری های خاص ذخیره سازی برطرف شود و در زمان ضروری مورد استفاده قرار گیرد.
ذخیره سازی را می توان مترادف و هم سنگ با پس انداز که نوعی سرمایه گذاری برای آینده است،تلقی کرد؛ کاری که از گذشته های دور مرسوم بوده است و نشان می دهد تا چه اندازه می تواند اطمینان خاطری برای فردای انسان باشد.
گازطبیعی نیز می تواند به عنوان کالای استراتژیکی در نظر گرفته شود که برخی از کشورهای دارنده این منبع انرژی غنی می تواتند با ذخیره سازی آن به نیاز امروز و انتظار نسل فردای خویش پاسخ گویند و ایران به عنوان دارنده دومین ذخایر غنی گاز جهان می تواند در زمره آنها قرار گیرد.
براساس فرمولهای رایج،به طور متوسط هر کشور دارنده منابع گازی باید معادل 13.7 درصد از مصرف سالانه گاز خود را ذخیره کند؛ بنا بر این اگر مصرف سالانه گاز در ایران را حدود 107 میلیارد متر مکعب در نظر بگیریم، براساس این فرمول، باید حداقل سالانه بیش از 14 میلیارد متر مکعب گاز ذخیره سازی کنیم.
بنابر مطالعات اهل فن، به طور کلی سه نوع مخزن برای ذخیره سازی مناسب تشخیص داده شده است؛ هیدروکربوری تخلیه شده از گاز یا نفت، آب های زیرزمینی (آکروفر) و گنبدهای نمکی ؛ که هر سه نوع این مخازن در کشور ما وجود دارد.
مطالعه مخازن زیرزمینی در کشور با هدف ذخیره سازی و استفاده از آن در فصل سرد،چند سالی است که با جدیت در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفته است.
به دلیل گستردگی فعالیت های اکتشافی، تاکنون بیش از 200 مخزن در سراسر کشور بررسی و مطالعه شده که 92 مخزن آن مربوط به غرب کشور و از این تعداد نیز نتیجه مطالعات درباره دو مخزن باباقیر و بانکول با مجموع ظرفیت 32 میلیارد مترمکعب مثبت بوده است.