به گزارش نفت دیلی: نخستین پایلوت تولید و ذخیرهسازی هیدرات گازی با روش تولید اختصاصی تکمرحلهای در پژوهشگاه صنعت نفت ساخته و راه اندازی شد.
مجری طرح هیدراتهای گازی پژوهشگاه صنعت نفت از دستیابی به دانش فنی تولید هیدرات گازهای مختلف در یک فرآیند نیمهپیوسته خبر داد و افزود: این پایلوت نخستین پایلوت با روش تولید اختصاصی تکمرحلهای، بدون نیاز به سیستمهای جداساز آب-هیدرات و سیستم دانهبندی در سطح جهانی محسوب میشود که با موفقیت راهاندازی و تولید هیدرات در مقیاس نیمه صنعتی در آن انجام شده است.
به گفته دکترخداداد نظری با دستیابی به این دانش می توان ادعا کرد ایران در گروه معدود کشورهایی قرار دارد که به فناوری تولید، ذخیرهسازی و حمل هیدرات گازی در شرایط ملایم دستیافته است.
وی گفت: بر اساس اهداف برنامه توسعه پنجم این فناوری در زمینه، توسعه و تجاری سازی ممانعت کننده های سینتیکی هیدرات گازی، تولید و مصرف هیدرات گاز طبیعی در پیکسایی به عنوان سوخت جایگزین، بکارگیری فناوری هیدرات در شیرینسازی آب دریا و تهیه آب شیرین در بنادر، حذف دیاکسید کربن و استفاده از آن در ازدیاد برداشت از مخازن نفتی بکارگرفته خواهد شد.
مجری طرح هیدراتهای گازی پژوهشگاه صنعت نفت در تشریح روند ساخت پایلوت تولید و ذخیرهسازی هیدرات گازی گفت: مطالعه پایه و تفصیلی فرآیند تولید هیدرات در پژوهشگاه صنعت نفت، ساخت رآکتورهای تولید هیدرات از سوی شرکت سازنده و ساخت و نصب دیگر مخازن تحت فشار از سوی واحد خدمات فنی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد.
به گفته نظری، این پایلوت شامل دو راکتور نیمهصنعتی تحتفشار و مجهز به سیستمهای سردساز و کنترلکنندههای پیشرفته همچنین قادر به تولید انواع هیدرات گازی خردشده با ظرفیت بالای گاز ذخیره شده است.
وی در باره شیوه کار پایلوت تولید و ذخیرهسازی هیدرات گازی گفت: یکی از راکتورها درزمینه تولید و دیگری در زمینه تخلیه به صورت متناوب کار میکنند و نهایتا محصول آنها هیدرات خشکی با دانهبندی 2 تا 5 میلیمتراست که در دمای "10-" درجه در مخزن ذخیرهسازی و انتقال با فشار حدود 15-20 بار، حمل میشود.
نظری یادآور شد: پژوهشگاه به عنوان قطب فناوری هیدرات کشور، پس از تدوین نقشه راه فناوری هیدرات، طرحهای پژوهشی کاربردی را به مدیریتهای پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز و شرکت ملی نفت ایران ارائه کرده است.
بر پایه این گزارش، یکی از منابع گاز طبیعی در ذخایر عظیم جهانی هیدرات گازی نهفته که به صورت طبیعی در زیر بستر دریاها تشکیل شده است که منبعی انکارناپذیر از انرژی در آینده نه چندان دور است. علاوه براین، فناوری هیدرات ،زمینه های کاربردی بسیار وسیعی دارد. کاربرد در انتقال و صادرات گاز طبیعی جامدشده، شیرینسازی آب دریا، حذف دیاکسید کربن نیروگاهی و تبدیل آن به هیدرات و سپس استفاده از آن در ازدیاد برداشت تنها نمونهای ازکاربردهای این فناوری است.
برنامههایی که در 10 سال گذشته در پژوهشگاه در زمینه هیدرات انجام شده است شامل: شناخت هیدرات به ویژه هیدرات گازهای هیدروکربنی با تمرکز بر گاز متان، گاز طبیعی و هیدرات گازهای غیرهیدروکربنی با تمرکز بر دیاکسید کربن و مسائل زیستمحیطی بوده است.
دراین سالها تلاش شده است که روش و فرایند تولید هیدرات، ذخیرهسازی و پایدارسازی و در نهایت حمل آن برای مصارف مختلف مورد بررسی قرارگیرد.
اکنون پس از اثبات تکنولوژی و دانش کسبشده در این مقیاس، میتوان با ثبت دانش و فرایند اختصاصی نیمه صنعتی، گامهای بعدی در توسعه همهجانبه این فناوری را با اطمینان برداشت.
نکته جالب توجه این است که این پایلوت به گونهای طراحیشده که قابلیت استفاده و بکارگیری درهمه حوزههای مطرح در نقشه جامع هیدرات کشور، با هدف کوتاهکردن مسیر و زمان دستیابی به دانش فنی را داراست.