به گزارش نفت دیلی، معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به توان کشورمان برای صدور روزانه 180 میلیون مترمکعب گاز تا 4 سال آینده گفت: ایران طی دهه آینده بازیگر اصلی در تامین و صادرات گاز به تمامی مشتریان بالقوه خواهد بود.
جواد اوجی در سخنانی در آخرین روز بیست و پنجمین کنفرانس جهانی گاز در کوالالامپور مالزی افزود: بر مبنای برنامه پنج ساله، صنعت گاز ایران با توسعه قطعی 12 فاز جدید از میدان گازی عظیم پارس جنوبی که 4 فاز آن به تولید ال ان جی اختصاص داده شده است، گسترش خواهد یافت و انتظار داریم با دستیابی به ظرفیت قابل توجه تولید روزانه یک هزار و 200 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تا پایان سال 2016 میلادی بتوانیم روزانه 180 میلیون مترمکعب گاز را از طریق خطوط لوله و کشتی های ال ان جی بر صادر کنیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به این که پروژه توسعه میدان گازی پارس شمالی و پروِژه توسعه میدان گازی کیش علاوه بر سایر میادین داخلی کشف شده و برنامه ریزی شده برای توسعه، از دیگر پروژه های مهم کشورمان است، افزود: برنامه پنج ساله توسعه صنعت گاز ایران نیازمند حدود 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری است که بخش عمده آن باید توسط موسسات مالی بین المللی تامین شود.
اوجی تصریح کرد: تخصیص گاز تولیدی حداقل چهار فاز پارس جنوبی برای صادرات به اروپا از طریق یک خط لوله صادراتی از عسلویه تا بازرگان (در مرز ایران - ترکیه) با ظرفیت انتقال روزانه 110 میلیون مترمکعب و طول یک هزار و 800 کیلومتر از دیگر اقدامات مهمی است که می توان به آن اشاره کرد.
وی افزود: 4 فاز دیگر پارس جنوبی نیز برای صادرات به پاکستان و هند از طریق یک خط لوله صادراتی موسوم به "خط لوله صلح" در نظر گرفته شده است و سایر مسیرهای محتمل برای صادرات از طریق خط لوله نیز تحت بررسی و یا در حال مذاکره است که همه این برنامه ریزی ها بدون شک کشورمان را در دستیابی به هدف تبدیل شدن به یک تولیدکننده اصلی در سطح منطقه و نقش مهم آن در تامین گاز موردنیاز مشتریان یاری خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که کشورمان در بخش سیستم خطوط انتقال در سطح منطقه در جایگاه دوم قرار دارد تصریح کرد: موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد کشور ما با ذخایر عظیم گاز و احراز جایگاه سومین تولید کننده بزرگ گاز در جهان با ظرفیت تولید 600 میلیون مترمکعب در روز و دارا بودن زیرساخت ها و شبکه خطوط لوله پیشرفته و توسعه یافته با ظرفیت انتقال 750 میلیون مترمکعب، ایران را قادر ساخته است تا فرصت های فراوانی را در اختیار همسایگان خود قرار دهد.
جواد اوجی با اشاره به این که وجود شبکه ای فشار قوی به طول تقریبی 35 هزار کیلومتر ما را قادر می سازد که حجم عظیمی از گاز را در سطح کشور از مرز آذربایجان و ترکمنستان تا مرز ترکیه و خلیج فارس منتقل کنیم، افزود: هم اکنون جمهوری اسلامی ایران به ترکیه و ارمنستان گاز صادر می کند و با جمهوری آذربایجان نیز معاوضه (سوآپ) گاز انجام می دهد.
وی با تاکید بر توافقات اخیر میان ایران و ترکمنستان برای افزایش حجم گاز تحویلی تا سقف 14 میلیارد مترمکعب در سال بر مبنای قرارداد جاری میان دو کشور که در سال 1995 منعقد شده است، گفت: صادرات گاز به عراق و از طریق آن به سوریه و اروپا نیز از دیگر برنامه های ماست که در همین راستا پیش از آن ساخت 200 کیلومتر خط لوله با قطر 48 اینچ برای انتقال گاز به نیروگاه های عراق، به عنوان اولین قدم تجارت گاز طبیعی میان دو کشور اختصاص داده شده است.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ابراز امیدواری کرد که سخنرانان و شرکت کنندگان در کنفرانس جهانی گاز مالزی، مشکلات و موضوعات چالش برانگیزی که گریبان گیر برنامه های توسعه تامین گاز است را بدون هیچگونه ملاحظه سیاسی مورد توجه قرار دهند.
وی افزود: بدون شک، قراردادهای بیع متقابل که با همکاری شرکت های بین المللی نفت تدوین شده است، متداول ترین رویه در توسعه میادین نفت و گاز ایران بوده و در طی زمان، اصلاحات دقیقی بر مبنای دیدگاه های شرکت های بین المللی نفت، برای تامین خواسته های این شرکت ها تا حد ممکن صورت گرفته است.
جواد اوجی با تاکید بر این که ما همچنان آماده دریافت نظرات جدید از شرکت ها و سرمایه گذاران علاقمند هستیم تا فضای امنی را برای مشارکت آن ها، نه فقط در پروژه های بالادستی بلکه در پروژه های میان دستی و پایین دستی، فراهم کنیم، افزود: در واقع شرکت هایی که جویای عرضه بلند مدت انرژی به ویژه گاز هستند، می توانند بدون هیچ گونه محدودیتی در ایران سرمایه گذاری کنند و از حمایت های وزارت نفت ایران به عنوان میزبان برخوردار شوند.
وی تصریح کرد: ارائه گزینه های مختلف به مشتریان برای ورود به زنجیره صنعت گاز و سرمایه گذاری در بخش یا بخش های مختلف منطبق با خواسته ها و تمایلات آن ها، حاکی از انعطاف پذیری ما در برخورد با مشتریان است و آن ها می توانند برای عرضه بلندمدت انرژی از طریق قراردادهای خرید و فروش ساده نیز به طور مستقیم مذاکره کنند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: این نکته بسیار مهمی است که نرخ بازگشت سرمایه در ایران نسبت به سایر کشورهای منطقه قابل رقابت است و به واسطه آن فرصت های درخشانی برای سرمایه گذاری در اختیار شرکت ها قرار داده خواهد شد.
بیست و پنجمین کنفرانس جهانی گاز با موضوع "گاز، آینده با ثبات برای رشد جهانی" از 15 خرداد در شهر کوالالامپور مالزی آغاز به کار کرده است که تا امروز، 19 خرداد (8ژوئن) نیز ادامه داشته است.
در این کنفرانس مهم، شرکت های فعال در عرصه گاز همچون،روسیه، کره جنوبی، هلند، سنگاپور، رومانی، آمریکا، فرانسه، لهستان، انگلیس، کانادا و چین شرکت کرده اند و شرکت ملی گاز ایران نیز آخرین یافته های علمی خودرا به شرکت های حاضر ارائه کرد.
همچنین در حاشیه برگزاری این کنفرانس جهانیٰنمایشگاهی از آخرین دستاوردهای فناوری در زمینه انرژی و گاز برپا شد که شرکت ملی گاز ایران نیز در آن حضور یافته و با نمایش آخرین یافته های علمی و عملیاتی در عرصه گاز، پاسخگوی بازدیدکنندگان است.
کنفرانس جهانی گاز به میزبانی انجمن گاز مالزی و شرکت پتروناس برگزار شده است و اتحادیه بینالمللی گاز نیز سازماندهی آن را به عهده دارد؛ بیش از پنج هزار کارشناس صنعتی از جمله مدیران اجرایی سازمان های پیشتاز، مقام های دولتی و متخصصان صنعتی، در کنفرانس جهانی گاز مالزی حضور دارند و استات اویل نروژ، نواتک روسیه، او ام وی اتریش و سعودی آرامکو از جمله مهم ترین شرکت های حاضر در در این کنفراس بودند.