به گزارش نفت دیلی، غربالگری 57 مخزن نفتی در خلیج فارس بر اساس نقشه راه ازدیاد برداشت در شرکت نفت فلات قاره در دستور کار قرار گرفته است و پیشبینی می شود تا پایان امسال به پایان برسد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: ازدیاد برداشت، از اساسیترین مباحث در این شرکت است؛ از این رو غربالگری روشهای ازدیاد برداشت در تمام مخازن شرکت نفت فلات قاره در دستور کار قرار گرفت.
مهندس جلال موسوی اظهار کرد: افزایش ضریب ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز، به عنوان یکی از مهمترین ماموریتهای صنعت نفت، در اولویت فعالیت های فلات قاره قرار دارد.
وی با اشاره به این که پروژه غربالگری مخازن نفتی در خلیج فارس به صورت همکاری مشترک بین شرکت نفت فلات قاره، یک پیمانکار معتبر خارجی و دانشگاه صنعت نفت انجام می شود، افزود: ویژگیهای سنگ و سیال هر مخزن متفاوت است؛ از این رو باید روش ازدیاد برداشت متناسب با هر مخزن شناسایی و به کار گرفته شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره گفت: در انتخاب روشهای ازدیاد برداشت به دنبال بهبود برداشت (IOR) نیستیم، بلکه ازدیاد برداشت (EOR) مدنظر ماست، پس شرایط مخزن به لحاظ مراحل مختلف ازدیاد برداشت باید در نظر گرفته شود و استحصال از ذخیره درجای مخزن افزایش پیدا کند.
موسوی روشهای EOR را متفاوت خواند و گفت: تزریق گاز به صورت امتزاجی (تزریق در لایه نفت) و غیرامتزاجی (تزریق در کلاهک گازی مخزن) و تزریق آب در قسمت آبده مخزن یا تزریق به صورت سیلابزنی و نیز تزریق پلیمر، تزریق آب همراه با مواد شیمیایی و تزریق گازهای غیر هیدروکربنی همچون دیاکسیدکربن از جمله این روش هاست.
وی با بیان اینکه روش احتراق درجا (ایجاد حرارت) و تزریق بخار، از جمله روشهای ازدیاد برداشت برای مخازن دارای نفت سنگین است، اظهار کرد: بیش از 40 روش عملیاتی برای ازدیاد برداشت از مخازن در دنیا وجود دارد و روشهایی همانند ویپکس (جابهجایی ناگهانی نفت) نیز در مرحله تحقیق است.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره با اشاره به اینکه برای غربالگری در جهان، تمام اطلاعات مخازن به صورت جداگانه در بانکهای اطلاعاتی ذخیره و در قالب یک نرمافزار ارائه میشود، تصریح کرد: نرمافزار یاد شده براساس ویژگیهای مخزن، چند روش ازدیاد برداشت را براساس تجربههای جهانی پیشنهاد میکند.
موسوی ادامه داد: روشهای پیشنهادی براساس درصد موفقیت بهوسیله نرمافزار، اولویتبندی میشود، اما این روشها لزوما به منزله موفقیت 100 درصد نیست، بلکه نخست باید کار آزمایشگاهی و شبیهسازی در مخازن انجام شود.
بر اساس نقشه راه ازدیاد برداشت در شرکت نفت فلات قاره، غربالگری حدود 57 مخزن در دستور کار قرار گرفته و پیشبینی برای اتمام این کار، پایان امسال است.
اهمیت افزایش ضریب برداشت به ویژه در میدان های نفتی خلیج فارس بسیار مهم ارزیابی می شود و بر اساس تکالیف برنامه پنجم توسعه، باید تا پایان این برنامه ضریب برداشت از میدانهای نفت و گاز یکدرصد افزایش یابد.
شرکت نفت فلات قاره به عنوان یکی از اصلیترین شرکتهای بهرهبردار نفت و گاز، با توجه به اهمیت این موضوع، نقشه راهی را برای تحقق برنامههای ازدیاد برداشت در مخازن خود در دستور کار قرار داده و در این نقشه راه، نخست ویژگی مخازن، غربالگری، سپس عملیات آزمایشگاهی آغاز می شود، در پایان نیز آزمایش میدانی روشهای موردنظر متناسب با هر مخزن در دستور کار قرار میگیرد.