به گزارش نفت دیلی، کارشناس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: فرآیند احداث واحدهای کوچک مقیاس تولید ال ان جی و مخازن مربوط به آن در مجاورت نواحی پرمصرف برای پایین آوردن مصرف روزانه در زمستان مناسب است.
غلامعلی رحیمی افزود: رشد روزافزون مصرف گاز و جایگزینی آن با دیگر منابع انرژی در کشور، تفاوت چشمگیر مقدار مصرف سوخت در فصل های مختلف سال، آسیب پذیر بودن سیستم گازرسانی و احتمال بروز مشکل در عملیات تولید و بهره برداری، از مهم ترین عواملی هستند که اجرای طرح های ذخیره سازی گاز طبیعی را ضروری می کند.
وی گفت: میانگین مصرف روزانه گاز در چهار ماه نسبتا سرد سال، 25 درصد بیش از میانگین مصرف این ماده در هشت ماه گرم و معتدل سال است و این تفاوت در روزهای سرد زمستان به 40 درصد نیز می رسد.
این کارشناس انرژی همچنین با بیان این که برآوردها نشان می دهد در برخی ساعات روز زمستان های بسیار سرد، مصرف گاز حتی به بیش از 1.5 برابر میانگین ماه های گرم و معتدل می رسد، اظهار کرد: این اختلاف چشمگیر بین مصارف تابستانی و زمستانی با توجه به دوری مبادی تولید تا نواحی عمده مصرف در زمستان ایجاب می کند تنها به سیستم تولید، انتقال و تامین گاز به صورت مستقیم اتکا نشود و ایجاد ذخایر نزدیک به مراکز عمده مصرف در فهرست طرح های مهم اجرایی صنعت گاز قرار گیرد.
وی یادآور شد: به منظور افزایش اطمینان شبکه گاز و کاهش هزینه های ناشی از قطع گاز در شرایط بحران و اوج مصرف، راه های متنوعی در کشورهای مختلف استفاده می شود که عبارتند از: ذخیره سازی گاز در مخازن زیر زمین، تولید و ذخیره ال ان جی در مقیاس های کوچک و در نقاط مناسب، احداث مخازن سی ان جی در مجاورت مناطق پرمصرف و احداث خطوط لوله انتقال گاز با فشار بالا.
رحیمی اعلام کرد: فرآیند احداث واحدهای کوچک مقیاس تولید ال ان جی و مخازن مربوط به آن در مجاورت نواحی پرمصرف برای پایین آوردن مصرف روزانه در زمستان مناسب است.
به گفته وی، در طول ماه های گرم سال در این مجتمع های کوچک می توان گاز را به مایع تبدیل و به هنگام ضرورت در روزهای سرد زمستان تبخیر و به شبکه گازرسانی تزریق کرد.
رحیمی گفت: این واحدها همچنین می توانند در مواقعی از فصل زمستان، زمانی که مصرف نسبت به تولید و عرضه از مبادی اصلی کاهش نسبی می یابد، مازاد گاز را از خطوط لوله دریافت و به مایع تبدیل و ذخیره کنند که به این ترتیب ذخیره مخازن ال ان جی حتی المقدور بازسازی و حفظ می شود.
این مقام آگاه اظهار کرد: فرآیند ذخیره سازی گاز طبیعی در مخازن زیرزمینی، مناسب ترین نوع ذخیره سازی از لحاظ حجم گاز قابل ذخیره برای پیک زدایی فصلی به شمار می رود و نقش بسیار مهم و استراتژیکی نیز در مقابله با نوسان و اختلال در سیستم انتقال و توزیع گاز دارد.
وی افزود: امروزه ذخیره سازی گاز طبیعی در مخازن زیرزمینی به ذخایر استراتژیک برای کشورها تبدیل شده است و نقش مهمی در برقراری توازن لازم میان عرضه و تقاضا در فصول مختلف سال ایفا می کند و می تواند تاثیر چشمگیری در اجرای به موقع تعهدهای بین المللی صادرات گاز کشورها داشته باشد.
رحیمی اعلام کرد: عمده منابع تولید گاز کشور در مناطق جنوبی ایران متمرکز است و طول مسیر انتقال گاز این منابع به مناطق شمالی و مبادی مصرفی و صادراتی در هر خط انتقال، متجاوز از 1000 کیلومتر است که در صورت بروز نقص در سیستم خطوط انتقال، تامین گاز مصرفی مناطق شمالی، تهران و مبادی صادراتی کشور دچار مشکل خواهد شد.
وی عنوان کرد: در فصول گرم سال نیز که مقدار مصرف گاز کمتر از روزهای سرد سال است، به دلیل نبود صنعت ذخیره سازی گاز طبیعی، از تمام ظرفیت تولید استفاده نمی شود و بالعکس در فصل سرما (به ویژه در روزهای سرد) که مصرف گاز افزایش چشمگیری می یابد با وجود استفاده از حداکثر ظرفیت تولید گاز، کشور با حدود 20 تا 30 درصد کمبود گاز رو به روست.
این کارشناس انرژی یادآور شد: با اجرای طرح ذخیره سازی گاز طبیعی در مخازن زیرزمینی و برداشت از آن در فصل سرما یا در مواقع مورد نیاز، ضمن جبران بخشی از این کمبود گاز مصرفی در ایام سرد سال، می توان از وقوع مشکلات دیگر جلوگیری کرد.
وی گفت: این طرح به صورت گسترده در کشورهای پیشرفته سالهاست که اجرا می شود.