به گزارش نفت دیلی؛ در نشست گروه کاری پاکستان-روسیه، از فرصت مشارکت شرکت های روس در توسعه زیرساخت های نفت و گاز پاکستان استقبال شد.
وزارت انرژی روسیه روز گذشته (16 تیر) اعلام کرد: در نشست گروه کاری پاکستان-روسیه در اسلام آباد، از فرصت مشارکت روس ها در توسعه زیرساخت های نفت و گاز پاکستان، از جمله ساخت بخش پاکستانی خط لوله گازی ایران-پاکستان، خط لوله گازی ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (تاپی) و نیروگاه های تولید برق در این کشور استقبال شد.
در هیئت روسی نمایندگانی از وزارت انرژی روسیه و شرکت های روسی مانند گازپروم یی پی اینترنشنال،استوری ترنس گاز، اینتر رآو یو ایی اس (INTER RAO UES)، تکنوپرومکس پورت (Technopromexport) و پاور ماشین (Power Machines) حضور داشتند.
مقام های پاکستانی 7 تیر در دومین روز دیدار خود با مقام های روس، درباره موضوع های انرژی و مشارکت مسکو در ساخت بخش پاکستانی خط لوله واردات گاز از ایران مذاکره کرده بودند.
به گفته منابع آگاه در شرکت گازپروم روسیه، موسسه جی پی بی گلوبال ریسورسز (GPB Global Resources)، یک گروه بین المللی از شرکت ها و یک زیرشاخه از گازپروم بانک روسیه، پیشنهاد داده است اگر قرارداد ساخت بخش پاکستانی خط لوله واردات گاز از ایران را در اختیار بگیرد، می تواند منابع مالی این پروژه گازی را تامین کند.
پاکستان حدود 700 کیلومتر از خط لوله ایران-پاکستان را در مرزهای خود خواهد ساخت و ایران نیز 300 کیلومتر از این خط لوله را از ایرانشهر به مرزهای پاکستان در بندر چابهار مرتبط خواهد کرد.
طبق قرارداد، ایران از فروردین 1393 (2014 میلادی) روزانه 21 میلیون و 500 هزار متر مکعب و سالانه 7.8 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به پاکستان صادر می کند.
خط لوله تاپی از میدان گازی دولت آباد ترکمنستان آغاز می شود و موازی با بزرگراه هرات، از افغانستان به قندهار خواهد رسید و پس از آن در پاکستان از شهر کویته به مولتان هند امتداد می یابد.هر چند اکثر این مناطق در مسیر خط لوله در شمار مناطق نا امن قرار دارند اما کشور های فوق با خوش بینی آن را دنبال می کنند.
با آن که پروژه ساخت خط لوله تاپی در صورت اجرایی شدن، جهش بزرگی در ارزآوری برای دولت ترکمنستان ایجاد خواهد کرد، اما نگرانی های امنیتی در افغانستان و پاکستان حاکی از آن است که این پروژه احتمال دارد همچنان در حد یک طرح روی کاغذ باقی بماند و کم کم به باد فراموشی سپرده شود.