ایران در باشگاه سازندگان کاتالیست‌های راهبردی صنعت پتروشیمی

به گزارش نفت دیلی، صنعت پتروشیمی ایران با بومی سازی ساخت کاتالیست، ایران را در زمره دارندگان دانش ساخت این محصولات راهبردی قرار داده است.

سرپرست شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با تاکید بر عملکرد موفقیت‌آمیز کاتالیست‌های جایگزین تولیدی این شرکت در مجتمع‌های پتروشیمی، از تولید صنعتی کاتالیست هیدروژن‌زدایی از پروپان برای تولید پروپیلن به میزان 40 تن خبر داد و گفت:  قرارداد سه ‌جانبه‌ای میان شرکت پژوهشی و فناوری پتروشیمی، پتروشیمی بندرامام و یک شرکت توسعه‌دهنده منعقد و کاتالیست یادشده در واحدهای MTBE (تولید افزودنی بنزین) مورد مصرف است.

مهندس غلامرضا جوکار با بیان این‌که این کاتالیست قابلیت‌های دیگر نیز دارد و با اعمال تغییرات جزئی، می‌توان آن را در واحدهای دیگر نیز مورد استفاده قرار داد، اظهارکرد: با ایجاد تغییرات می‌توان از این کاتالیست در واحدهای «LAB» مجتمع‌های پتروشیمی و واحدهای سی.سی. آر، پالایشگاه‌های نفت نیز بهره برد.

وی آزمایش موفقیت آمیز در مقیاس صنعتی کاتالیست IRSAC-510 برای تولید پلی‌اتیلن سنگین در مجتمع‌های مارون و امیرکبیر به عنوان یکی دیگر از کاتالیست‌های تولیدی این شرکت را یادآور شد و گفت: این کاتالیست عملکردی فراتر از انتظار دارد؛ به گونه‌ای که 2 تا 3 برابر مشابه خارجی خود محصول تولید می‌کند، ضمن آن که دانش فنی تولید این کاتالیست هم‌اکنون قیمت‌گذاری شده و آماده واگذاری است.

به گفته جوکار، کاتالیست واحد اسید استیک پتروشیمی فناوران نیز، از جمله کاتالیست‌هایی است که سال گذشته از سوی شرکت پژوهشی و فناوری پتروشیمی تولید شده و هم‌اکنون به خوبی در حال کار است.

وی افزود: سال گذشته و در مدت 45 روز یک کاتالیست برای پتروشیمی جایگزین کردیم که به گفته مدیران این مجتمع، جایگزینی آن و ادامه تولید واحد مورد نظر، سود عملیاتی قابل توجهی برای پتروشیمی جم دربر داشته است.

جوکار کاتالیزور تولید اتیلن دای‌کلراید (EDC ) در واحدهای بندرامام، اروند، غدیر و آبادان را از دیگر اقدام های کاتالیستی این شرکت اعلام و اظهار کرد: قرارداد تولید صنعتی این کاتالیزور به تازگی با یک شرکت توسعه‌دهنده به امضا رسیده است.

سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن تشریح برنامه‌های پیش‌روی این شرکت در حوزه کاتالیزورها، از امضای 3 قرارداد در آینده نزدیک با پتروشیمی لرستان و 2 قرارداد با شرکت‌های توسعه‌دهنده برای دستیابی به دانش فنی و تولید کاتالیست‌های مختلف خبر داد.

وی گفت: در حوزه کاتالیست‌های پلیمر نیز، اقدام های ارزشمندی صورت گرفته است؛ به‌طوری که در این بخش به راحتی با شرکت‌های مطرح همانند بازل و توتال رقابت می‌کنیم و مشکل چندانی در تامین کاتالیست‌های این بخش وجود ندارد.

جوکار با اعلام دستیابی به دانش فنی کاتالیست‌های آمونیاک تا پایان سال 91 اظهار کرد: با توجه به این‌که قیمت خرید این کاتالیست بسیار بالاست و قیمت هر کیلوگرم برخی از آنها گاهی به 50 میلیون تومان هم‌ می‌رسد، تولید و داخلی‌سازی آن صرفه اقتصادی قابل توجهی به دنبال خواهد داشت.

به گفته وی، قیمت خرید کاتالیست‌ها بسیار بالاتر از قیمت تولید داخلی آنهاست و گاهی به 10 برابر قیمت تمام‌ شده آن می‌رسد، واردات هر بسته 100 تنی کاتالیست PDH، 40 از این‌رو دستیابی به دانش فنی و تولید صنعتی کاتالیست‌ها، علاوه بر تحقق خودکفایی و حمایت از تولید داخل، صرفه اقتصادی قابل توجهی برای کشور به دنبال خواهد داشت.

 

جوکار دستیابی به دانش فنی و تولید جاذب را از دیگر اقدام های شرکت پژوهشی و فناوری پتروشیمی در سال گذشته و امسال خواند و افزود: با توجه به این‌که جاذب‌ها از جمله مواد مشترک بین پتروشیمی‌ها و پالایشگاه هستند، تولید داخل آنها ضروری به نظر می‌رسد.

وی با اشاره به اقدام های این شرکت برای دستیابی به دانش فنی 3 جاذب در سال جاری گفت: دستیابی به دانش فنی جاذب (باکس) برای واحدهای آروماتیک در قالب یک قرارداد یک‌ساله جاذب «13» با یک قرارداد 8 ماهه و جاذب «5A» در دستور کار قرار گرفته است.

آمادگی برای واگذاری دانش فنی DME 

وی با بیان این‌که هم‌اکنون شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، 10 تن از این محصول را با هدف تست‌آزمایی تولید کرده و قابلیت تولید بسته‌های مهندسی دانش فنی با میزان درخواست متقاضی را دارد، افزود: با توجه به این‌که سرمایه‌گذاری در این بخش نسبت به صنایع دیگر پایین‌تر است، امیدواریم به زودی شاهد تولید صنعتی این ماده باارزش باشیم.

به گفته وی، کارگروهی در وزارت نفت برای بررسی جایگزین DME با گازوییل تشکیل شده است و چند متقاضی برای توسعه و تولید صنعتی آن اعلام آمادگی کرده‌اند.

سرپرست شرکت پژوهش و فناوری شرکت پتروشیمی با تاکید بر فعالیت این شرکت با نگاه آینده‌پژوهی و حرکت در مرزهای دانش گفت: در شرایط کنونی با توجه به این‌که تحقیقات کاربردی در بسیاری از حوزه‌ها کامل نشده، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با کاهش فعالیت‌های خود در بخش تحقیقات بنیادی، به سمت کاربردی شدن تحقیقات حرکت کرده و ظرف دو سال با تغییر ساختار، از پژوهشگری صرف به تولیدکننده فناوری تبدیل شده است.

وی با بیان این‌که این شرکت در نقش جدید خود، حلقه واسط میان پژوهشگر، فناور و صنعتگر است، افزود: از آثار آن می‌توان به تولید کاتالیست‌ها و فرآیندهای مختلف در صنعت نفت و پتروشیمی اشاره کرد.

جوکار با اشاره به تشکیل کارگروهی برای پیگیری تبدیل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به پژوهشگاه صنعت پتروشیمی، اظهارکرد: با توجه به مشمول بودن این شرکت برای واگذاری طبق قانون اصل 44، بهترین حالت برای ادامه آزادی عمل و عملکرد مناسب این شرکت، تبدیل آن به پژوهشگاه پتروشیمی است.

جوکار با اشاره به آمادگی این شرکت در واگذاری دانش فنی تولید DME (جایگزین گازوییل)، ونیل استات منومر و تولید متانول از پروپیلن برای تولید صنعتی اظهارکرد: DME به سوخت آینده جهان تبدیل خواهد شد و براساس آمارهای موجود، کشورهای چین و ژاپن تا سال 2020 بخش قابل توجهی از سبد سوخت را به DME اختصاص خواهند داد.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد