به گزارش نفت ديلي ، با حضور رئیس جمهوری طرح توسعه پالایشگاه نفت شازند به عنوان یکی از بزرگترین پالایشگاههای نفت خاورمیانه با سرمایه گذاری 3.5 میلیارد دلاری به طور رسمی در ایام دهه فجر به بهره برداری می رسد.
همزمان با فرا رسیدن ایام دهه فجر ۲ طرح جدید پالایشگاهی با ظرفیت تولید روزانه بیش از ۱۷ میلیون لیتر بنزین و گازوئیل در مدار بهره برداری قرار می گیرد.
برای طراحی، ساخت و راه اندازی طرح توسعه پالایشگاه نفت امام خمینی شازند و طرح بنزین سازی پالایشگاه نفت آبادان در مجموع حدود چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری شده است که علاوه بر تولید محصولات مختلف نفتی، ظرفیت پالایش نفت ایران هم بین ۸۰ تا یکصد هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
یکی از مهمترین ویژگیهای این دو طرح پالایشگاهی تولید بنزین با کیفیت یورو پنج اروپا، گازوئیل کم گوگرد با کمتر از ۵۰پی.پی.ام آلایندهای زیست محیطی (برای تامین سوخت خودروهای پایه گازوئیل سوز) و برای اولین بار تولید محصول پتروشیمیایی پروپیلن است.
علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت درباره آخرین وضعیت طرح توسعه پالایشگاه نفت شازند با بیان اینکه هم اکنون مراحل تست و آزمایش تجهیزات در واحد تقطیر پالایشگاه در دمای منفی ۱۷ درجه سانتیگراد در حال انجام است به مهر گفت: هدف از طرح توسعه این پالایشگاه نفت افزایش ظرفیت پالایشی از روزانه ۱۷۰ هزار بشکه به ۲۵۰ هزار بشکه، افزایش تولید بنزین به روزانه ۱۶ میلیون لیتر در ازای کاهش تولید نفت کوره و ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه به استاندارد سال ۲۰۰۵ میلادی است.
پالایشگاه نفت شازند میزان تولید بنزین حدود ۲ میلیون لیتر افزایش می یابد تصریح کرد: پیش بینی می شود با راه اندازی تمامی واحدهای این پالایشگاه ظرفیت تولید بنزین در مجموع به ۱۶ میلیون لیتر در روز افزایش یابد.
به گفته این عضو ستاد تدابیر ویژه اقتصادی وزارت نفت با اجرای طرح توسعه در پالایشگاه شازند عدد اکتان بنزین سوپر و معمولی تولیدی به ترتیب به ۹۵ و ۹۰ می رسد و میزان مواد آروماتیکی و بنزن موجود در بنزین معمولی پالایشگاه نیز به ترتیب به ۳۵ درصد و یک درصد کاهش می یابد.
یکی از مهمترین ویژگیهای این پروژه کاهش تولید نفت کوره به ازای افزایش تولید بنزین و گازوئیل خواهد بود.
در این طرح ظرفیت تولید گاز مایع پالایشگاه به ۳.۶ میلیون لیتر، پروپیلن به ۱.۲ میلیون لیتر، بنزین سوپر به ۳.۶ میلیون لیتر، بنزین معمولی به ۱۲.۳ میلیون لیتر، سوخت جت به ۶ میلیون لیتر، گازوییل به نزیک ۹ میلیون لیتر افزایش می یابد.
در فاز دوم پالایشگاه نفت شازند میزان تولید گوگرد به ۶۵۰ تن در روز افزایش می یابد این در حالی است که در فاز پالایشگاه موجود این منطقه روزانه تنها ۵۰ تن گوگرد تولید شده و مابقی گوگرد به صورت گازهای گلخانه ای در فضا منتشر می شده است.
در حال حاضر ظرفیت تولید فرآورده های نفتی در ۹ پالایشگاه داخلی حدود ۲۶۴ میلیون لیتر است که پیش بینی می شود این ظرفیت تا پایان برنامه پنجم توسعه با تکمیل طرح توسعه پالایشگاههای موجود و ساخت واحدهای جدید به ۳۳۸ میلیون لیتر در روز افزایش یابد.
در کنار افزایش ظرفیت تولید محصولات نفتی، متنوع سازی سبد فرآورده های پالایشگاهی هم یکی از اولویتهای تعریف شده در این بخش است به طوری که با کاهش سهم تولید نفت کوره، پالایش برخی از فرآورده ها با ارزش افزوده همچون بنزین، گازوئیل و سوخت جت افزایش می یابد.
بر این اساس سهم ۳۰ درصدی نفت کوره در سبد محصولات نفتی ایران به کمتر از ۱۰ درصد کاهش می یابد به طوری که میزان تولید این فراورده میان تقطیری در طرح توسعه پالایشگاه اصفهان صفر و در پالایشگاههای شازند، آبادان، بندرعباس و تهران نیز کاهش قابل توجهی خواهند یافت.
همچنین وزارت نفت برای اجرای برنامه های تعریف شده تاکنون یک بسته سرمایه گذاری برای ساخت و توسعه صنایع پالایش نفت ایران به ارزش تقریبی ۴۶ میلیارد دلار تعریف کرده است.
از این میزان سهم پروژههای نگهداشت تولید ۶.۳ میلیارد دلار، واحدهای بنزینسازی ۲ میلیارد دلار، توسعه و بهینهسازی پالایشگاهها ۱۱.۵ میلیارد دلار است و برای ساخت هفت پالایشگاه جدید نفت و میعانات گازی ۲۶ میلیارد دلار باید به این بخش تزریق شود.