به گزارش نفت دیلی، سامانه مدیریت پسماند دستگاه حفاری خشکی 261 در بخش شمالی میدان نفتی آزادگان در استان خوزستان با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افتتاح شد.
در مناطق نفت خیز جنوب، در آیین گشایش این سامانه، مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی با اشاره به اهمیت و موقعیت اجرای این طرح گفت: با بهره گیری از این سامانه که از پیشرفته ترین شیوه های دفع پساب دستگاه های حفاری در هنگام حفر چاه های نفت و گاز است، آلاینده های زیست محیطی ناشی از کنده های حفاری که روی زمین قرار می گیرد، به صفر می رسد.
مهندس کرامت بهبهانی افزود: در مدیریت پسماند، با به کارگیری تجهیزات و تمهیدات خاص، نخست مایعات که به طور عمده آب است کنده ها (جامدات) جدا می شود و پس از تصفیه و حذف مواد شیمیایی بار دیگر در چرخه مصرف قرار می گیرد.
وی اظهار کرد: در بخش دیگر کنده یا خرده ها آب گیری و با افزودن یک دسته مواد، فشرده سازی می شود و به شکل بلوک در می آید و با خارج کردن از موقعیت دستگاه حفاری در جای مناسب دفن می شود.
بهبهانی گفت: با اسیدیته یا جداکردن PH از این بلوک ها، استفاده از آنها در راهسازی، جدول گذاری و فونداسیون ساختمان ها نیز امکان پذیر خواهد شد.
مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی افزود: تا پیش از به کار گیری سامانه مدیریت پسماند در دستگاه های حفاری، خرده های درون چاه در یک گودال در نزدیک دکل انباشت و به مرور زمان مایعات آن تبخیر و روی کنده ها پس از پایان کار حفاری خاک ریزی و دفن می شد که این روند، پیامدهای زیست محیطی بر روی اکوسیستم آب، خاک و هوا داشت.
وی توضیح داد: میدان نفتی آزادگان در 120 کیلومتری اهواز در هورالعظیم واقع شده و در شمار بزرگ ترین میدان های نفتی جهان است.
مهندس محمدجواد محمدی زاده، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در ادامه از بخش هایی از تالاب هورالعظیم بازدید، سپس در نشست توجیهی با دست درکاران طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شرکت کرد.
در این جلسه یکی از کارشناسان شرکت توسعه و مهندسی نفت (متن) گزارشی از فعالیت ها در زمینه اجرای طرح را ارائه و در تشریح اقدام های زیست محیطی گفت: طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی در شمار نخستین طرح ها در صنعت نفت است که قبل از اجرایی شدن، مطالعات زیست محیطی آن انجام شده است.
وی ساخت زباله سوز برای امحای زباله های غیرصنعتی، تصفیه فاضلاب با ظرفیت یک هزار و 200 متر مکعب در روز، همچنین اعمال مدیریت پسماند برای کاهش حجم آلاینده ها از سال 1386 در دستگاه های حفاری مستقر در میدان نفتی آزادگان، همچنین ایجاد فضای سبز پیرامون تاسیسات و خطوط لوله جریانی و انتقال را از شمار این فعالیت ها برشمرد.
در این نشست، محمدجواد محمدی زاده رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تقدیر از فعالیت های انجام شده و تاکید بر لزوم شتاب بخشی به اجرای طرح اظهار کرد: تالاب هورالعظیم از جمله تالاب های مهم بین المللی و از ذخایر زیست کره است که حفظ و نگهداشت اکوسیستم آن دارای اهمیت بسیار بالایی است.
وی از دست درکاران اجرای طرح توسعه میدان نفتی آزادگان خواست تا ضمن رعایت تمام نکات مورد توافق میان این سازمان و وزارت نفت در بحث مسائل زیست محیطی منطقه، در هم افزایی با کارشناسان این سازمان، نهایت کوشش خود را به کار گیرند تا همسو با پیشبرد اجرای طرح، آسیبی متوجه تالاب نشود.
وی گفت: این تالاب مهم افزون بر جایگاه زیست محیطی از نظر تامین معیشت ساکنان منطقه نیز با اهمیت و لازم است به دقت راهکارهای کارشناساسی زیست محطیی در آن اعمال شود.
گفته می شود تالاب هورالعظیم با وجود ویژگی های منحصر بفرد خود یکی از زیستگاه های مهم پرندگان آبزی و کنار آبزی است و بیش از 60 درصد انواع پرندگان کمیاب در جهان در این تالاب مشاهده می شوند.