به گزارش نفت دیلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر آمادگی 100 درصدی این شرکت برای تامین گاز در زمستان امسال از مثبت شدن تراز صادرات گاز کشور در 6 ماه نخست امسال خبر داد.
جواد اوجی صبح امروز (دوشنبه یکم آبان) در ادامه سلسله نشست های مدیران ارشد صنعت نفت با نمایندگان رسانه های کشور افزود: با توجه به سلسله اقدام های انجام شده برای آماده سازی همه بخش های صنعت گاز کشور، تامین گاز به بخش های مختلف در زمستان امسال به صورت مطلوب انجام می شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان این که تراز صادرات گاز نیز در 6 ماه نخست امسال مثبت بوده است، افزود: از ابتدای امسال تا پایان مهر ماه بیش از 5 میلیارد مترمکعب گاز به کشورهای همسایه از جمله ترکیه صادر شده است که از یک درصد رشد در این بخش حکایت دارد.
اوجی افزود: در مدت زمان یاد شده واردات گاز به کشور که عمدتا از ترکمنستان انجام می شود 2 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب بوده است که 52 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نشان می دهد.
اوجی، علت کاهش حجم واردات گاز از ترکمنستان را انجام تعمیرات اساسی در تاسیسات گاز دو کشور در نیمه نخست امسال اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره آخرین وضعیت تامین گاز کشور گفت: هم اکنون 34 هزار و 500 کیلومتر خطوط فشار قوی با بهره گیری از 69 ایستگاه تاسیسات تقویت فشار و 240 دستگاه توربوکمپرسور، گاز مورد نیاز بخش های خانگی، تجاری، صنایع و نیروگاه ها را تامین می کنند.
وی اظهار داشت: در نیمه نخست امسال 27 میلیارد و 600 میلیون مترمکعب گاز به بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده تحویل شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6 درصد رشد داشته است.
به گفته اوجی صنایع عمده نیز در دوره زمانی یاد شده به طور میانگین روزانه 81 میلیون و 500 هزار مترمکعب گاز دریافت کرده اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3.4 درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین درباره تحویل گاز به نیروگاه های کشور در نیمه نخست امسال اظهار کرد: این بخش در 6 ماهه نخست امسال همانند سال گذشته دریافت کننده 30 میلیارد مترمکعب گاز بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر روند مطلوب گازرسانی در کشور به ویژه در بخش روستایی گفت: در چند سال گذشته انقلاب بزرگی در گازرسانی به این بخش ایجاد شده؛ به گونه ای که هم اکنون 13 هزار روستای کشور از این موهبت بهره مند هستند و ضریب نفوذ گاز به این بخش به 58 درصد رسیده است.
وی شمار شهرهای بهره مند از گاز طبیعی را 929 مورد اعلام کرد و گفت: با گازرسانی به این تعداد شهر، ضریب خانوارهای شهری بهره مند از گاز به 97 درصد رسیده است.
اوجی درباره گازرسانی به صنایع کشور نیز گفت: هم اکنون 50 هزار و 506 واحد صنعتی در کشور گازرسانی شده است که با گازرسانی به این تعداد واحد صنعتی، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف سوخت مایع ایجاد شده است.
وی طول شبکه لوله های گاز شهری و روستایی کشور را 226 هزار کیلومتر در قطرهای مختلف اعلام و اظهار کرد: تا کنون با نصب 8 میلیون و 900 هزار انشعاب، نزدیک به 15 میلیون و 351 هزار مشترک از گاز طبیعی بهره مند شده اند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که آمار و ارقام توسعه صنعت گاز بی نظیر هستند، تصریح کرد: با تامین اعتبارات کافی که کمیسیون انرژی مجلس و دولت قول مساعد آن را داده اند، انتظار می رود کل کشور در سه سال آینده زیر پوشش گاز قرار داشته باشند.
معاون وزیر نفت درباره آمادگی این شرکت برای سوخت رسانی در فصل سرد نیز گفت: با توجه به پایان تعمیرات اساسی پالایشگاه های گاز کشور همچنین خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز و آمادگی فرآورش روزانه 30 میلیون مترمکعب گاز ترش پارس جنوبی در پالایشگاه های فجر جم و پارسیان، آمادگی مطلوبی برای گذر از زمستان امسال وجود دارد.
وی گفت: پارس جنوبی با 45.5 درصد فرآورش گاز، عمده ترین تامین کننده این حامل انرژی در کشور است و پالایشگاه های فجر جم و پارسیان نیز هر یک با 17.5 درصد سهم، دیگر تامین کنندگان مهم بخش پالایشی کشور به شمار می روند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: با توجه به اقدام هایی مانند احداث خطوط جدید (لوشان – رشت) تعمیرات اساسی به موقع، نشست های منظم برای تامین سوخت زمستانی و بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار جدید گاز (پارچین و سمنان) زمستان خوبی را پشت سر خواهیم گذاشت.
اوجی گفت: با بهره برداری از تاسیسات جدید تقویت فشار گاز، توان انتقال گاز در خطوط لوله به 720 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
برداشت از مخازن ذخیره سازی گاز در زمستان
وی درباره ذخیره سازی گاز در سراجه قم گفت: هم اکنون روزانه 7 میلیون مترمکعب گاز به مخزن سراجه تزریق می شود و حجم گاز ذخیره شده در این مخزن به 410 میلیون مترمکب رسیده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره طرح های ذخیره سازی گاز در مخازن شوریجه (در منطقه خانگیران) و یورتشا (در منطقه ورامین) نیز اظهار کرد: عملیات اجرایی بهره برداری از مخزن شوریجه با 80 درصد پیشرفت فیزیکی ادامه دارد، همچنین عملیات اجرایی مخزن یورتشا نیز آغاز شده است.
یک درصد مشترکان گاز در منطقه ممنوعه مصرف قرار دارند
اوجی با بیان این که مشترکان خانگی در زمره بهترین مصرف کنندگان گاز و خوش حساب ترین مشترکان قرار دارند، افزود: در بازه زمانی 20 شهریور و 25 مهر ماه امسال 87 درصد مشترکان گاز را در سقف الگوی تعیین شده، 12 درصد در منطقه هشدار و تنها 1 درصد در منطقه ممنوعه (پرمصرف و بالاتر از الگو) گاز مصرف کرده اند.
وی تصریح کرد: در این بازه زمانی، میانگین گازبهای مشترکان این بخش ماهانه 10 هزار تومان و این رقم برای مشترکان پرمصرف بیش از 100 هزار تومان در ماه بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: مردم، خوش حساب ترین و بخش های نیروگاهی و صنایع، بدحساب ترین مشترکان بوده اند.
اوجی بدهی نیروگاه های کشور را 951 میلیارد تومان اعلام و اظهار کرد: این میزان بدهی در مورد بخش های صنعتی 640 میلیارد تومان است.
وی بدهی بخش دولتی به شرکت ملی گاز را 121 میلیارد تومان و بدهی بخش حمل و نقل (در بخش سی ان جی) به این شرکت را 380 میلیارد تومان اعلام کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره احداث ادامه خط ششم سراسری از اندیمشک تا مرز بازرگان گفت: روند اجرای کار در اجرای این طرح مطلوب است و انتظار می رود این بخش از خط ششم سراسری تا پایان سال آینده به بهره برداری برسد.
وی با بیان این که انشعابی از این خط لوله به منظور صادرات گاز در دو فاز تعریف شده است، افزود: هم اکنون 80 کیلومتر از این انشعاب پایان یافته و انتظار می رود در خرداد سال آینده صادرات گاز به عراق با ظرفیت 25 میلیون مترمکعب در روز آغاز شود.
اوجی درباره طرح احداث پالایشگاه بیدبلند 2 که ظرفیت فرآورش روزانه 54 میلیون مترمکعب گاز و سالانه یک میلیون تن اتان را خواهد داشت، گفت: این طرح با مشارکت 80 درصدی بانک صادرات و 20 درصدی شرکت ملی گاز ایران اجرا می شود که با توجه به مشکل ایجاد شده در بحث اختلاس اخیر، روند اجرای این طرح نیز کند شد.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: در این زمینه با بانک صادرات اتمام حجت شده و از آنجا که این طرح، یک طرح ملی به شمار می آید، در صورت لزوم به دنبال سرمایه گذار دیگری خواهیم بود.
اوجی پیشرفت فیزیکی طرح احداث پالایشگاه بیدبلند را 18 درصد اعلام کرد.
آمادگی برای آغاز صادرات گاز به پاکستان از سال آینده
وی همچنین درباره ادامه احداث خط هفتم سراسری به منظور صادرات گاز به پاکستان نیز گفت: صادرات گاز به پاکستان تا پایان سال 92 با رسیدن به مرز این کشور آغاز خواهد شد.
معاون وزیر نفت درباره تحریم گازی اروپا نیز اظهار کرد: تحریم گازی اعلام شده از سوی اتحادیه اروپا یک بحث تبلیغاتی است.
وی اظهار کرد: با توجه به در اختیار داشتن رتبه دوم جهان در ذخایر گاز، ایران می تواند تامین کننده مطمئنی برای صادرات گاز به کشورهای اروپایی باشد و اگر تحریم گاز اعمال شود، این اروپاست که ضرر خواهد کرد.
اوجی درباره تمایل ترکیه برای کاهش قیمت گاز وارداتی از ایران گفت: در قالب قرارداد 25 ساله گازی با ترکیه، هر دو کشور حق دارند هر سه سال یک بار در قیمت گاز بازنگری داشته باشند.