به گزارش نفت دیلی، مطالعات پیش امکان سنجی ذخیره سازی گاز در ساختار قزل تپه استان گلستان با همکاری دانشگاه های صنعتی امیر کبیر و تهران کشور آغاز شد.
مدیرعامل شرکت ذخیره سازی گازطبیعی ایران در نشست مشترک با گروهی از متخصصان دانشگاه های تهران و صنعتی امیر کبیر، گفت: ساختار طاقدیسی قزل تپه با توجه به قرار داشتن استان های شمالی کشور در آخرین حلقه گازرسانی، تضمینی برای تامین مطمئن گاز در شمال کشور به شمار می آید و به همین دلیل مطالعه امکان سنجی ذخیره سازی گاز در آن با همکاری دانشگاه های یاد شده در دستور کار قرار گرفته است.
مسعود سامی وند با تاکید بر همکاری میان صنعت و دانشگاه در طرح های ذخیره سازی گاز اظهار کرد: با گسترش همکاری میان این دو حوزه، ضعف های علمی بخش صنعت برطرف و تجربه این بخش (صنعت) به مراکز علمی و تحقیقاتی منتقل به پویایی آنها منجر خواهد شد.
رئیس انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران نیز درباره طرح تحقیقاتی ساختار قزل تپه گفت: در این طرح، دانشگاه تهران مجری مطالعه امکان سنجی تبدیل قزل تپه به مخزنی برای ذخیره سازی گازطبیعی است و تبادل اطلاعات در تحقق به موقع طرح های ذخیره سازی گاز پیش بینی شده در وزارت نفت کمک کند.
ساختار طاقدیسی قزل تپه در منتهی الیه غرب استان گلستان واقع شده است و گاز "درجا"ی کمی" دارد.
وجود گاز"درجا"ی کم دراین ساختار طاقدیسی و غیر اقتصادی بودن استخراج گاز از آن، موجب شده است تا مطالعه امکان سنجی ذخیره سازی گاز در قزل تپه در دستور کار قرار گیرد.
شرکت ملی گاز ایران به منظور عرضه مطمئن گاز در تمام فصول سال و تامین نیازهای داخلی و صادراتی تا پایان برنامه پنجم توسعه ظرفیت ذخیره سازی بیش از 14 میلیارد مترمکعب گاز را در مخازن طبیعی زیرزمینی ایجاد خواهد کرد.
بنا بر مطالعات کارشناسی، به طور کلی سه نوع مخزن برای ذخیره سازی مناسب تشخیص داده شده است؛ هیدروکربوری تخلیه شده از گاز یا نفت، آب های زیرزمینی (آکروفر) و گنبدهای نمکی که هر سه نوع این مخازن در کشور ما وجود دارد.
مطالعه مخازن زیرزمینی در کشور با هدف ذخیره سازی و استفاده از آن در فصل سرد، چند سالی است که با جدیت در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفته است.
به دلیل گستردگی فعالیت های اکتشافی، تاکنون بیش از 200 مخزن در سراسر کشور بررسی و مطالعه شده که 92 مخزن آن مربوط به غرب کشور است.
وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران را مکلف کرده است تا پایان برنامه پنجم توسعه 14 میلیارد مترمکعب گاز را ذخیره و توان برداشت روزانه 130 میلیون مترمکعب را برای تزریق به شبکه سراسری فراهم کند.
در قالب این تکلیف، هم اکنون طرح های متعددی در زمینه ذخیره سازی گازطبیعی در دست اجراست که از جمله آنها می توان به سراجه قم اشاره کرد.
ذخیره سازی گازطبیعی برای ایران به عنوان دومین دارنده ذخایرگازی جهان، موضوعی مهم و حیاتی است و با توجه به درک این حساسیت، خوشبختانه گام های قابل قبولی به ویژه در چند سال گذشته برداشته شده که تاسیس شرکتی با عنوان ذخیره سازی گازطبیعی ایران موید آن است.