به گزارش نفت دیلی، نفت را نمی توان از اقتصاد ایران حذف کرد؛ این صنعت سوخت حرکت کشور به سمت اقتصاد دانش بنیان و دانش، لوکوموتیو حرکت به این سمت است.
غلامعلی منتظر، معاون برنامه ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان دیروز ( چهارشنبه، ٩ اردیبهشت) در اختتامیه پنجمین جشنواره ملی دانایی خلیج فارس ( شهید تندگویان)، گفت: یکی از اشتباههای ما این است که اقتصاد دانش بنیان را با اقتصاد مبتنی بر صنایع پیشرفته خلط کرده و فکر می کنیم اگر به سمت صنایع پیشرفته برویم اقتصادمان هم دانش بنیان می شود.
وی افزود: برای نمونه حجم اقتصاد پیشرفته ( های تک) در اقتصاد آمریکا در سال ٢٠٠١، ٢,٨٣ درصد بود که این سهم در سال ٢٠١٠ به ٢.٢ درصد کاهش یافت، اما سهم اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان در همین مدت ١٠ درصد رشد کرد.
منتظر با بیان این که اقتصاد دانش بنیان لزوما ناظر بر صنایع پیشرفته نیست و می توانیم از طریق صنایع سنتی خود هم به آن دست یابیم، ادامه داد: برای نمونه پسته محصول سنتی ایران است اما آمریکایی ها ٩٠ سال پیش، پسته ایران، افغانستان و تاجیکستان را به کشورشان بردند و تغییرات ژنتیکی روی این پسته را به نام بذر کرمان شروع کردند.
وی گفت: ٣٠ سال طول کشید تا این بذر در مزارع آمریکا رشد کرد، به نحوی که طی دو دهه یعنی در سال ١٩٧٠ حدود ٥٠٠ هکتار از زمینهای آمریکا به این بذر اختصاص یافت.
معاون برنامه ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان با بیان این که سپس برند پارامونت را از این بذر ساخته و به بازارهای جهانی معرفی کردند، تصریح کرد: از سال ٢٠٠٠ تا امروز یعنی طی ١٥ سال، صادرات پسته کرمان آمریکا از هزار تن به ١٢٠ هزار تن رسید که معادل صادرات پسته ایران بوده و همه اینها مرهون اقتصاد دانش بنیان است.
وی گفت: معتقدم دیدگاه مبتنی بر دانش بنیان باید راهبر صنعت باشد نه این که درون صنعت شکل بگیرد.
منتظر با اشاره به صنعت نفت در ایران و وجود دیدگاههایی که برخی آن را نفرین ایران و برخی دیگر عامل توسعه کشور می دانند، ادامه داد: اگر با نگاه به اقتصاد دانش بینان به این مسئله نگاه کنیم باید بگویم که نفت سوخت حرکت ماست و دانش لوکوموتیو این حرکت است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان گفت: اگر بپذیریم که توسعه کشور از دالان علم می گذرد و دالان آن خردورزی است؛ سوخت این حرکت نفت است و خطاست که آن را کنار بگذاریم.
وی تصریح کرد: با مختصات فعلی کشورمان و این که مزیت نسبی ما در نفت است؛ امکان ندارد که آن را از اقتصادمان حذف کنیم.
منتظر با اشاره به پنجمین جشنواره ملی دانایی محور ( شهید تندگویان)، افزود: اگر قرار است این جشنواره صنعت نفت را به عنوان سوخت و دانش را به عنوان راهبر اقتصاد کشورمان به هم پیوند دهد؛ اتفاق مبارکی در حال رخ دادن است.
وی گفت: براین اساس باید فکر کنیم که چگونه می توانیم از مزیت نسبی کشورمان با نگاه دانش بنیان بهره ببریم.
پنجمین جشنواره ملی دانایی خلیج فارس ( شهید تندگویان) در روزهای ٨ تا ٩ اردیبهشت در استان بوشهر برگزار شد. در مرحله اول ١٥١ طرح از ٢٦ استان کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و از میان آنها ١٥ طرح از سوی ٧٠ استاد داخلی و خارجی داوری انتخاب و مرحله نهایی راه یافتند. روز سه شنبه ( ٨ اردیبهشت) برگزیدگان در حضور داوران به دفاع از طرح خود پرداختند و در انتها ٥ طرح برتر از سوی هیئت داوران که به نوآوری در صنعت نفت پرداخته اند انتخاب شدند. همچنین در این جشنواره برای اولین بار جایزه نخبگی شهید تندگویان از سوی وزارت نفت در اختیار نفر اول قرار گرفت.