به گزارش نفت دیلی، به گفته کارشناسان، امکان تحویل گاز ایران به اروپا وجود دارد، اما پیش شرطهایی در این باره مطرح است.
مقامهای ایرانی می گویند که این کشور علاقمند به تحویل گاز به اروپاست و به گفته حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، کشورهای اروپایی و همسایه های ایران علاقمند به خرید گاز از ایران به محض راه اندازی پروژه های گازی بیشتر هستند.
وی افزود: با راه اندازی فازهای جدید میدان بزرگ گازی پارس جنوبی، تهران پیش بینی می کند که تولید گاز آن ظرف سه سال آینده به یک میلیارد مترمکعب در روز برسد.
سطح تولید کنونی گاز ایران حدود ٦٦٠ میلیون مترمکعب در روز گزارش شده است؛ این کشور ١٠ فاز میدان پارس جنوبی، دارنده حدود ٨ درصد از ذخایر متعارف گازی جهان، را توسعه داده است و فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ این میدان نیز با بخشی از ظرفیت تولید راه اندازی شده اند.
میدان پارس جنوبی به ٢٩ فاز تقسیم شده و ایران قرار است که سطح تولید از این میدان را تا پایان سال ٢٠١٨ میلادی به ٧٢٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش دهد.
همایون فلکشاهی، تحلیلگر بخش بالادستی خاورمیانه در موسسه مشاوره انرژی وودمکنزی دوم ماه می (شنبه ١٢ اردیبهشت ماه) به ترند گفت: تولید گاز از میدان پارس جنوبی ظرف ٥ سال آینده به دلیل راه اندازی فازهای جدیدی مانند فاز ١٢ و فازهای ١٥-١٦ و فازهای ١٧-١٨ حدود٧٥ درصد افزایش خواهد یافت.
وی با بیان این که این ٥ فاز حدود ٦٤,٥ میلیارد مترمکعب به تولید گاز ایران می افزایند، گفت: ما برآورد می کنیم که ظرفیت کامل تولید ٤٠٠ میلیون مترمکعب گاز در سال ٢٠٢٠ میلادی محقق شود.
با وجود پیشرفتها در میدان پارس جنوبی و افزایش تولید گاز، ایران هنوز برای تحویل گاز به نیروگاههای فعال تولید برق خود به ٢٠ میلیارد مترمکعب گاز بیشتری نیاز دارد، این در حالی است که سطح تزریق گاز باید دوبرابر شود و به بالای ٦٠ میلیارد مترمکعب در سال برسد.
علاوه بر این، ایران توافقها و یادداشتهای تفاهمی با عمان، عراق و پاکستان برای صادرات سالانه ٤٠ میلیارد مترمکعب گاز به این کشورها در سالهای آینده دارد؛ ایران هم اکنون سالانه ٩,٧٦ میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه نیز تحویل می دهد.
برای امکان تحویل گاز به اتحادیه اروپا، ایران باید خط لوله نهم را به ارزش ٦ میلیارد دلار از میدان پارس جنوبی تا مرز ایران با ترکیه توسعه دهد.
تحویل گاز از عراق به سوریه و امتداد و توسعه این مسیر به سمت اتحادیه اروپا به دلیل بحرانهای امنیتی در منطقه به نظر می رسد که امکان پذیر نیست.
اما استفان او رورک، یک تحلیلگر و محقق بخش گاز موسسه وودمکنزی به ترند گفت: امکان اجرای این پروژه وجود دارد و می تواند اجرا شود.
وی افزود: به منظور تحویل گاز ایران به اتحادیه اروپا، توسعه روابط دیپلماتیک، ظرفیت خطوط لوله جدید و دادن اطمینان به مشتریان اتحادیه اروپا که ایران ظرفیت و توانایی تحویل حجم توافق شده گاز را دارد، لازم است و تهران به مشارکت شرکتهای بین المللی نفتی یا شرکتهای ملی خارجی در توسعه فازهای بخصوصی از پارس جنوبی نیاز دارد.
اتحادیه اروپا در سال ٢٠١٢ میلادی واردات گاز را از ایران ممنوع کرد، اما تهران در حال مذاکره با قدرتهای جهانی برای دستیابی به یک توافق نهایی درباره برنامه هسته ای اش تا ٣٠ ماه ژوئن است که این موضوع راه را برای لغو تحریمها علیه ایران هموار می کند.
این کارشناس گفت: عوامل اصلی در این باره لزوم یک توافق هسته ای و ضوابط و شرایط جذابتر مالی است.