به گزارش نفت دیلی، تحلیلگران بازار جهانی نفت بر این عقیدهاند که تولیدکنندگان نفت عرب حاشیه خلیج فارس در نشست بعدی اوپک مخالف کاهش تولید نفت خواهند بود.
تحلیلگران صنعت جهانی نفت میگویند تولیدکنندگان عرب حاشیه خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی مقابل تلاشهایی که با هدف کاهش تولید نفت اوپک انجام میگیرد خواهند ایستاد، چرا که حفظ سهمشان از بازار همچنان اولویت نخست آنهاست.
گفته میشود تصمیم ١٢ کشور عضو اوپک برای تغییر ندادن میزان تولید نفت در نشست پیشین این سازمان در ماه نوامبر، از عواملی بوده که باعث بازیابی نسبی وضعیت بازار نفت پس از کاهش نزدیک به ٦٠ درصدی قیمتها در ماههای گذشته شده است.
کشورهای عرب تولیدکننده نفت اوپک و سایر اعضای این سازمان خواهان حفظ سهمشان از بازار نفت هستند که در ماههای گذشته با رشد قابل توجه تولید نفت شیل و نفتهای ماسهای، شاهد مازاد عرضه بوده است.
عبدالوهاب ابودهش، اقتصاددان عربستانی در این زمینه می گوید: اولویت نخست برای کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، همچنان حفظ سهمشان از بازار نفت است.
وی به فرانس پرس گفت: این بار آنها حتی در تصمیم حفظ تولید مصممتر شدهاند چرا که نشانههایی حاکی از این میبینند که استراتژی ماه نوامبرشان جواب داده و تولید نفت شیل آمریکا و میزان دکلهای حفاری فعال این شرکت کاهش یافته است.
این سیاستها از سوی اعراب اوپک درحالی در نظر گرفته میشود که باتوجه به کاهش شدید درآمدهای نفتی برخی تولیدکنندگان ازجمله ایران و ونزوئلا، برخی اعضای اوپک خواستار کاهش تولید نفت اوپک برای کمک به افزایش قیمت نفت شدهاند.
موسی معارفی، یکی از اعضای شورای عالی نفت کویت نیز در این باره میگوید: تصور نمیکنم هیچ تغییری در نشست بعدی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اتفاق بیافتد. کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دفاع از سهم بازارشان ادامه میدهند و این حق آنهاست که چنین کاری را بکنند.
به گفته این کارشناس بازار نفت، این کشورها حاضر به کاهش تولید نفت اوپک از محل سهم خود نیستند، مگر اینکه توافقی با کشورهای غیر اوپک به دست بیاید که همه کشورها به آن عمل کنند.
براساس این گزارش، بار هرگونه تصمیم برای کاهش تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به دوش کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، یعنی عربستان، کویت، امارات و قطر خواهد بود که تولید نفتشان از سال ٢٠١١ تاکنون بالغ بر ٣,٥ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.
درحال حاضر این کشورها روزانه ١٦,٨ میلیون بشکه نفت تولید میکنند که معادل ٥٥ درصد از مجموع تولید نفت اوپک است و جالب اینکه از این حجم، ١٠.٣ میلیون بشکه نفت تولیدی عربستان به تنهایی است.
این کشورها همچنین حدود ١٢,٥ میلیون بشکه نفت در روز صادر میکنند که حدود دوسوم از مجموع صادرات نفت اوپک به شمار میرود.
جمال الوقانی، مدیر بازاریابی شرکت نفت کویت نیز هفته گذشته در یک سمپوزیوم نفتی گفت که تغییرات در نقشه جهانی انرژی، سهم بازار را به موضوع بسیار حساسی تبدیل کرده است.
رشد شدید تولید نفت آمریکا به سطح ٩,٤ میلیون بشکه در روز، به واشنگتن اجازه داده که واردات نفتخام سبک از آفریقا را متوقف کند. این کشور همچنین واردات نفتخام سنگین را از آمریکای لاتین متوقف کرده و آنرا با نفت ماسهای کانادا جایگزین کرده است.
این اتفاق صادرکنندگان آفریقا و امریکای لاتین را به این واداشته است که بازارهای جدیدی را برای خود بیابند و به همین دلیل روزانه بیش از سه میلیون بشکه نفتخام با کیفیت مازاد به بازار جهانی عرضه میشود که به رقابت با نفت اعراب میپردازد.
این اتفاق فشار مضاعفی را به اعضای اوپک، به خصوص صادرکنندگان عرب وارد میکند و این صادرکنندگان باید با همکاری یکدیگر به حفظ سهم بازار خود کمک کنند و حتی مشتریان جدیدی را برای نفت مازادی که بازار عرضه میشود پیدا کنند.