به گزارش نفت دیلی، اجرایی شدن قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان که با احداث خط لوله انتقال در بخش پاکستانی کلید خواهد خورد، می تواند در آینده نه چندان دور به کریدوری برای انتقال انرژی از خاورمیانه به شرق دور تبدیل شود.
وجود بیش از ٣٤ تریلیون مترمکعب گاز در کشورمان و نگاه جهانیان به امروز و فردای این انرژی با ارزش، ایران، دومین دارنده ذخایر گاز را برای حضور در بازارهای جهانی در موقعیتی مناسب قرار داده است.
براساس سند چشم انداز توسعه، ایران می بایست به سهم قابل توجه ١٠ درصدی تجارت گاز در دنیا دست یابد و دستیابی به این هدف مهم و راهبردی، نیازمند شاخصه های مهمی است که ایجاد زیرساخت های لازم و شناسایی بازارهای هدف، مهم ترین آنهاست.
در بخش نخست (ایجاد زیرساخت ها) هم اکنون بیش از ٣٤ هزار کیلومتر شبکه انتقال فشار قوی در قالب خطوط مهم سراسری در کشور احداث و خطوط دیگری همچون نهم، دهم و یازدهم نیز در همین قالب تعریف شده است که به اقتضا و در صورت نیاز به خطوط موجود اضافه خواهد شد؛ بنابراین رسیدن به ٧٠ هزار کیلومتر خط انتقال گاز فشار قوی پیش بینی شده در سند چشم انداز، دور از انتظار نخواهد بود.
در بخش دوم نیز با توجه به ضرورت دستیابی به هدف پیش بینی شده در سند چشم انداز توسعه کشور برای رسیدن به سهم ١٠ درصدی تجارت گاز دنیا گام های مهمی برداشته شده که عقد قرارداد با کشورهای مختلفی همچون پاکستان از آن جمله است.
پیشینه گفت و گوهای ایران و پاکستان برای انتقال گاز به این کشور به حدود یک دهه پیش بازمی گردد؛ در آن سال ها، هند نیز، ضلع سوم مثلث گفت و گوها و قراربود خط لوله ای با عنوان "صلح" به نشانه دوستی این کشورها با یکدیگر و کشورهای مجاورآنها احداث شود
پس از مدتی هند تحت تاثیر فشارهای آمریکا از دور گفت و گوها خارج شد، اما پاکستان باقی ماند و سرانجام در سال ٢٠١٠ با ایران قراردادی یک جانبه امضا کرد
برپایه این قرارداد، ایران یا ساخت ٩٠٧ کیلومترخط لوله، گاز را از بندر عسلویه به بندر چابهار در جنوب شرق کشور هدایت خواهد کرد و با ادامه ساخت آن در خاک پاکستان، این حامل انرژی ارزشمند به این کشور صادرخواهد شد.
در قالب این قرارداد، ایران متعهد شده است از سال ٢٠١٣ روزانه ٢١ میلیون و ٥٠٠ هزارمترمکعب گاز را در مرز دو کشور به پاکستان تحویل دهد؛ از این رو بلافاصله ساخت پروژه ٩٠٧ کیلومتری درخاک خود را آغاز کرد و آن را به پایان رساند.
اکنون ایران با توجه به توان پیمانکاران خود در احداث خطوط لوله، زیرساخت های لازم را برای انتقال گاز به پاکستان آماده کرده است و با توجه به ضرورت شتاب بخشی به احداث بخش باقی مانده آن در خاک پاکستان، دو کشور ایران و پاکستان، قرارداد دیگری امضا کردند که بر اساس آن ایران ٥٠٠ میلیون دلار را در قالب ٢٥٠ میلیون دلار نقد و ٢٥٠ میلیون دلار تجهیزات در اختیار این کشور قرارمی دهد و پیمانکاران ایرانی خط لوله ای به طول ٧١٠ کیلومتر در این کشور احداث خواهند کرد.
با توجه به سفر چند روز پیش " آصف علی زرداری"رئیس جمهوری پاکستان و ملاقات وی با رهبر معظم انقلاب اسلامی، همچنین گفت و گوی وی با دکتر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری و ملاقات با رستم قاسمی، وزیر نفت، مقرر شد آغاز عملیات ساخت خط لوله انتقال گاز به پاکستان در خاک این کشور با حضور مقام های ارشد دو کشور انجام شود.
این خط لوله که ادامه خط هفتم سراسری و موسوم به آی پی است، گاز ایران را به سوی پاکستان هدایت خواهد کرد و رونقی تازه به صنایع این کشور خواهد داد.
ترکیه تنها کشوری است که ایران به آن گاز طبیعی صادر و از طریق آذربایجان به جمهوری نخجوان نیز سوآپ گاز می کند و با عملیاتی شدن صادرات گاز به پاکستان در سال ٢٠١٤ میلادی (١٣٩٢ خورشیدی) پاکستان نیز دومین کشوری خواهد بود که گازطبیعی ایران را دریافت خواهد کرد.
توافق های ایران با سه کشور سوریه، عراق و لبنان برای صدور گاز ایران به آب های مدیترانه، همچنین مذاکره های چند جانبه و همزمان با کشورهای حوزه خلیج فارس، حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی ایران عزم خود را برای رسیدن به نقطه هدف برای حضور ١٠ درصدی در بازارهای جهانی جزم کرده است.
بیست و یکم اسفند امسال روزی به یاد ماندنی و سکوی پرتاب دیگری برای دستیابی به این هدف راهبردی خواهد بود که در حافظه تاریخی دو کشور ثبت خواهد شد.