به گزارش نفت دیلی، به دستور نخست وزیر روسیه، مسکو قرارداد انتقال نفت جمهوری آذربایجان از اراضی خود را فسخ کرده و به توافقنامه ١٦ ساله میان دولتی روسیه- آذربایجان پایان داده است زیرا باکو حجم توافق شده نفت را با این خط لوله انتقال نمی دهد.
این قرارداد نفتی سال ١٩٩٦ امضا شده بود که بر اساس آن به آذربایجان اجازه داده شد تا نفت خود را با خط لوله یکهزار و ٣٣٠ کیلومتری که از باکو، پایتخت آذربایجان، تا بندر نووروسیسک روسیه، درکرانه دریای سیاه امتداد دارد، ترانزیت کند.
بر اساس این قرارداد، آذربایجان تضمین کرده بود که تا سال ٢٠٠٢ کمتر از ٥ میلیون تن در سال با این خط لوله نفت انتقال ندهد، این در حالی است که هم اکنون تنها سالانه حدود ٢ میلیون تن نفت با این خط لوله ترانزیت می شود.
شرکت ترنس نفت روسیه که مجری بخش روسی این خط لوله است و قرارداد تجاری جداگانه ای با جمهوری آذربایجان دارد، اعلام کرد: تحویل نفت آذربایجان با این خط لوله در سال جاری میلادی انجام خواهد گرفت، اما ضوابط و شرایط ترانزیت می تواند از سال ٢٠١٤ به طور اساسی تغییر کند.
ایگور دمین، سخنگوی شرکت ترنس نفت گفت: توافقنامه ترانزیت نفت تا پایان سال جاری میلادی پابرجاست و فکر می کنم به آن پایبند باشیم.
حکم فسخ توافقنامه میان دولتی از سوی دیمتیری مدودوف، نخست وزیر روسیه، امضا و روز گذشته منتشر شد.
یک منبع آگاه در شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان (سوکار) گفت: این شرکت هنوز ابلاغیه رسمی از سوی وزارت امور خارجه روسیه دریافت نکرده است و ترانزیت نفت با این خط لوله همچنان ادامه دارد.
بخش عمده ای از نفت آذربایجان از طریق بنادر ترکیه یا گرجستان در کرانه دریای سیاه صادر و تنها بخش اندکی از نفت این کشور از مسیر روسیه ترانزیت می شود.
دومین اظهار کرد: شرکت ترانسنفت از اول سال ٢٠١٣ به دنبال تغییر تعرفه های انتقال نفت با این خط لوله بوده است و از ژانویه آینده تعرفه ها را بر اساس نرخ های واقعی محاسبه می شود.
به گفته وی، روسیه شاید امضای یک قرارداد جدید بر اساس شرط بگیر یا ببر (pump or pay) را به آذربایجان پیشنهاد دهد.
بر اساس قرارداد سال ١٩٩٦، تعرفه ترانزیت نفت از اراضی روسیه ١٥,٦٧ دلار برای هر تن تعیین شده بود.