به گزارش نفت دیلی، بنا بر اعلام یک مقام ارشد پارلمان ارمنستان، گاز ایران جایگزین خوبی برای گاز وارداتی از روسیه در ارمنستان است.
آرتسویک میناسیان، معاون حزب فدراسیون انقلابی ارمنستان (ARF-Dashnaktsutyn) گفت: گاز وارداتی از روسیه به ارمنستان ارزان ترین گاز در منطقه نیست.
وی افزود: در صورت افزایش گازبها در ارمنستان، هیچ شهروندی در ارمنستان نخواهد ماند و روسیه نمی تواند این حقیقت را کتمان کند که از گاز به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده می کند.
این مقام ارمنی اظهار کرد: حجم گاز مصرفی در ارمنستان تنها ٢ درصد از گاز مصرفی در کشورهای مستق همسود (سی آی اس) است.
به گفته وی، برنامه شرکت گازپروم روسیه برای افزایش گازبها در ارمنستان به خاطر این دو درصد مصرف، اقدامی بی دلیل و نامعقول است.
میناسیان اظهار کرد: لازم است که شرکت آرمروسگازپروم ملی شود و واردات گاز از ایران و منابع جایگزین انرژی بررسی شود.
به گفته نخست وزیر ارمنستان، شرکت سرمایه گذاری مشترک روسیه-ارمنستان (آرمروسگازپروم) از دولت ارمنستان خواسته است تا گازبهای شهروندان ارمنی را افزایش دهد.
تیگران سرکیسیان در یک نشست پارلمانی گفت: شرکت آرمروسگازپروم خواسته است تا گازبها از ٣١٦ دلار برای هر یکهزار مترمکعب گاز به ٥٣٠ دلار افزایش یابد.
وی افزود: روسیه هر یکهزار مترمکعب گاز خود را با قیمت ١٨٩ دلار و مشابه با قیمتی که از بلاروس مطالبه می کند به ارمنستان می فروشد.
بهای گاز صادراتی روسیه به بلاروس ارزان ترین گازبها در بازارهای بین المللی در نظر گرفته می شود. دولت ارمنستان اعلام کرده است برای ٣٠ درصد از گازبها برای قشرهای آسیب پذیر جامعه یارانه در نظر می گیرد.
آرمن مووسیسیان، وزیر انرژی و منابع طبیعی ارمنستان نیز بر لزوم ادامه همکاری های میان کشورش و ایران تاکید کرده است.
وی که ریاست هیئت کمیسیون همکاری مشترک ایران-ارمنستان را برعهده داشت به خبرنگاران گفت: ارمنستان به خرید گاز از ایران ادامه می دهد.
مووسیسیان اظهار کرد: خرید گاز از ایران بر اساس قرارداد سوآپ برق ارمنستان با گاز ایران انجام می شود و ایروان در ازای تحویل برق به ایران از این کشور گاز دریافت می کند.
وی افزود: خط لوله گاز ایران-ارمنستان ظرفیت بالایی دارد که استفاده کامل از این خط لوله در مواقع ضروری پیش بینی می شود.
ارمنستان سالانه حدود دو میلیارد متر مکعب گاز روسیه را از طریق خاک گرجستان دریافت می کند. در همین حال گرجستان ١٠ درصد از حجم ترانزیت گاز شرکت گازوپرم روسیه به ارمنستان را به وسیله خط لوله خط لوله گازی نورث-ساوث به عنوان تعرفه ترانزیت دریافت می کند.
شرکت آرمروسگازپروم تنها شرکتی است که واردات و توزیع گاز طبیعی از روسیه به ارمنستان را از مسیر گرجستان انجام می دهد. این شرکت در سال ١٩٩٧ تاسیس شد و شرکت روسی گازپروم ٨٠ درصد و دولت ارمنستان ٢٠ درصد سهام آن را در اختیار دارند.
ارمنستان ذخایر هیدروکربوری اندکی دارد و برای تأمین انرژی خود، به واردات سوخت، یک نیروگاه هسته ای ساخته شده در حکومت شوروی سابق و منابع تجدیدپذیر انرژی وابسته است.
با توجه به اختلاف های سیاسی با آذربایجان، همسایه نفت خیز شرقی و ترکیه، همسایه غربی ارمنستان، این کشور اروپایی نیازهای انرژی خود را از ایران و گرجستان تأمین می کند.
ارمنستان از اواسط سال ٢٠٠٩ واردات گاز از ایران را آغاز کرده است.