به گزارش نفت دیلی، عمده فعالیت های اکتشافی در سال ٩٠ نیز در مناطق مرزی انجام شده است که در نتیجه آن در مجموع هیدروکربور مایع و گاز اکتشافی قابل استحصال برابر با ٨١٩٥ میلیون بشکه معادل نفت خام (٢٨٧٠ میلیون بشکه هیدروکربور مایع شامل نفت خام، مایعات و میعانات گازی) قابل استحصال و ٨٤٦,٢ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی قابل استحصال) گزارش شد.
اکتشاف ١٢ مخزن نفتی و گازی در ٦ میدان خیام، مدار، دلاوران، فرزاد الف، یادآوران (افزایش مخزن سروک) و سومار و اکتشاف میدان سردار جنگل در حوزه دریای خزر از دستاوردهای اکتشافی در سال ٩٠ است.
تاکنون تنها ١٨ درصد از پتانسیل های نفتی منطقه زاگرس و خلیج فارس کشف و تولید شده است و با توجه به اینکه حدود ٨٠ درصد از ذخایر هیدروکربوری ایران در مناطق زاگرس و خلیج فارس واقع شده است، زمینه های بیشتری برای اکتشاف در این منطقه وجود دارد.
هم اکنون سیر فعالیت های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در حوزه گنبدهای نمکی متمرکز شده؛ البته در زمینه تولید از منابع نامتعارف نفت و گاز نیز فعالیت هایی انجام شده است. مطالعات روی شیل های نفتی قالیکوه در الیگودرز، پروژه پژوهشی برآورد حجم ذخیره منابع شیل نفتی قالیکوه، پروژه پژوهشی مطالعه تفصیلی ژئوفیزیکی منابع هیدرات گازی در دریای عمان (که تا کنون ٤٢ درصد نیز پیشرفت داشته است)، ارزیابی تمام لایه های شیلی در حوزه های رسوبی ایران و پروژه پژوهشی برآورد حجم ذخیره منابه شیل گازی در ناحیه گلستان از جمله این اقدام ها است.
با توجه به اهداف تعیین شده در برنامه پنجم توسعه مبنی بر افزایش ظرفیت تولید نفت، میدان های مشترک درغرب کارون بیشترین سهم را در این زمینه خواهند داشت. از این رو هماکنون انجام عملیات اکتشافی در نواحی مرزی از راهبردهای اساسی این صنعت است همچنین فعالیتهای اکتشافی در اطراف میدانهای مشترکی که در گذشته کشف شده (از جمله میدانهای یادآوران و آزادگان) در لایههای دیگر نیز در حال انجام است. هماکنون فعالیتهای اکتشافی ایران در آبهای خلیج فارس ١٠٠ درصد و در خشکی حدود ٦٧ درصد در نواحی مرزی انجام شده است.