به گزارش نفت دیلی،برای نخستین بار در کشور، با دستیابی محققان مرکز پژوهش پتروشیمی تبریز به دانش فنی فوم فنا شونده (Lost Foam) ، تولید این ماده استراتژیک ریخته گری، به عنوان یک دستآورد ملی در مجتمع پتروشیمی تبریز آغاز شد.
محققان مرکز پژوهش پتروشیمی تبریز برای نخستین بار به دانش فنی فوم فنا شونده (Lost Foam) دست یافتند و تولید این ماده استراتژیک ریخته گری، به عنوان یک دستآورد ملی در مجتمع پتروشیمی تبریز آغاز شد.
بر پایه این گزارش، کشور های آمریکا ، آلمان ، ژاپن و چین تاکنون دانش فنی و تولید لاست فوم را در انحصار خود داشتند.
اعمال محدودیت ها علیه ایران و محدودیت واردات این ماده به کشور که از چند سال پیش به عنوان روش جدیدی در صنعت ریخته گری جایگزین روش سنتی شده است، به تعطیلی واحدهای ریخته گری کوچک و کاهش شدید ظرفیت تولیدی واحدهای بزرگ از جمله ریخته گری تراکتورسازی منجر شد ، که با تلاش مستمر تیم ٦ نفری محققان مرکز پژوهش پتروشیمی تبریز این پلیمر مهندسی با ارزش، در مدت زمان ٣٠ ماه به نتیجه رسید که یک دست آورد ملی در سال حماسه اقتصادی محسوب می شود تا چرخ های صنعت ریختهگری کشور هرگز از حرکت خود باز نایستند.
با افزایش ظرفیت تولید لاست فوم در مجتمع پتروشیمی تبریز ، علاوه بر پاسخگوئی به نیازهای داخلی در صنعت ریخته گری مدرن کشور ، تا یکسال آینده نیمی از تولیدات ١١٠ تنی این فرآورده پلیمری ویژه مهندسی به خارج از کشور صادر خواهد شد.
از این میزان محصول تولیدی پتروشیمی تبریز درتبدیل به ٥٥٠٠ متر مکعب حجم فوم در مذاب ریزی ، ١٣ هزار تن فراورده ریخته ای در کارخانجات ریخته گری قالب گیری می شود.
بدین ترتیب از مرداد ماه سال آینده ایران پنجمین کشور صادر کننده فوم فنا شونده ( Lost Foam ) در جهان خواهد بود.
با بهره گیری از فوم فنا شونده بعنوان فناوری جدید در صنعت ریخته گری هزینههای ماشین کاری، مونتاژ قطعات، تجهیزات، مصرف انرژی و مواد فلزی ١٠ تا ٥٠ درصد کاهش می یابد.
با این وصف پروژه ملی سازی این تکنیک نوین، نویدی نو در خصوص بهره گیری از امکانات داخلی برای مقابله با تحریم ها و مبارزه با افزایش قیمتهای کاذب محسوب میشود، بطوریکه فرآورده داخلی آن علاوه بر رقابت کیفی با مشابه خارجی، ٤٠ درصد ارزانتر نسبت به تولیدات خارجی به دست مصرف کننده می رسد.
از سوی دیگر جایگزینی فرآیند پیشرفته لاست فوم با دیگر روش های ریخته گیری سنتی، به دلیل آن است که به علت ماهیت ساختاری ، در زمان مذاب ریزی هیچگونه خاکستری از خود باقی نمی گذارد و کاهش آلایندگی های زیست محیطی را به همراه دارد که با گذر از آلایندگی ، صنعت سبز نام گرفته است.