به گزارش نفت دیلی، هزینه سرمایه گذاری تولید یک بشکه نفت در طرح توسعه میدان منصوری تنها حدود سه هزار دلار بوده، که این مهم، با توجه به قیمت های معمول صرفه جویی ٣٥ هزار دلاری در تولید هر بشکه نفت از این میدان را نشان می دهد.
طرح توسعه میدان منصوری که با هدف افزایش تولید نفت خام و ظرفیت فرآورش از ٦٠ هزار بشکه به یکصد هزار بشکه در روز در حال اجراست، به ١٠٠ درصد اهداف تولیدی دست یافته و با پیشرفت ٩٧,٥ درصدی در دست اجرا است. تنها بخش باقیمانده از فاز نخست توسعه میدان منصوری، تکمیل کارخانه بهره برداری و نمکزدایی در حال احداث است که آن نیز با ظرفیت فرآورش ٧٥ هزار بشکه در روز، در نیمه دوم امسال به بهره برداری می رسد.
اهداف تولیدی طرح توسعه میدان منصوری یعنی افزایش تولید تا سقف ١٠٠ هزار بشکه در روز، مرداد سال ١٣٨٦ محقق شد و حدود٦ سال است که تولید نفت از این میدان به صورت پایدار و در سقف تعیین شده ادامه دارد.
سلطان کمالی، مجری طرح توسعه میدان منصوری پیشتر در تشریح دلایل موفقیت طرح توسعه میدان منصوری گفت: پایداری تولید، زمان رسیدن به اهداف طرح و همچنین میزان هزینه در مقابل توسعه میدان به ازای هر بشکه تولید نفت در روز از عوامل موفقیت پروژه است.
در فاز نخست طرح منصوری به ازای توسعه میدان برای تولید یک بشکه نفت در روز، تنها حدود سه هزار دلار هزینه شده است؛ در حالی که برای همین کار در برخی طرح های توسعه به ویژه طرح های بیع متقابل بین ٣٠ تا ٤٠ هزار دلار در مقابل افزایش تولید هر بشکه نفت هزینه می شود.
درجه API نفت مخزن آسماری میدان منصوری حدود ٢٩ و میزان گاز همراه ٤٥٠ فوت مکعب بر هر بشکه است. معدل میزان آب تولیدی همراه نفت مخزن آسماری بین سه تا پنج درصد است که با توجه به روند نمکی شدن نفت مخزن، نمکزدایی جدید به گونه ای طراحی شده است که می تواند نفت ورودی را تا میزان ٢٠ درصد آب همراه نیز فرآورش کند.
بسته کاری اول طرح توسعه میدان منصوری در سه بخش طراحی لرزه نگاری سه بعدی، برداشت داده های لرزه نگاری و پردازش داده های لرزه نگاری دنبال شد و بسته کاری دوم نیز بر آنالیز مغزه های چاه شماره ٦٠ منصوری و تعبیر و تفسیر داده های لرزه نگاری و مطالعات فنی- اقتصادی افزایش سقف تولید تا ١٥٠ هزار بشکه نفت در روز متمرکز شد.
در بسته کاری سوم، مطالعات ژئوفیزیک، مطالعات زیست محیطی و مطالعه روش های کنترل شن چاه های میدان منصوری مدنظر قرار گرفت و در بسته کاری چهارم، حفاری و به تولید رسیدن یک حلقه چاه جدید و تعمیر و تکمیل هفت حلقه از چاه های موجود پیگیری شد.
بسته کاری پنجم به توسعه واحد بهره برداری موجود و تعیین حداکثر ظرفیت آن اختصاص یافت که در این راستا، طراحی و انجام مهندسی تفصیلی به منظور شناسایی تنگناهای فراورشی واحد بهره برداری موجود جهت افزایش ظرفیت فراورشی آن تا ١٠٠ هزار بشکه در روز و افزایش ظرفیت فراورشی واحد بهره برداری موجود به میزان ١١٠ هزار بشکه نفت در روز از طریق خرید کالا و انجام عملیات اجرایی بوده است.
بسته کاری ششم مربوط می شود به احداث واحد بهره برداری جدید و واحد نمکزدایی و در نهایت بسته هفتم فاز اول طرح توسعه میدان منصوری بر مقوله احداث خط لوله انتقال نفت تمرکز یافت. در شرح این بسته کاری، طراحی مهندسی تفصیلی احداث خط لوله اصلی انتقال نفت از واحد بهره برداری به ایستگاه تقویت فشار گاز اهواز، خرید کالا و عملیات احداث خط لوله انتقال نفت از واحد بهره برداری به ایستگاه تقویت فشار گاز اهواز و خرید کالا و عملیات احداث خط لوله های جریانی چاه های شماره ٣٤، ٥٦ و ٦٠ مورد توجه قرار گرفت.
در بین تمامی هفت بسته کاری تشریح شده، تنها بسته کاری ششم که مربوط به احداث کارخانه بهره برداری و نمکزدایی جدید در میدان منصوری است، باقی مانده که این بسته کاری نیز از پیشرفت ٩٧,٥ درصدی برخوردار است و در ماه های آینده به بهره برداری می رسد؛ باقی بسته های کاری از پیشرفت ١٠٠ درصدی برخوردار شده اند.
میدان نفتی منصوری از نظر موقعیت جغرافیایی در حدود ٦٠ کیلومتری شمال خلیج فارس و حدود ٥٠ کیلومتری جنوب شرقی اهواز در ناحیه خشکی جنوب غربی قرار گرفته است.