نگاهی به نوسانات بازار جهانی نفت در هفته منتهی به ١٨ شهریور

به گزارش نفت دیلی،  به دنبال التهاب در بازار نفت و کاهش تولید نفت خام برخی کشورها مانند لیبی، بهای نفت خام اوپک در هفته منتهی به ١٨ شهریور ماه افزایش یافت و قیمت سبد اوپک با افزایش٠,٤٨ دلار در بشکه به ١١٠.٣٣ دلار در هر بشکه رسید.

در هفته مورد بررسی، (١١ تا ١٨ شهریور ماه) بازار‌های نفت‌خام تحت تأثیر نگرانی‌های ژئوپلتیک قرار داشت، اما احتمال حمله قریب الوقوع آمریکا به سوریه تقریباً منتفی شد و به همین دلیل بازارهای نفت خام از آرامش نسبی برخوردار شد. ناظران بازار اعتقاد دارند اگر حمله آمریکا علیه سوریه انجام گیرد، قیمت‌های نفت‌خام به شدت افزایش خواهد یافت. این در حالی است که نشانه های بهبود اوضاع اقتصادی در کشورهای پیشرفته مشاهده می شود و در صورت بروز شوک جدی بازار نفت احتمال دارد اقتصاد کشورهایی که از بحران مالی سال‌های اخیر آسیب دیده بودند دوباره دچار مخاطره شود. حتی پیش‌بینی می‌شود که اگر آمریکا از ذخیره‌سازی های راهبردی خود نیز برداشت کند، قادر نخواهد بود این شوک را مهار کند.

در هفته یاد شده تفاوت قیمت نفت‌خام برنت و نفت‌خام وست تگزاس اینتر مدیت کاهش یافت و با تنزل٠,٤٣  دلار به سطح ٧.٢٢ دلار در بشکه رسید، زیرا اخبار منتشر شده حاکی از آن بود که ذخیره‌سازی های نفتی در منطقه کوشینگ اوکلاهما کاهش یافته است. اعلام کاهش سطح ذخیره‌سازی‌های نفتی در منطقه کوشینگ در حالی صورت می‌گیرد که تولید داخلی نفت‌خام آمریکا نیز افزایش یافته است و برخی از پالایشگاه‌ها نیز در وضعیت تعمیرات اساسی قرار دارند.

از سوی دیگر، وقفه در تولید نفت خام لیبی همچنان ادامه دارد و بازار نفت را تحت تأثیر خود قرار داده است. به این ترتیب بازار در پی دستیابی به نفت‌خام‌های شیرین و سبک برای جایگزینی نفت‌خام لیبی است. به همین دلیل در دوره مورد بررسی قیمت نفت‌خام مخلوط صحرا الجزایر توانست ٢ دلار در بشکه بالاتر از نفت‌خام برنت قرار گیرد و به همین ترتیب قیمت نفت‌‌خام سبک QUA IBOE نیجریه نیز به بالاترین سطح خود در دو سال گذشته رسید و ٤ دلار در بشکه بالاتر از قیمت نفت‌خام برنت معامله شد. در این میان هرچند شرکت ENI  اعلام کرد که وضعیت فوق‌العاده در نیجریه برای نفت‌خام BASS RIVER را بعد از شش ماه لغو کرده، اما هنوز تأسیسات نفتی شرکت شورون با تهدید برخی از گروه‌های ناراضی در نیجریه مواجه بوده که موجب نگرانی بازار نفت شده است.

همچنین هفته منتهی به ١٨ شهریور ماه، تفاوت قیمت نفت‌خام برنت و نفت‌خام دبی افزایش یافت و باعث شد که نفت‌خام‌های مرتبط با نفت‌خام دبی ارزانتر به نظر برسد. به همین دلیل تقاضا برای این نوع نفت‌خام‌ها تقویت شد. براین اساس تقاضای نفت‌خام‌های منطقه آتلانتیک از سوی خریدان منطقه آسیا پاسیفیک تضعیف شد. از طرف دیگر تقاضای خریداران شمال شرق آسیا برای نفت‌خام‌های ترش و سبک خلیج فارس که از لحاظ محتوای نفت گاز غنی است، از استحکام برخوردار بود و توانست باعث تقویت برخی از نفت‌خام‌های منطقه مانند نفت‌خام موربان ابوظبی شود.

درحال حاضر بازار نفت به دلیل وقفه در عرضه نفت‌خام‌های لیبی، عراق، نیجریه و سودان تحت فشار است. البته از آنجایی که به زودی تعمیرات اساسی پالایشگاه‌ها آغاز خواهد شد، تأثیر کمبود نفت‌خام‌های یاد شده در بازار نفت کاهش خواهد یافت، بویژه این که اعلام شده است عربستان‌سعودی تولید نفت‌خام خود را در ماه ژوئیه به بیش از ١٠ میلیون بشکه در روز رسانده است که ٤٥٠ هزار بشکه در روز بیشتر از ماه ژوئن است. براساس اطلاعاتی که از منابع نفتکش‌ها به دست آمده است، تولید نفت‌خام عربستان درماه اوت نیز همچنان با کاهش بسیار اندکی در سطح ١٠ میلیون بشکه ادامه یافته است. با وجود تحولات یاد شده، به نظر نمی‌رسد که تقاضای چین نیز از افزایش چشمگیری برخوردار باش، به این ترتیب با پایان فصل رانندگی در نیمکره‌شمالی، نگرانی از تحولات سیاسی می‌تواند بیش از هر عاملی بازار را تحت تأثیر قرار دهد.

 بازار فرآورده:

متوسط سودهای پالایشی برای نفت‌خام‌های وست‌تگزاس‌اینترمدیت، برنت و دبی در بازارهای آمریکا، اروپا و آسیا در هفته منتهی به ١٥ شهریور ماه

 بازار آمریکا

قیمت‌ بنزین در هفته منتهی ١٥ شهریور ماه در بازار آمریکا با کاهش شدیدی روبرو شد، زیرا برخی از پالایشگران آن منطقه کماکان در حال تولید بنزین با پایه تابستانی هستند و با توجه به عدم تقاضای جدی برای این نوع فرآورده نفتی و تمایل بیشتر به خرید بنزین پایه زمستانی، بازار آمریکا با عرضه مازاد بنزین روبرو شده است. مضاف براین براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، فرصت چندانی برای انتقال بنزین با پایه تابستانی از طریق خطوط لوله باقی نمانده است و مدیریت خطوط لوله مطابق با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، در چند روز آینده اقدام به انتقال و توزیع بنزین با پایه زمستانی خواهند کرد.

کاهش مصرف نفت‌کوره از سوی نیروگاه‌های حرارتی برق باعث افت سودهای پالایشی برای پالایشگران فعال در این منطقه شده است. البته ممکن است که انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاه‌های آمریکا و کاهش عرضه این فرآورده نفتی، تا حدودی باعث افزایش سودهای پالایشی شود، ولی سطح بالای ذخیره‌سازی فرآورده‌های نفتی در آن منطقه، مانع از این افزایش خواهد شد. 

فراهم شدن فرصت صادرات سوخت دیزل از آمریکا به سایر بازارها، بویژه آمریکای لاتین باعث بالارفتن سودهای پالایشی حاصل از این فرآورده نفتی به بالاترین سطح در ١٠ ماه گذشته شد. این درحالی است که فرصت صادرات سوخت دیزل از این ناحیه به اروپا نیز کماکان برقرار است.

درخصوص سوخت‌جت، با پایان یافتن فصل تعطیلات در بسیاری از ایالت‌های آمریکا، مصرف این فرآورده نفتی در این کشور کاهش یافته است و سطح ذخیره‌سازی سوخت‌جت در آمریکا افزایش یافته است. علاوه براین، بسیاری از معامله‌گران این فرآورده نفتی که پیش از این در موقعیت خرید قرار داشتند، در حال حاضر با تغییر شرایط، موقعیت خود را به فروش تغییر داده‌اند.

بازار اروپا

کاهش تقاضای بنزین از سوی سایر نقاط، بویژه آمریکا، به دلیل پایان فصل  رانندگی، بازار این فرآورده نفتی را تحت فشار قرار داده است. لذا سودهای پالایشی حاصل از بنزین در اروپا با ٣ دلار در هر بشکه کاهش روبرو شد. در حال حاضر، سطح بسیار بالای ذخیره‌سازی بنزین در آمریکا، مانع از صادرات این فرآورده نفتی به آن منطقه شده است.

فرصت صادرات سوخت دیزل از این ناحیه به سایر بازارها، بویژه ناحیه مدیترانه کاهش یافته، زیرا این منطقه، اقدام به واردات سوخت دیزل از آمریکا و آسیا کرده است.

قیمت نفت‌کوره در بازار اروپا کمتر از هفته‌های قبل بود و همین امر، اختلاف قیمت این فرآورده نفتی را با نفت‌خام شاخص اروپا افزایش داد. البته عدم تقاضای چشمگیر برای نفت‌کوره، قیمت این فرآورده نفتی را در بازار تک محموله‌ها به پایین‌تر از قیمت آن در بازار آتی‌ها رساند.

بازار آسیا

سودهای پالایشی برای انواع فرآودره‌های نفتی در بازار آسیا متفاوت بود. فراهم بودن فرصت صادرات فرآورده‌های میان‌تقطیر به سایر بازارها موجب افزایش قیمت آنها و بالطبع بالا رفتن سودهای پالایشی حاصل از آنها شد. ولی در مقابل عرصه مازاد بنزین و نفت‌کوره در این منطقه، سودهای پالایشی حاصل از این فرآورده‌های نفتی را با کاهش روبرو کرد. بطوریکه به همین دلیل، اختلاف قیمت بنزین با نفت‌خام دبی به کمترین سطح از اواخر سال ٢٠١١ به بعد رسید. اندونزی در ماه‌ جاری واردات گازوئیل مورد نیاز خود را به ١٠٠ هزار بشکه در روز ‌رساند؛ این در حالی است که همین رقم در ماه گذشته، نقطه اوج تقاضا،  ١٧٥ هزار بشکه در روز گزارش شده بود. یکی از عوامل کاهش تقاضا برای این فرآورده‌ نفتی، بالا بودن نرخ اجاره ‌کشتی‌ها در این بازار بوده است.

افزایش عرضه نفت‌کوره از یک طرف، و افت تقاضا برای همین فرآورده نفتی از طرف دیگر باعث کاهش قیمت نفت‌کوره و افزایش اختلاف قیمت آن با نفت‌خام شاخص دبی شد و این امر سودهای پالایشی حاصل از نفت‌کوره را به شدت کاهش داده است. نیروگاه‌های حرارتی، یکی از مصرف‌کنندگان عمده نفت‌کوره، تقاضایشان برای نفت‌کوره را به شدت کاهش داده‌اند.

اقتصاد جهانی

وزارت بازرگانی آمریکا در گزارش اخیر خود اعلام کرد تولید ناخالص داخلی آن کشور در سه ماه دوم سال‌جاری به ٢,٥ درصد افزایش یافت که بسیار بیشتر از برآورد اولیه رشد ١.٧  درصدی است. کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند رشد اقتصادی آمریکا در نیمه دوم سال‌جاری به بیش از ٢.٥ درصد بالغ شود که در این صورت بانک مرکزی آمریکا بخشی از برنامه محرک پولی خود را متوقف خواهد کرد.

صندوق بین‌المللی پول هشدار داد توقف بخشی از برنامه محرک پولی آمریکا می‌تواند تأثیر منفی زیادی بر رشد اقتصادی کشورهای نوظهور داشته باشد. صندوق بین ا‌لمللی پول معتقد است دستیابی به رشد اقتصادی باثبات و پایدار جهانی نیازمند اجرای سیاست‌های مناسب و هماهنگ از سوی کشورهای مختلف جهان است. قابل توجه است که رشد اقتصادی کشورهای نوظهور شامل چین، برزیل، روسیه، هند و آفریقای جنوبی در ماه‌های اخیر کاهش یافته در حالیکه رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته همچون آمریکا و اتحادیه اروپا با افزایش روبرو شده است.

وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد نرخ تورم آن کشور در ماه ژوئیه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ١,٤ درصد افزایش یافت که از ٢ درصد تعیین شده از سوی بانک مرکزی آن کشور کمتر است . کارشناسان اقتصادی معتقدند هزینه مصرف‌کنندگان آمریکایی که بیش از دوسوم تولید ناخالص داخلی آن کشور را تشکیل می‌دهد در ماه ژوئیه سال‌جاری برای سومین ماه متوالی با افزایش روبرو شد که علت اصلی آن بهبود کسب و کار و افزایش درآمدها بوده است. خرید کالا که در ماه ژوئن ٢٠١٣ معادل ٥/٠ درصد رشد کرده بود در ماه ژوئیه سال‌جاری شاهد رشد ٣/٠ درصدی گردید.

وزارت کار آمریکا در گزارش اخیر خود اعلام کرد، درخواست برای دریافت مزایای بیکاری در ماه اوت ٢٠١٣ کاهش و به ٣٣١ هزار مورد رسید که این امر نشان دهنده تداوم بهبود در بازار کار آمریکا است. از طرف دیگر اقتصاد آمریکا در ماه اوت سال جاری  بیش از ١٨٠ هزار فرصت شغلی جدیدی ایجاد کرد در حالیکه این رقم در ماه ژوئیه ٢٠١٣ معادل ١٦٢ هزار فرصت شغلی جدید بوده است . در حال حاضر نرخ بیکاری آمریکا ٧,٣ درصد کاهش یافت  که کمترین سطح از دسامبر ٢٠٠٨ تاکنون است.

وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد، کسری تجاری آن کشور که در ماه ژوئن ٢٠١٣ معادل ٣٤ میلیارد دلار بود در ماه ژوئیه سال‌جاری بدلیل کاهش صادرات و افزایش واردات با ١٣ درصد رشد به بیش از ٣٩ میلیارد دلار رسیده است. واردات آمریکا در ماه ژوئیه ٢٠١٣ با ١,٦ درصد رشد به ٢٢٨ میلیارد دلار افزایش یافت در حالیکه میزان صادرات نیز در این مدت با ٦/٠ درصد کاهش به کمتر از ١٨٩ میلیارد دلار رسیده است.

بانک مرکزی ژاپن اعلام کرد، اجرای سیاست‌های محرک پولی در ماه‌های اخیر تأثیر مثبتی بر رشد اقتصادی آن کشور داشته است ، لذا نخست وزیر آن کشور قصد دارد با اجرای سیاست‌های محرک پولی و مالی، نرخ تورم را تا دو سال آینده به ٢ درصد افزایش و رشد اقتصادی را بهبود بخشد. قابل توجه است  که ژاپن با بحران بدهی سنگینی روبرو می‌باشد بطوریکه میزان بدهی‌های ژاپن به دو برابر تولید ناخالص داخلی آن کشور رسیده است.

بانک مرکزی آلمان پیش‌بینی کرد اقتصاد آن کشور پس از رشد ٠,٧ درصدی در سه ماهه دوم سال٢٠١٣، در ادامه سال جاری شاهد ثبات بیشتری خواهد بود. دفتر آمار آلمان اعلام کرد، صادرات آن کشور در ماه ژوئیه سال‌جاری نسبت به ماه ژوئن ٢٠١٣ معادل ١.١ درصد کاهش یافته در حالیکه واردات آلمان در ماه ژوئیه شاهد رشد ٠.٥ درصدی بوده است. در نتیجه مازاد تجاری آلمان از ١٧ میلیارد یورو در ماه ژوئن ٢٠١٣ به ١٦.١ میلیارد یورو در ماه ژوئیه سال‌جاری کاهش یافته است، در همین حال مازاد حساب‌جاری از ١٧.٩ میلیارد یورو به ١٤.٣ میلیارد یورو تنزل یافته است. از طرف دیگر سفارشات کارخانه‌ای آلمان درماه ژوئیه ٢٠١٣ نسبت به ماه ژوئن سال جاری معادل ٢.٧ درصد کاهش یافته است.

سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه در گزارش اخیر خود اعلام کرد، اقتصاد آلمان در سال‌جاری معادل ٠,٧ درصد رشد خواهد کرد در حالیکه انتظار می‌رود رشد اقتصادی فرانسه و انگلیس به ترتیب معادل ٠.٣ و ١.٥ درصد گردد . سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه پیش‌بینی رشد اقتصادی آمریکا را از  ١.٩ درصد  در ماه مه سال‌جاری به ١.٧ کاهش داد در ضمن انتظار می‌رود رشد اقتصادی چین نیز از ٧.٨ درصد به ٧.٤ درصد کاهش یابد.

کمیسیون اروپا اعلام کرد، اعتماد مصرف‌کنندگان منطقه یورو از منفی  ١٧,٤ واحد در ژوئیه ٢٠١٣ به منفی ١٥.٦  واحد در ماه اوت سال‌جاری بهبود یافته که بالاترین سطح از ژوئیه ٢٠١١ تاکنون است. قابل توجه است که اعتماد مصرف‌کنندگان منطقه یورور طی ٩ ماه گذشته افزایش یافته است. از طرف دیگر شاخص اعتماد تجاری منطقه یورو نیز از منفی ١٢ واحد در ماه ژوئیه ٢٠١٣ به منفی ٨.٩ واحد در اوت سال‌جاری ارتقاء یافته است. کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند اقتصاد منطقه یورو پس از رشد ٠.٣  درصدی در سه ماهه دوم سال‌جاری شاهد رشد ٠.١ درصدی  در سه ماهه سوم سال ٢٠١٣  شود.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد