به گزارش نفت دیلی، بنا بر پیش بینی تحلیلگران، از آن جا که تقاضاهای جدید گاز اروپا در سال های پیش رو باید از کشورهای ناآرام و بی ثبات آفریقایی تامین شود، عرضه گاز به این قاره کاهش می یابد.
پیش بینی می شود تقاضای گاز اروپا ظرف ١٠ سال آینده به دلیل بهبود رشد اقتصادی و برنامه دولت ها برای جایگزین کردن گاز با زغال سنگ در تامین سوخت نیروگاه های تولید برق، با ٢٠ درصد افزایش به ٥٨٠ میلیارد مترمکعب در سال برسد.
در طول این دوره، در پی افت ذخایر و ناتوانی عرضه کنندگان ثابتی مانند روسیه و نروژ در افزایش صادرات گاز به اروپا و برنامه قطر برای تمرکز روی بازارهای پرسود آسیا، انتظار می رود عرضه گاز دریای شمال به اروپا حداقل ٢٠ درصد کاهش خواهد یافت.
این موضوع نشان می دهد که دیگر منابع عرضه گاز که به طور عمده غیرقابل اعتماد و نامطمئن هستند، باید جایگزین منبع مطمئن عرضه گاز اروپا یعنی دریای شمال شوند.
تحلیلگران می گویند این موضوع احتمال اختلال در عرضه و خطر رشد قیمت ها در بازارهای گاز اروپا را افزایش می دهد.
همچنین این وضعیت تا حدود زیادی شرایطی را مشابه بازار نفت که اغلب به دلیل مشکلات و مسائل امنتی قیمت ها نوسان دارند، برای بازار گاز اروپا به وجود می آورد.
امی گیبس در موسسه بیمه خطرات سیاسی جاردین لیود ثامپسون (Jardine Lloyd Thompson )، ناآرامی های سیاسی می تواند به تولید و مسیرهای ترانزیتی آسیب برساند و اگر اروپا به تولید کنندگان گاز در آفریقا وابسته شود، خطر رشد قیمت های عمده فروشی گاز نیز افزایش می یابد.
این موضوع ها سازمان نظارت بر بازار انرژی انگلیس (اوفگم) را بر آن داشت تا گزارشی درباره خطرهای عرضه در آینده تهیه کند.
افت فراساحلی تولید در انگلیس سبب افزایش وابستگی به بازارهای بین المللی گاز می شود و این موضوع انگلیس را در معرض خطرهای زیادی قرار می دهد.
تحقیقات نشان می دهد اروپا لازم است که حدود ٢٠ درصد از تقاضای سالانه گاز خود را که معادل ١٢٥ میلیارد مترمکعب گاز است از ذخایر گازی در آفریقا تامین کند.
بالا بودن هزینه های تولید و نبود نیروی کار ماهر و کارشناس در بسیاری از کشورهایی که تمایل به صادرات گاز را دارند، نشان می دهد که هزینه توسعه منابع جدید عرضه گاز گران است و شاید با تاخیر رو به رو باشند.
آفریقا هم اکنون حدود ٨٥ میلیارد مترمکعب در سال گاز برای صادرات دارد که بنا بر اعلام شرکت های اکتشافی این رقم می تواند تا سال ٢٠٢٠ به ١٣٠ میلیارد مترمکعب افزایش یابد؛ این نشان می دهد که اروپا خواهان تقریبا همه گاز صادراتی آفریقا در آینده است.
بیشتر تولید برآوردی آفریقای شرقی که ٤٠ میلیارد مترمکعب در سال است، هم اکنون برای خریداران آسیایی در نظر گرفته شده است.
رشد تقاضا نشان می دهد همه پروژهای گازی برنامه ریزی شده در آفریقا لازم است که بدون تاخیر اجرا شوند، این در حالی است که بنا بر اعلام تحلیلگران چینین کاری دور از انتظار است.
آنگولا، جدیدترین تولید کننده ال ان جی آفریقا، امسال و پس از ١٨ ماه تاخیر صادرات ال ان جی خود را با ظرفیت اندک سالانه ٧ میلیارد مترمکعب آغاز کرده است.
از جمله موضوع هایی که بر عرضه گاز فشار وارد می کند بی ثباتی های سیاسی و هزینه های بالای تولید است.
ناآرامی ها در کشورهای لیبی و مصر افزایش یافته و این موضوع افت عرضه را به همراه داشته، ضمن آن که حمله تروریستی در کارخانه گازی در الجزایر نیز ریسک و خطر را در این کشورها افزایش داده است.
موسسه مشاوره گاز طبیعی آفریقا موسوم به ارنست اند یانگ ( Ernst & Young ) با اشاره به خطرهای زیاد امنیتی در الجزایر، آنگولا، لیبی و نیجریه اعلام کرد: سطح ریسک در همه کشورهای آفریقایی دارای پتانسیل صادرات گاز، یا متوسط است یا بالا.
موسسه مشاوره های کنترل ریسک نیز سطح ریسک در همه کشورهای صادرکننده گاز آفریقا را متوسط یا بالا در نظر می گیرد.
یکی از بزرگ ترین نگرانی ها درباره الجزایر، بزرگ ترین یاری دهنده آفریقا در عرضه گاز به اروپاست.
الجزایر حدود یک سوم از گاز ایتالیا و اسپانیا را تامین می کند، اما بی ثباتی ها باعث شده است که رم و مادرید به دنبال راه هایی برای کاهش وابستگی خود به گاز الجزایر باشند.
صادرات گاز الجزایر از حدود ٧٠ میلیارد مترمکعب در کمتر از ١٠ سال گذشته، هم اکنون به اندکی بیش از ٥٠ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است؛ الجزایر با افزایش تهدیدها از سوی شبه نظامیان به ویژه در جنوب این کشور و در نزدیکی مرز با مالی و لیبی رو به روست.
بیشتر ذخایر گازی الجزایر در جنوب این کشور قرار دارند.
شرکت بی پی ماه مه گذشته اعلام کرده بود که دو پروژه بزرگ گازی در الجزایر را با وجود تلاش های دولت الجزایر برای جذب شرکای جدید به تاخیر می اندازد.
تحلیلگران همچنین می گویند که توسعه منابع جدید انرژی الجزایر و اتصال آنها به زیرساخت های موجود گران تر خواهد بود و این موضوع قیمت صادرات گاز الجزایر را بالا می برد.
با وجود فشار در بازار گاز و خطرهای امنیتی در سراسر آفریفا، تحلیلگران می گویند که اختلال در عرضه گاز غیرقابل اجتناب است