به گزارش نفت دیلی، نقش ایران در تحولات قیمت جهانی نفت انکار ناپذیر است. در همه سال های تحریم تحولات قیمت ها نفت در بازار جهان به نحوی متاثر از روابط ایران و غرب و عوامل ژئوپولتیک خاورمیانه بود.
اکنون با آغاز به کار شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، نه تنها بازار مبادلات نیویورک و نفت شاخص آن، دبلیو تی آی، بلکه بهای نفت برنت نیز تحت تاثیر دیپلماسی ایران قرار گرفته است؛ مجموعه تحولاتی که نشان از اقتدار ایران در ایجاد ثبات در بازار جهانی نفت و تعیین سمت و سوی قیمت های آن دارد.
در حالی که عواملی نظیر انتشار آمارهای مثبت اقتصادی در چین و اروپا باید قیمت های نفت را افزایش می داد اما رویکرد دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و ابتکارات آن در عرصه دیپلماسی این عوامل را تحت الشعاع قرار داده است به نحوی که به بهای نفت به سوی ثبات و کاهش دامنه نوسانات در حرکت است.
حتی با وجود انتشار آمارهای مثبت اقتصادی در اروپا و چین، در پی رشد تولید نفت خام عراق و احتمال شکستن یخ روابط تهران- واشنگتن، قیمت های جهانی نفت خام در دو سوی اقیانوس اطلس بیش از یک دلار کاهش یافت.
به دنبال موافقت مخالفان نفتی لیبی با بازگشایی تاسیسات تولید و پایانه های صادرات نفت و بهبود تولید نفت این کشور و بازگشت به حدود ٤٠ درصد ظرفیت پیش از آغاز ناآرامی های سال ٢٠١١، قیمت های جهانی نفت خام در معاملات هفته گذشته بازار نفت کاهش یافت و فروکش کردن نگرانی های حاصل از احتمال حمله نظامی آمریکا به سوریه نیز بر افت بهای نفت نیز بی تاثیر نبود.
بهای هر بشکه نفت خام برنت برای تحویل در ماه نوامبر، یک دلار و ٦ سنت کاهش یافت و به ١٠٨ دلار و ١٦ سنت برای هر بشکه رسید.
قیمت هر بشکه نفت خام دبلیو تی آی آمریکا نیز برای تحویل در ماه اکتبر با یک دلار و ١٦ سنت کاهش، در سطح ١٠٣ دلار و ٥٩ سنت تثبیت شد.
بهای نفت خام برنت نسبت به قیمت بالای ١١٦ در اوایل ماه سپتامبر حدود هشت دلار کاهش یافته است.
رئیس کمیته انرژی پارلمان لیبی اعلام کرد: احتمال می رود پایانه نفتی مرسی الحریقه لیبی در هفته جاری بازگشایی شود اما مذاکرات به امید پایان یافتن اعتراض ها در تاسیسات و پایانه های نفتی این کشور همچنان ادامه دارد.
جوزف باسلیکو، معاون رئیس بخش مشتقات انرژی در موسسه جفریز بچ در نیویورک در این باره می گوید: شرایط تولید نفت در لیبی رو به بهبود است و این موضوع بعضی آمارهای مثبت اقتصادی در چین و اروپا را تحت تاثیر قرار داده و وزن تاثیر گذاری عامل نخست بیشتر از عامل دوم بوده است.
اختلاف میانگین میان دو شاخص بهای نفت برنت و دبلیو تی آی آمریکا در پایان معاملات نخستین روز بازار نفت در هفته جاری به چهار دلار و ٥٧ سنت برای هر بشکه رسید.
فیل فیلن، یک تحلیلگر در موسسه پرایس فیوچرز گروپ مستقر در شهر شیکاگو ایالت ایلینویز آمریکا فصل رانندگی در تابستان هم اکنون رو به پایان است و تولید بنرین آمریکا به طور بی سابقه ای در این زمان از سال در سطح بالایی قرار دارد.
عراق، یک عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) اعلام کرده است تولید نفت خام این کشور از میدان های نفتی واقع در جنوب با رشد همراه بوده است.
هم اکنون با توجه به رشد تولید نفت خام سودان جنوبی به بالاترین سطح از زمان از سرگیری صادرات از طریق سودان، نفت بیشتری از سوی این کشور تازه استقلال یافته از خارطوم روانه بازار می شود.
بهبود تولید نفت خام لیبی و بازگشت تولید نفت سودان جنوبی به بازارهای جهانی قیمت های نفت را تحت تاثر قرار داده است.
کارستن فریستچ، تحلیلگر ارشد نفتی کومرز بانک در این باره می گوید: سودان جنوبی هم اکنون روزانه ٢٤٠ هزار بشکه نفت خام تولید می کند که این بالاترین سطح از ژانویه ٢٠١٢ ( زمان توقف تولید نفت) به شمار می آید.
همچنین احتمال دیدار میان سران تهران و واشینگتن در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد در نیویورک در هفته جاری نیز قیمت های جهانی نفت خام را تحت تاثیر قرار داده است.
دیپلمات ها و تحلیلگران بر این باورند که حجت الاسلام دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در نظر دارد در مذاکره با گروه ٥+١ به نتایج مثبت و سازنده ای دست یابد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (دوشنبه اول مهر ماه) در نیویورک با کاترین اشتون، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس دیدار و گفت و گو کرد.
همچنین در جریان دیدار ظریف و اشتون توافق شد دور جدید مذاکرات ایران و ١+٥ پنجشنبه (چهارم مهر) در نیویورک برگزار شود.
قرار است دور جدید مذاکرات با حضور وزیران خارجه شش کشور در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل انجام شود.
ظریف و اشتون نیز توافق کردند ایران و وزیران خارجه ١+٥ ، پس از دیدار روز پنجشنبه، در ماه اکتبر (مهر - آبان) و در شهر ژنو سوئیس دور بعدی مذاکرات خود را برگزار کنند.