به گزارش نفت دیلی،دبیرکل جدید مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت: اعضای جی یی سی اف منافع مشترکی دارند و در عین حال که رقیب یکدیگر هستند باید رقابت سالمی داشته باشند زیرا منافع آنها ایجاب می کند که امنیت عرضه را تامین کنند.
دکتر سیدمحمد حسین عادلی با اعلام اینکه در چند سال آینده ایران در بازار مصرف کننده حضور جدی خواهد داشت، بازار جنوب شرق آسیا را بهترین بازار برای صادرات گاز خواند و گفت: بازار اروپا به دلیل ایجاد بحران اقتصادی و جایگزینی ذغال سنگ به جای گاز در شرایط کنونی بازار پر رونقی برای مصرف گاز نیست.
وی با اعلام این که ایران با بهره گیری از دیپلماسی انرژی توانست برای دو سال آینده پست دبیرکلی جی یی سی اف را بر عهده گیرد اظهار داشت: حضور مهندس زنگنه به عنوان رئیس دوره ای این مجمع نیز در به دست آوردن این پست بسیار مهم بود.
GECF برند جهانی شود
وی درباره برنامه های کاری خود در این مجمع گفت: مجمع جهانی صادرکنندگان گاز باید به یک برند جهانی در بین کشورهای عضو و کشورهای خارج از این مجمع تبدیل شود که این امر بدون تولید مسائل علمی میسر نخواهد بود.
عادلی با تاکید بر این که باید دبیرخانه مجمع در بخش گاز مرجع قرار گیرد، اظهار داشت: باید مدل اقتصادی از گاز ایجاد کنیم تا همه آن را قبول و به آن استناد کنند چرا که با ایجاد چهره قوی، کارآمد و باانگیزه نزد کشورهای مصرف کننده گاز به طور حتم موفق خواهیم بود.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز به افزایش کشورهای صادرکننده گاز اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر کشورهای جدیدی به جمع صادرکنندگان گاز پیوسته اند که باید این مجمع اقدامی برای هماهنگ کردن کشورهای صادرکننده گاز و پیوستن آنها به این مجمع، انجام دهد.
وی تصریح کرد: از تمام تجربیات خود در دوران کاری ام در وزارت نفت و بخش اقتصادی و وزارت خارجه استفاده خواهم کرد تا مجمع را از وضعیت کنونی به مجمعی عمل گرا تبدیل کنم که بهره گیری ایران از دیپلماسی عمومی در میان کشورهای صادرکننده گاز در این خصوص بسیار مهم است.
عادلی همچنین گفت: باید مجمع را به صحنه جهانی وارد کرده و نقش برتر و والایی را برای آن ایجاد کنیم تا در مسائل گازی به عنوان مرجع در این حوزه مورد استناد قرار گیرد.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بیان این که یکی از ماموریت های جی یی سی اف هماهنگی میان بازیگران اصلی بازار گاز اعم از تولید و مصرف کنندگان است، گفت: ایجاد این هماهنگی کار آسانی نیست و به عنوان یکی از ماموریت های اینجانب تعریف شده است.
عادلی ادامه داد: در عین حال که این مجمع تامین انتظارات کشورهای عضو را یکی از وظیفه های خود می داند باید با ذی نفعان بازار نیز تعاملی مطلوب داشته باشند.
وی درباره ساختار بازار گاز گفت: بازار گاز بر خلاف بازار نفت بازاری جهانی نیست و به صورت منطقه ای اداره می شود، بر این اساس قیمت گاز در بخش های مختلف متفاوت بوده و هم اکنون بالاترین سطح قیمت در آسیای جنوب شرقی و پس از آن در اروپا قرار دارد و پایین ترین قیمت گاز نیز هم اکنون به آمریکا اختصاص دارد.
عادلی با بیان این که گاز به دو صورت قیمت گذاری می شود گفت: قراردادهای بلندمدت گاز مبتنی بر قیمت نفت و قراردادهای درجا و تک محموله که ارتباط زیادی با قیمت نفت ندارد، قیمت گذاری گاز را تشکیل می دهد.
تاکید بر رقابت سالم کشورهای عضو محمع
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز درباره موفقیت دبیرخانه از زمان تاسیس آن در سال ٢٠٠٨ میلادی گفت: کشورهای صادرکننده گاز منافع مشترکی دارند و در عین حال که رقیب یکدیگر هستند باید رقابت سالمی داشته باشند از سوی دیگر منافع آنها ایجاب می کند عرضه را تامین کنند، لذا تاکید جی یی سی اف این است که در عین حال که بر امنیت عرضه تاکید می کند، امنیت تقاضا نیز تامین شود.
وی ادامه داد: تا کنون مکانیزم تعاملی در این خصوص تعریف نشده و این امر یکی از چالش های این مجمع به شمار می آید.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز در مورد این که آیا می شود به سمت قراردادهای بلندمدت رفت یا خیر گفت: تصور نمی کنم مجمع به دنبال استفاده از قرارداد تیپ برای کشورها باشد یا بخواهد بازار فروش را متحد کند، بلکه هر کشور عضو از قرارداد خاصی برای خود استفاده می کند.
وی اظهار داشت: شاید مهم ترین چالش این مجمع تنظیم بازار و منتفع شدن تولیدکننده و مصرف کننده از تنظیم قرارداد باشد.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین ظهور شیل گس را دیگر مشکل پیش روی این مجمع برشمرد و افزود: زمانی که جی یی سی اف تاسیس شد، شیل گس هنوز استخراج اقتصادی نداشت؛ اما امروزه آمریکا از این منابع بهره گرفته و پیش بینی می شود تا چند سال آینده نه تنها از گاز بی نیاز خواهد بود بلکه به صادرکننده گاز نیز تبدیل خواهد شد.