به گزارش نفت دیلی؛ یک کارشناس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) نیازمند یک برنامه راهبردی و بلند مدت است.
سید غلامحسین حسنتاش، یک کارشناس موسسه مطالعات بین المللی انرژی در گفت و گو با خبرنگار شانا گفت: اوپک هم اکنون راهبرد و برنامه بلندمدت ندارد و چنانچه اوپک پتانسیل رسیدن به برنامه بلندمدت را داشت میتوانست یک میانگین بلندمدت را به عنوان بهای مطلوب در نظر بگیرد اما در کوتاه مدت قیمت را به طور حساب شده گونه ای در نوسان حفظ کند که جلوی رشد تولید رقیبان و انرژیهای رقیب را بگیرد.
وی افزود: از نیمه دوم دهه ١٩٧٠ میلادی به دنبال تاسیس آژانس بینالمللی انرژی و تدوین راهبردهای انرژی کشورهای صنعتی، اوپک بیش از پیش به یک سازمان منفعل تبدیل شده است.
این کارشناس حوزه انرژی درباره شرایط کنونی بازار نفت گفت: بازارهای جهانی نفت خام هم اکنون با مازاد عرضه روبروست و بازار به سمتی می رود که به نظر میرسد که این مازاد عرضه تشدید شود، مگر اینکه مسائل سیاسی و ژئوپولتیکی یا به عبارتی کمبودهای ناشی از چنین مسائلی بازار را متعادل کند.
وی افزود: بر اساس پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی (آی یی ای)، رشد عرضه نفت خام کشورهای غیر عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در سال ٢٠١٤ تنها حدود یک میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه خواهد بود که بخش عمده آن نیز به افزایش تولید شیل اویل در آمریکا مربوط می شود.
این کارشناس حوزه انرژی درباره تقاضا برای نفت خام اوپک در سال آینده میلادی گفت: از آن جا که تقاضای جهانی نفت خام تنها روزانه یک میلیون و ١٠٠ هزار بشکه افزایش می یابد بنابراین تقاضا برای نفت خام اعضای اوپک کاهش خواهد داشت و این در حالی است که بعضی از کشورهای عضو اوپک نیز افزایش تولید خواهند داشت.
حسنتاش همچنین در باره چشم انداز قیمت نفت در نیمه نخست سال ٢٠١٤ تصریح کرد: بعضی از شواهد نشان میدهد که آمریکا و غرب خواهان سقوط قیمت های جهانی نفت خام نیستند و به ویژه آمریکا تداوم قیمتهای کنونی را برای برنامه انرژی و تداوم تولید شیل اویل های خود ضروری می دانند و چنانچه این موضوع صحیح باشد به احتمال زیاد عربستانسعودی در نشست هفته جاری اوپک با کاهش عرضه و کاهش سقف تولید اوپک همراهی خواهد کرد و تولید خود را نیز کاهش می دهد و در غیر این صورت احتمال سقوط قیمت وجود دارد.
وی عنوان کرد: البته در هرحال روند قیمت های جهانی نفت خام کاهشی خواهد بود. چنانچه عربستان در نشست هفته جاری به دنبال کاهش تولید نباشد یا با آن مخالفت کند، در این صورت چنین تصمیمی از سوی عربستان معانی زیادی خواهد داشت.
حسنتاش درباره واکنش احتمالی اعضای اوپک به رشد تولید نفت عراق گفت: عراق همچنان از نظام سهمیهبندی اوپک خارج است و ابتدا باید تلاش شود که این کشور به نظام سهمیهبندی بازگردد و زمانی که این شرایط پیش آید بی تردید باید از کاهش سقف تولید اوپک تبعیت کند.
عضو هیئت علمی موسسه مطالعات بین المللی انرژی اظهار کرد: عراق مدتی از نظام سهمیهبندی اوپک خارج بوده است و پس از نظام سهمیهبندی با توجه به شرایط بازار و قیمتها و تحولات ناشی از بهار عربی، کنار گذاشته شد اما در صورتی که در نشست هفته جاری بنای اوپک بر کاهش تولید باشد باید نظام سهمیهبندی احیاء شود یعنی میزان کاهش بین اعضاء تقسیم شود و در این صورت باید عراق هم به سیستم سهمیهبندی برگردد و از کاهش سقف تولید اوپک تبعیت کند.
وی گفت: بنابراین چنانچه قصد ایران جلوگیری از افت قیمت باشد هم باید برای مجاب کردن عراق به بازگشت به سهمیهبندی و کاهش سقف تولید اوپک تلاش کند.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: من فکر می کنم همه اعضای اوپک کم و بیش شرایط بازار را درک میکنند، بنابراین مهم این است که حفظ قیمتهای کنونی تا چه اندازه برای آنها اهمیت داشته باشد.
حسنتاش یادآور شد: در هرحال نشست هفته جاری اوپک از جمله نشست های حساس است و البته نشست بعدی در سال آینده میلادی نیز بسیار حساستر خواهد بود چراکه در آستانه فصل گرما و همچنین عبوراز ٦ ماه نخست توافق های ایران و گروه ١+٥ خواهد بود.
وی تصریح کرد: در چنین شرایط حساسی، دیپلماسی نفتی کشور و ارتباط بین دو دستگاه نفت و سیاست خارجی باید فعالتر شود هم در جهت اطلاع حاصل کردن از دیدگاههای سایر اعضای اوپک و هم در جهت تاثیرگذاری بر آنها در مسیری که مورد نظر کشور است و به ویژه برای ایران که خواهان بازگشت به بازار است این مسئله اهمیت مضاعف دارد.
کارشناس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: با کاهش احتمالی نا آرامیها در لیبی و نیجریه وضعیت بازار نیز حساستر خواهد شد.
حسن تاش درباره سطح مطلوب بهای نفت اظهار داشت: سطوح کنونی قیمت های جهانی نفت خام قابل قبول است، چشمانداز آینده نیز روند کاهشی خواهد داشت و سرعت کاهش به نحوه برخورد اوپک و به ویژه کشورهای محوری آن بستگی خواهد داشت.
وی درباره چشم انداز اقتصادی جهان در سال آینده میلادی گفت: شرایط رشد اقتصادی در آمریکا با بهبود همراه بود است اما در اروپا و به ویژه کشورهای مهم این قاره شرایط مطلوبی ندارد.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: هم اکنون رکود نیز در حال رخنه کردن به اقتصادهای نوظهور است و نتیجه همه این موارد کاهش رشد تقاضا برای نفت خام است و چنانچه عرضه نفت خود را تطبیق ندهد موجب سقوط قیمت می شود. البته از این مسئله باید اظهار تاسف کرد که وابستگی به نفت باعث میشود که اوپکیها از رکود اقتصادی قدرتهای جهانی ناراحت و از رونق آنها خوشحال شوند.
دبیرکلی اوپک
حسنتاش درباره موضوع انتخاب دبیرکل جدید اوپک گفت: تمدید یک ساله دوره دبیرکلی عبدالله سالم البدری در نشست دسامبر سال گذشته میلادی در تاریخ اوپک استثنائی است زیرا طبق اساسنامه اوپک دبیرکل نمیتواند بعد از پایان دو دوره حتی اگر روی فرد جدیدی توافق نشود، به کار خود ادامه دهد و در صورت عدم توافق، نفر دوم دبیرخانه باید سرپرست دبیرخانه بشود.
وی افزود: بنابراین فکر نمیکنم اوپک موافقت کند که البدری بیش از این در این سمت باقی بماند البته رسیدن به توافق در این مورد نیز دشوار به نظر میرسد.
این کارشناس حوزه انرژی با توجه به رقابت ایران با کاندیدهای عراق و عربستان گفت: در این باره هم به نظر من یک دیپلماسی فعال و یک ارتباط فعال میان دو وزارت نفت و خارجه لازم است تا قبل از نشست متوجه شویم که هر عضو اوپک چه فکری دارد و چه باید کرد.
وی در پایان افزود: حضور در نشست های اوپک را چنانچه با شرکت در یک مسابقه مقایسه کنیم، اگر از قبل بررسیها و پشتیبانی و تمرین های لازم و بررسی توان وضعیت رقیب نشده باشد و تدارکات لازم فراهم نشده باشد، امید به موفقیت کم میشود.