به گزارش نفت دیلی، رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست( HSE ) شرکت ملی گاز ایران، از کاهش ٣٤,٤١ درصدی آسیب های فوت ناشی از گاز طبیعی در سال ٩١ نسبت به ٩٠ خبر داد.
محمدرضا یوسفی پور ، با تاکید بر اینکه این شرکت هیچگونه مسئولیت قانونی و سازمانی در قبال حوادث ناشی از گاز طبیعی ندارد، تصریح کرد: با این وجود سعی ما بر این است با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی گسترده در خصوص استفاده ایمن از گاز طبیعی، در فراهم کردن آسایش و آرامش بیشتر برای هموطنان اقدام کنیم.
وی با بیان این که شرکت ملی گاز ایران در مورد نوع و کیفیت گاز مسئول است، اظهار داشت: در باره چگونگی مصرف گاز و حوادثی که از این طریق حادث می شود، سازمان هایی مانند نظام مهندسی که بر چگونگی نصب تاسیسات نظارت دارند، مسئولیت دارند.
یوسفی پور ادامه داد: با وجود مسئولیت نداشتن شرکت ملی گاز ایران در این باره، این شرکت همواره با انجام تبلیغات گسترده در صدا و سیما، ارتباط با ائمه محترم جمعه در ٦٦٦ شهر از طریق تریبون نماز جمعه با هدف گسترش فرهنگ سازی در خصوص استفاده ایمن و بهینه از گاز طبیعی، درج پیام های اسپانسری هر روز در ٢٢ روزنامه کشور، فرهنگ سازی در کتب درسی و اختصاص بخش هایی از کتاب علوم در مقاطع مختلف تحصیلی (کلاس ششم، سوم راهنمایی و دوم دبیرستان) به ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز، سعی دارد فرهنگ درست و ایمن مصرف کردن گاز طبیعی را بین آحاد جامعه نهادینه کند.
وی همچنین به برگزاری مانورهایی در سطح شرکت ملی گاز ایران با هدف ایجاد آمادگی در هنگام بروز حوادث در بین کارکنان این شرکت و مردم اشاره کرد و افزود: برگزاری چنین مانورهایی به میزان قابل توجهی منجر به کاهش حوادث و افزایش سطح آگاهی مردم در هنگام بروز حوادث خواهد شد.
رئیس HSE شرکت ملی گاز ایران، با بیان اینکه انجام اقدام های یاد شده تا حد زیادی در جامعه موثر بوده است، گفت: فرهنگ سازی های یاد شده موجب شده است با وجود افزایش تعداد مشترکین گاز، شاهد کاهش ٣٤,٤١ درصدی حوادث ناشی از گاز طبیعی در سال ٩١ نسبت به سال ٩٠ باشیم، به طوری که تعداد حوادث ناشی از گازگرفتگی از ٣٨٨ مورد در سال ٩٠ به ٢٢٧ مورد در سال ٩١ تقلیل یافته است.
یوسفی پور با تاکید بر اینکه انجام فرهنگ سازی گسترده و مفید مستلزم داشتن آمار دقیق است، تصریح کرد: بخش هایی از حوادث بر اثر استفاده نادرست از کپسول ها و پیک نیک های گازی، منقل و اجاق های کارگاهی حادث می شود، بنابراین این بخش از حوادث را باید از حوادث ناشی از گاز شهری تفکیک کنیم و سپس آمار دقیق را مشخص و تحلیل هایمان را روی این آمار انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه صنعت گاز بعد از صنعت هسته ای در دنیا به عنوان خطرناک ترین صنعت محسوب می شود، تاکید کرد: با وجود حجم گسترده گازرسانی در کشور، سازمان های مسئول در این زمینه مانند صدا و سیما، اداره بیمه و نظام مهندسی که زیر مجموعه وزارت راه و شهرسازی است نیز باید در زمینه فرهنگ سازی بهینه و مصرف ایمن گاز طبیعی، این شرکت را یاری رسانند.
٧٥ درصد از حوادث ناشی از گاز طبیعی مربوط به موضوع دودکش است
رئیس HSE شرکت ملی گاز ایران، در ادامه با اشاره به تحقیقات انجام شده در خصوص حوادث ناشی از گاز طبیعی گفت: ٧٥ درصد از حوادث مربوط به گاز گرفتگی به دلیل نبود و یا نصب نکردن اصولی دودکش، نشتی و یا مسدود بودن مجاری لوله های دودکش، استفاده از دودکش های غیر استاندارد، نداشتن کلاهک H روی خروجی دودکش، به کارگیری جنس نامناسب و رعایت نکردن قطر متناسب لوله های دودکش و استفاده از دودکش مشترک برای چند وسیله گازسوز، به وجود می آید.
وی یادآور شد: بررسی علت های بروز گاز منوکسیدکربن حاکی از آن است که حدود ١٠ درصد از حوادث ناشی از گاز نیز مربوط به استفاده از وسایل پخت و پز همچون پلوپز برای گرم کردن محیط به عنوان وسیله گرمایشی به خصوص در فضاهای محدود است.
یوسفی پور اظهار داشت: سایر عواملی که در تولید و پخش گاز منوکسیدکربن نقش دارند نیز شامل ٧ درصد مربوط به عدم تهویه مناسب، ٥ درصد نواقص مربوط به وسایل گازسوز و ٣ درصد نیز مربوط به سایر عوامل عمومی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به عوامل قبلی وابسته است، می شود.
وی با اشاره به اینکه تحلیل های انجام شده در نامه ای به اطلاع سازمان های صدا و سیما، اداره بیمه و وزارت راه و شهرسازی ارسال شده است، ابراز امیدواری کرد که با همکاری سازمان ها و مراکز یاد شده، هر سال شاهد کاهش این حوادث در کشور باشیم.