به گزارش نفت دیلی، عزم ایران برای بازبینی در قراردادهای صنعت نفت و تلاش برای جذب سرمایه های بین المللی در این صنعت ، توجه رسانه های خارجی را جلب کرد.
در پی برگزاری همایش هم اندیشی نظام جدید قراردادهای صنعت نفت در روزهای شنبه و یکشنبه (سوم و چهارم اسفندماه) در مرکز همایشهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، رسانه های خارجی به صورت گسترده تلاش ایران را برای جذاب تر کردن سرمایه گذاری در صنعت نفت خود بازتاب دادند.
مسئله مشوقهای ایران برای برداشت از ذخایر نفت و گاز را مورد توجه قرار داد و اعلام کرد که قراردادهای تازه نفتی ایران، برای اکتشاف های با ریسک بالاتر، پاداش بیشتری در نظر می گیرد.
این شبکه خبری به نقل از سایمن واردل، کارشناس مؤسسه انگلیسی آی اچ اس نوشت: ظرفیت بالایی برای افزایش واقعی تولید نفت در ایران وجود دارد و این کشور مایل است برای پروژه های تازه اکتشافی، شرایطی معقول را پیشنهاد دهد.
ایران با هدف بازگرداندن شرکتهای نفتی بین المللی، مدل اولیه نسل جدید قراردادهای صنعت نفت این کشور را معرفی کرد.
این خبرگزاری در گزارش خود آورده است که بر اساس مدل جدید قراردادهای نفتی ایران تحت عنوان قراردادهای نفتی یکپارچه(IPC)، شرکتهای خارجی می توانند برای بلند مدت در صنعت نفت و گاز ایران فعالیت کنند.
یکی از با سابقه ترین خبرگزاریهای آمریکا، در گزارشی اعلام کرد که ایران در نظام نوین نفتی خود، با شرکتهای خارجی در قالب «سرمایه گذاری مشترک» همکاری می کند.
خبرگزاری یاد شده به نقل از سید مهدی حسینی، رئیس کمیته ویژه بازنگری در قراردادهای نفتی، گزارش داد که دولت ایران، قراردادهای بیع متقابل را کنار می گذارد و به سرمایه گذاری مشترک روی می آورد.
مدل اولیه قراردادهای جدید نفتی ایران تحت عنوان IPC پس از چهار ماه بررسی، صبح روز یکشنبه( چهارم اسفندماه) در همایش هم اندیشی نظام جدید قراردادهای صنعت نفت معرفی شد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در روز نخست برگزاری این همایش گفته بود: در مدل قراردادهای بیع متقابل امکان حضور شرکتهای خارجی در مرحله اکتشاف و ازدیاد برداشت از مخازن قدیمی وجود نداشت، بنابراین در مدل جدید قراردادهای نفتی ایران این نواقص برطرف شده است.
وزیر نفت تاکید کرده بود: مشکل کنونی توسعه صنعت نفت ایران منابع مالی نیست، از این رو، هدف ایران از اصلاح قراردادهای نفتی خود تنها جذب سرمایه گذاری خارجی نیست، بلکه دستیابی به فناوری و مدیریت بهینه توسعه میدانهای نفتی است.
وی درباره حضور شرکتهای آمریکایی در پروژه های نفتی ایران گفت: ما از حضور همه شرکتهای بین المللی برای توسعه میدانهای نفت و گاز و افزایش ظرفیتها از جمله شرکتهای آمریکایی استقبال می کنیم.
نمایندگان شرکتهای بین المللی حاضر در این همایش با ابراز خرسندی از تحولات در حال انجام در صنعت نفت ایران اعلام کرده اند که در انتظار آشنایی بیشتر با جزئیات و معرفی کامل نسل جدید قراردادهای نفتی ایران هستند.
هفته نامه آپستریم آنلاین نیز که از رسانه های حرفه ای صنعت نفت به شمار می آید، اعلام کرد که ایران برای امکان دادن به شرکتهای بین المللی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت جمهوری اسلامی، راه را هموار می کند.
علی ماجدی، معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی در روز نخست همایش هم اندیشی نظام جدید قراردادهای صنعت نفت گفته بود: همزمانی مذاکرات ایران با کشورهای گروه ١+٥ و نشست هم اندیشی قراردادهای نفتی نشان دهنده رویکرد جدید ایران به عرصه بین المللی است.
وی تصریح کرده بود: امیدوارم دنیا پیام ایران را به درستی دریابد و شرکتهای بین المللی نظرهای خود را در جلسه های هم اندیشی ارائه دهند تا زمینه برای توسعه و رشد صنعت نفت ایران فراهم شود.
روزنامه ژاپنی یومیوری شیمبون نیز به نقل از خبرنگار اعزامی خود به ایران اعلام کرد که ایران قراردادهای خود را با شرکتهای خارجی برای توسعه میدانهای نفت و گاز، به مدت ٢٠ سال تمدید می کند تا برای آنها، حضور در صنعت نفت جمهوری اسلامی جذاب تر شود.
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران در پنل معرفی چارچوبها و ترتیبات جدید قراردادی در صنایع بالادستی نفت و گاز، از قرارداد جدید نفت و گاز ایران به عنوان قرارداد نوع چهارم نام برده و گفته بود: در قراردادهای جدید، حلقه های مختلف صنعت نفت (اکتشاف، توسعه و تولید) به صورت یکپارچه واگذار می شود.
وی با بیان اینکه قراردادهای بیع متقابل در گذشته به طور کامل یکسویه بوده است، افزود: شرکتهای خارجی با چنین قراردادی، انگیزه ای برای حضور در صنعت نفت ایران ندارند.
در همین حال روزنامه چینی گلوبال تایمز، خبرگزاری رسمی شینهوا، خبرگزاری فرانسه، روزنامه قطری پنینسولا ، خبرگزاری ترند آذربایجان، روزنامه انگلیسی زبان دیلی استار لبنان، هفته نامه بیزنس ویک، بسیاری از روزنامه ها، شبکه های خبری، خبرگزاریها و پایگاههای خبری دیگر جهان نیز این تحول مهم را پوشش دادند.