به گزارش نفت دیلی، نشریه فوربز در گزارشی به بررسی نقش بحران اوکراین و تهدید روسیه به قطع گاز این کشور در اجماع آمریکاییها برای صدور مجوز صادرات گاز پرداخته است.
سیاستمداران آمریکایی از جمله سناتور لیزا مورکووسکی با اشاره به بحران به وجود آمده در اوکراین، خواستار لغو ممنوعیت صادرات نفت و گاز آمریکا به منظور کاهش اثرگذاری نفتی روسیه شدند.
روزنامه والاستریت ژورنال نیز در گزارشی از تلاش سیاستمداران غربی برای بررسی راهکارهای تضعیف اهرم انرژی روسیه علیه اوکراین خبر داد و صادرات گاز طبیعی آمریکا را یکی از راهکارهای مورد نظر این سیاستمداران دانست.
اگرچه حتی با لغو ممنوعیت صادرات گاز آمریکا نیز این کشور قادر نیست تا اواخر سال ٢٠١٥ که نیروگاههای جدید ال ان جی آن تکمیل میشوند، گاز صادر کند اما کارشناسان معتقدند که بحران اخیر اوکراین به ایجاد اجماع در آمریکا برای لغو ممنوعیت صدور گاز کمک کرده است.
اد یاردنی، اقتصاددان آمریکایی در این باره میگوید: ولادیمر پوتین، رئیسجمهوری روسیه با حضور نظامی در کریمه توانست بحث و اختلاف نظرها در آمریکا در باره صدور یا صادر نکردن نفت و گاز طبیعی را حل کند.
وی با اشاره به سرمقاله روز گذشته نیویورکتایمز که روزنامهای نزدیک به دولت محسوب میشود، تاکید کرد: اکنون دولت باراک اوباما صادرات انرژی آمریکا را به عنوان یک ابزار سیاسی قدرتمند پذیرفته است.
در واقع این مسئله که هیئت تحریریه نیویورکتایمز از مخالفان فناوری شکست هیدرولیک انتقاد میکند و نتیجه میگیرد که صدور گاز طبیعی میتواند به منافع سیاست خارجی آمریکا در اروپا کمک کند، بدان معناست که اکنون شرایط اجماع همه گروههای داخلی آمریکا برای صادرات ال ان جی فراهم شده است.
نیویورکتایمز همچنین در یکی از گزارشهای خود این حقیقت را فاش کرده است که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق آمریکا معتقد به بهره گیری از رونق بازار داخلی انرژی و تبدیل آن به ابزاری سیاسی برای پیشبرد منافع آمریکا در سراسر جهان بود.
کلینتون حتی در سال ٢٠١١ بخش ویژهای متشکل از ٨٥ نفر را در وزارت خارجه ایجاد کرد تا این هدف را دنبال کنند.
گزارش فوربس با اشاره به آنکه تنها راه برای افزایش تولید گاز آمریکا استفاده از فناوری شکست هیدرولیک است، تاکید میکند که به دلیل مخالفتها و حساسیتهای موجود علیه این روش تاکنون مقامهای آمریکایی از جمله کلینتون، به طور آشکار علاقهمندی خود به صادرات گاز را ابراز نمیکردند.
اما اکنون اوضاع اوکراین توجیهی سیاسی برای استفاده از روش شکست هیدرولیک برای استخراج گاز ایجاد کرده است و اوباما حتی میتواند به بهانه تقویت زیرساخت انرژی آمریکا با هدف مقابله با اقدامهای پوتین، پروژه جنجالی خط لوله کی استون اکس ال برای انتقال نفت خام کانادا به تگزاس را نیز تایید کند.
در هشت سال گذشته تولید گاز طبیعی آمریکا با افزایش ٣٦ درصدی به ٢٦ تریلیون فوت مکعب در سال و تولید نفت این کشور نیز تنها در مدت زمان سه سال با افزایش ٤٥ درصدی به ٨ میلیون بشکه در روز رسیده است، این رشد صنعت نفت و گاز آمریکا سبب ایجاد بیش از یک میلیون شغل جدید و تزریق دهها میلیارد دلار به خزانههای ملی و فدرال ایالات متحده شده است.
بر اساس این گزارش، دامنه استفاده از انرژی به عنوان ابزاری سیاسی میتواند بسیار گستردهتر باشد و حتی بر شرکتهایی مثل اکسون موبیل آمریکا نیز تاثیر بگذارد.
اگر سیاستمداران آمریکایی مصمم به بازداشتن پوتین از حضور در اوکراین شوند، آنها می توانند تحریمهایی را علیه اکسون موبیل تصویب کنند تا این شرکت پروژههای خود با روسیه را به حالت تعلیق درآورد.
اکسون موبیل پروژه مشترکی را با شرکت دولتی روسنفت در دست اجرا دارد تا فن آوری مدرن حفاری و شکست هیدرولیک را برای استخراج نفت شیل موجود در میدان نفتی باژنف به شرکتهای روسی منتقل کند. این میدان نفتی مشابه میدان باکن ایالت داکوتای شمالی آمریکا اما ١٠ برابر بزرگتر از آن است.
اکسون موبیل که طرح اکتشاف ١١ میلیون هکتاری را با همکاری روسنفت در دست اجرا دارد، هفته گذشته اعلام کرد به دلیل شرایط سیاسی این کشور، اجرای پروژه گازی خود در اوکراین را متوقف میکند.
فوربز در ادامه گزارش خود تاکید میکند که تحریم سرمایهگذاریها در روسیه به زیان سهامداران اکسون موبیل خواهد بود اما در بلند مدت این اقدام میتواند به رشد صنعت نفت و گاز آمریکا کمک کند که همین مسئله نیز انگیزهای برای شرکتهای مشابه اکسون موبیل می شود تا به جای سرمایه گذاری در کشورهای خارجی، برای افزایش تاثیرگذاری انرژی آمریکا وارد بازار داخلی شوند.