به گزارش نفت دیلی، افزایش تنشهای میان روسیه و غرب، طرحهای مشترک دو طرف را با چالش مواجه کرده است و طرح ساخت خط لوله گازی ساوث استریم نیز یکی از طرحهای بزرگ انتقال گاز روسیه به اروپاست که از این اتفاق مستثنا نبوده است.
شرکت بی ای اس اف، غول شیمیایی آلمان، روز پنجشنبه (٢١ فروردین ماه) اعلام کرد که از طرح ساخت خط لوله ساوث استریم روسیه که قرار است گاز طبیعی را با دور زدن اوکراین به اروپا انتقال دهد، حمایت می کند و شرکت گازپروم را یک عرضه کننده قابل اعتماد دانست.
قانونگذاران اتحادیه اروپا گفته اند که بحران اوکراین، که محور ترانزیت گاز روسیه در تأمین غرب اروپاست، عزم اتحادیه را برای کاهش وابستگی به گاز روسیه جزم کرد.
روز پنجشنبه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت: درصورت پرداخت نشدن هزینه گاز از طرف کی یف، روسیه می تواند عرضه گاز به اوکراین را قطع کند و هشدار داد که ممکن است ارسال گاز به اروپا کاهش یابد.
روسیه یک سوم گاز اروپا را تأمین می کند که ٤٠ درصد از آن از مسیر اوکراین عبور می کند.
شرکت دولتی گاز پروم مشغول ساخت خط لوله های جایگزین از جمله پروژه عظیم ساوث استریم است که می تواند ١٠ درصد از تقاضای سالانه گاز اروپا را از مسیر دریای سیاه به بلغارستان و سپس اروپا تا پایان دهه حاضر تأمین کند.
ا وجود عمیق تر شدن بحران، وولفگانگ وبر، رئیس دفتر بروکسل شرکت بی ای اس اف گفت که این شرکت به گاز روسیه وابسته است.
وی در جلسه ای در روز پنجشنبه گفت: ما درباره مباحثی که در کمیسیون (مدیران اروپا) راجع به لزوم بازبینی این سرمایه گذاری مطرح می شود، آگاه هستیم. با این حال باتوجه به تجربه همکاری ٣٠ ساله ما با گازپروم این ایده به نظر خوب نمی آید زیرا روسیه همیشه به همه تعهدات خود در قراردادهایش پایبند بوده است.
بی ای اس اف، که در صنایع شیمیایی خود به گاز به عنوان ماده اولیه و همچنین منبع انرژی نیاز دارد، در پروژه ساوث استریم به واسطه زیر مجموعه خود، هلدینگ وینترشال، سهام دارد و به صورت سرمایه گذاری مشترک با گازپروم همکاری می کند.
شایعه های منتشر شده
کمیسیون اروپا، مذاکرات راجع به پروژه ساوث استریم را که به مدت طولانی در انتظار تأیید قانونی برای فعالیت در منطقه اروپا بوده است، متوقف کرد.
وزیر امور خارجه اروپا هفته گذشته گفت، کشمکش میان غرب و روسیه بر سر مسئله اوکراین، پس از الحاق کریمه به روسیه، می تواند ساخت خط لوله ساوث استریم را به تعویق بیندازد.
ایتالیا، کشوری که قرار است خط لوله در آن به پایان برسد، پروژه خط لوله را زیر سوال برد.
فدریکا گویدی، وزیر صنایع ایتالیا در اواخر ماه مارس به مجلس گفت: شدت گرفتن بحران اوکراین می تواند ساخت خط لوله ساوث استریم را تهدید کند.
رئیس شرکت نفت و گاز انی ایتالیا، شریک دیگر این پروژه نیز یک هفته زودتر، از خطرهای متوجه این پروژه خبر داد.
پس از برکناری رئیس جمهوری اوکراین در ماه فوریه، روسیه به کریمه نیرو فرستاد و این مسئله باعث مقابله شرق و غرب پس از جنگ سرد شد و مذاکرات بروکسل برای بهبود امنیت انرژی اروپا را پر رنگ تر کرد.