ادامه درگیریها در عراق نمی تواند به بروز یک شوک پایدار قیمتی در بازار نفت منجر شود

به گزارش نفت دیلی، اگرچه خطرات ناشی از فعالیتهای گروه تروریستی داعش در عراق رو به افزایش است اما بعید است بحران عراق منجر به بروز یک شوک پایدارقیمتی در بازار نفت شود.

هفته نامه اکونومیست این هفته به بررسی تاثیر رویدادهای عراق بر بازار جهانی نفت پرداخته است که می خوانید:

واحد تحلیل اکونومیست در گزارشی به بررسی پیامدهای حمله گروه تروریستی داعش به عراق پرداخت.

بر اساس این گزارش، بازارهای انرژی به شدت در خصوص شرایط عراق نگران هستند. اگرچه تاکنون تحولات عراق تاثیر مستقیمی بر تولید نفت این کشور نداشته است، اما داعش تهدیدی بسیار جدید برای تولید نفت این کشور به عنوان دومین تولید کننده بزرگ اوپک، محسوب می‌شود.

به دنبال حملات داعش، قیمت نفت خام برنت در بازارهای اروپایی در عرض چند روز، چهار دلار در هر بشکه افزایش داشت.

حمله تروریستها به عراق در حالی صورت گرفته است که این کشور، نخستین بار از زمان حمله آمریکا به عراق رو به ثبات حرکت می‌کرد و کارشناسان چشم‌انداز مثبتی برای تولید نفت آن متصور بودند. به طوری که در سه سال گذشته، با کاهش بی‌ثباتی‌ها، صادرات نفت عراق و سرمایه‌گذاریهای بین‌المللی در این کشور افزایش داشت.

تولید نفت عراق در سال 2013 به حدود سه میلیون بشکه در روز رسید و واحد تحلیل اکونومیست نیز برای سال جاری میلادی پیش‌بینی افزایش تولید را کرده بود.

اما در شرایط کنونی، این خطر وجود دارد که داعش و دیگر گروههای تروریستی به طور تدریجی به گسترش فعالیتهای خود اقدام کنند و زیرساختهای کلیدی انرژی را در جنوب عراق  هدف قرار دهند.

داعش هم‌اکنون شهر کلیدی بیجی را در شمال عراق که بزرگترین پالایشگاه نفتی این کشور نیز در آن واقع شده، تصرف کرده است.

بعد از سقوط شهر نفتخیز موصل و بعد از آن که ارتش عراق شهر کرکوک را ترک کرد، نیروهای اقلیم کردستان عراق هم این شهر را تحت کنترل خود درآوردند. افزایش ناامنی‌ها در شمال عراق، البته تهدیدی برای صادرات نفت اقلیم کردستان از طریق کامیونهای مخصوص حمل نفت و خطوط لوله نیز هست.اما بروز هرگونه وقفه در تولید نفت عراق، پیامدهای مهمی برای اوپک و بازارهای جهانی خواهد داشت.

کشورهای عضو اوپک در آخرین نشست خود، سقف تولید خود را بدون تغییر برای شش ماه دیگر، 30 میلیون بشکه در روز تعیین کردند.

میزان عرضه نفت از سوی کشورهای اوپک در سال 2014 بسیار متفاوت بوده است. برای مثال در حالی که میزان تولید تولید کنندگان بزرگی مثل عربستان سعودی، ایران و عراق (البته تاکنون) در سطح بالایی است، کشورهایی مثل لیبی و الجزایر قادر به حفظ تولید خود نبودند.

انتظار می‌رود، تولید اوپک در سال 2014 همچنان افزایش یابد. اما اختلال در تولید نفت عراق می‌تواند باعث اتخاذ تدابیر جبرانی شود. البته حتی بدون ایجاد وقفه در تولید نفت عراق هم، این امکان وجود دارد که تولید کنندگان بزرگ نفت، بویژه عربستان، لازم ببینند که تولید خود را در سال 2014 افزایش دهند تا از تامین کامل نیاز بازارهای جهانی اطمینان پیدا کنند.

در همین حال، با آن وجود که خطر بروز اختلال در روند تامین فیزیکی نفت در بازارهای جهانی رو به افزایش است، واحد تحلیل اکونومیست، انتظار ایجاد یک شوک قیمتی پایدار را ندارد. زیرا از آنجا که میادین نفتی اصلی عراق در جنوب قرار دارند، تولید نفت این کشور در معرض یک خطر قریب‌الوقوع نیست.

 مهمتر از اینها، این که بازارهای جهانی نفت متاثر از رشد تولید نفت غیراوپک، روند تولید بدون مشکلی را به نمایش گذاشته است.

در صدر تولید خارج از اوپک نیز، آمریکا قرار دارد که تولید خود را به سطح بی‌سابقه‌ای از اواسط دهه 80 میلادی تاکنون رسانده است.

واحد تحلیل اکونومیست پیش‌بینی می‌کند که تولید جهانی نفت در سالهای 2014-2015 به طور میانگین 2.6 درصد افزایش یابد. در نتیجه قیمت نفت برنت نیز به طور میانگین در سال جاری میلادی 107.47دلار برای هر بشکه خواهد بود.

با این وجود، در صورت تداوم وخامت شرایط عراق قیمت نفت بالاتر می رود و پیش‌بینی‌ها دچار تغییر و تحول می‌شوند.

 

 




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد