به گزارش نفت دیلی، با آغاز صادرات گازوئیل، وزارت نفت به دنبال افزایش صادرات فرآورده به جای خامفروشی نفت است که با افزایش ظرفیت پالایش نفت خام در کشور میتوان ایران را تبدیل به یک کشور صادرکننده فرآورده نفتی کرد.
این روزها خبرهایی از سوی مسئولان صنعت نفت به گوش می رسد که از تغییر روش صادرات صنعت نفت حکایت دارد به طوری که به جای افزایش صادرات نفت خام، افزایش صادرات فراورده های نفت و گاز دنبال میشود.
در همین رابطه مدیرکل برنامه ریزی استراتژیک وزارت نفت اخیرا اعلام کرده است: امروز رقابت گسترده ای میان کشورهای دارنده نفت و گاز برای کسب سهم بیشتر از بازار شکل گرفته است به همین منظور یکی از سیاست های جدید صنعت نفت افزایش صادرات فراورده های نفتی و گازی است.
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز با اعلام افزایش گازرسانی و مدیریت عرضه سوخت مایع به واحدهای نیروگاهی تصریح می کند: گازوئیل مازاد تولید شده در پالایشگاه های نفت به کشورهای مختلف صادر می شود، بنابراین اولین محموله گازوئیل ایران به سمت کشورهای همسایه از جمله افغانستان صادر شده است.
این سیاست تاثیرگذار و مفید دولت در شرایط تحریم نفتی ایران در حالی شکل می گیرد که درواقع پایه گذاری آن، از زمان آغاز تحریم های نفتی از سال 91 آغاز شد.به عنوان نمونه می توان به احداث پالایشگاه های نفت با ظرفیت کم و چند طرح بزرگ پالایشی از جمله پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس اشاره کرد.
عباسکاظمی عضو هیات مدیره شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با تاکید بر اینکه تا سال آینده اولین فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس راه اندازی خواهد شد، خاطرنشان می کند با بهره برداری از این پالایشگاه میعانات گازی قطعا حجم صادرات فرآوردههای مختلف نفتی کشور به ویژه گازوئیل افزایش می یابد.
فارغ از پالایشگاه ستاره خلیج فارس از مجموعه طرحهایی که می تواند این سیاست دولت را عملیاتی کند تاکنون دو پروژه پالایشگاه تندگویان تهران و امام خمینی شازند افتتاح شده است و قرار است پروژه بهبود کیفیت پالایشگاه بندرعباس با ظرفیت تولید 6 میلیون لیتر بنزین و 8 میلیون لیتر نفت گاز با استاندارد یورو4 و 5، پالایشگاه اصفهان و چند پالایشگاه دیگر نیز به زودی به بهره برداری برسد.
براساس برنامهریزی صورت گرفته در وزارت نفت ، افزایش 510 هزار بشکهای ظرفیت پالایش نفت خام در کشور، کل ظرفیت پالایش نفت ایران به 2 میلیون و 360 هزار بشکه یعنی حدود 60 درصد ظرفیت تولید نفت ایران خواهد رسید که فارغ از تاثیر پروژههای پالایشی بر پرهیز از خام فروشی، صادرات فرآوردههای نفتی در شرایط تحریم به دلایل مختلف به مراتب از صادرات نفت خام آسانتر است.
بر این اساس، ایران با افزایش ظرفیت پالایش و تولید بنزین و گازوئیل خود میتواند به راحتی از طرق مختلف مانند خطوط لوله، تانکرهای جادهای و دریا فرآوردههای خود را به این کشورها صادر کند.
علیرغم برنامهریزیهای انجام شده برای افزایش ظرفیت پالایشی و پرهیز از خام فروشی، نگرانیهایی وجود دارد که بیتوجهی به آنها میتواند کل این برنامهریزی را بیاثر کند.
افزایش روز افزون مصرف انرژی در کشور در کنار شدت بالای مصرف انرژی در ایران و عدم استفاده از انرژی برای ایجاد ارزش افزوده، کارشناسان را به شدت درباره ادامه روند تولید و مصرف انرژی در کشور نگران کرده است.
در واقع کارشناسان از نزدیک شدن تولید و مصرف انرژی در کشور ابراز نگرانی کرده و میگویند با حفظ روند موجود تولید و مصرف انرژی در ایران، تا پیش از رسیدن به پایان چشمانداز به خصوص در حوزه هیدروکربورهای مایع مانند نفت با هم برابر میشود و ایران نفت یا فرآوردهای برای صادر کردن در اختیار نخواهد داشت.
این روند را علاوه بر مصرف انرژی، کاهش تولید نفت ناشی از پیر شدن میادین اصلی تولید کننده نفت ایران و اجرایی نشدن برنامههای ازدیاد برداشت مانند تزریق گاز به میادین نفتی تسریع میکند.
افزایش مصرف انرژی و شدت بالای آن در ایران ناشی از عوامل متعددی چون پایین بودن قیمت حاملهای انرژی، مصرف بالای ناوگان حملونقل کشور به خصوص خودروها، نقائص سیستم حمل و نقل عمومی، اتلاف کلان انرژی در ساختوسازها و تکنولوژی پایین و انرژیبر بودن صنایع است.
==
2 غول گازی جهان تفاهم نامه 5 ساله نفتی امضا کردند
به گزارش نفت دیلی، در ادامه دیپلماسی انرژی صنعت نفت کشور، وزرای نفت و فدراسیون انرژی ایران و روسیه به عنوان دو غول گازی جهان در مسکو یا تفاهم نامه پنج ساله نفتی امضا کردند.
وزارت انرژی روسیه اعلام کرد: ایران و روسیه یادداشت تفاهمی را امضا کردند که به توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی در تعدادی از بخشها خواهد انجامید.
این سند همکاری در مراسمی با حضور الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه و بیژن زنگنه وزیر نفت ایران به امضا رسید.
وزرای انرژی دو کشور ریاست کمیسیون بین دولتی در زمینه همکاریهای تجاری و اقتصادی را بر عهده دارند.
بر اساس این قرارداد دو کشور همکاری نزدیکی در بخشهای احداث و نگهداری تاسیسات تولیدی، توسعه زیرساختهای شبکه برق، بخش نفت و گاز و تجارت ماشینآلات، تجهیزات، کالاهای مصرفی و محصولات کشاورزی خواهند داشت.
انتظار میرود کمیسیون بین دولتی ایران و روسیه نشست دیگری را در روزهای نهم و دهم سپتامبر در تهران برای بررسی اقدامات ملموس برای اجرای برنامههای توسعهی تجاری برگزار کند.
ایتارتاس پیشتر گزارش داده بود شرکت نفت گازپروم روسیه در فوریه 2014 برای حضور در بازار ایران ابراز تمایل کرده بود. همچنین این شرکت پیشتر به عنوان مجری میادین نفتی آذر و شنگوله برای حضور در پروژه نفتی اناران ابراز تمایل کرده بود.
گازپروم نفت و شرکت ملی نفت ایران یادداشت تفاهمی را در زمینه این پروژه در نوامبر 2009 امضا کردند اما شرکت نفت ایران در سال 2011 آن را لغو کرد.
الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در فوریه 2013 درباره تمایل شرکتهای روسی برای حضور در تعدادی از میادین نفتی ایران خبر داد.
وی در آن زمان گفت: شرکتهای روسی خواستار حضور در پروژههای نفت و گاز ایران هستند. ایران نیز اعلام کرد که آماده اصلاح قوانین برای حضور شرکتهای روسی و در اختیار گرفتن سهام در پروژههای نفت و گاز ایران است.
در سپتامبر 2013 شرکت زاروبژنفت اولین شرکت نفتی روسی بود که مجوز فعالیت در ایران را دریافت کرد.
زاروبژنفت و شرکت ملی نفت ایران در ماه آوریل قراردادی را در خصوص پروژه خیام در ایران امضا کردند. شرکت روسی اما از ارائه جزییات حضور خود در ایران خودداری کرده است.
به جز گازپروم شرکتهای روسی دیگری نظیر لوکاویل برای حضور در پروژههای انرژی ایران ابراز تمایل کردهاند. لوک اویل از سال 2003 روی بلوک نفتی اناران کار کرده است اما پس از تحریمهای اقتصادی علیه ایران مجبور به خروج از این پروژه شد.