واردات بیش از حد دکل حفاری صنعت نفت را دچار مشکل می کند

به گزارش نفت دیلی، رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به واردات بیش از ۱۰۰ دکل موجود در صنعت حفاری کشور بدون حتی یک برگ انتقال فناوری از تعلیق ساخت قرارداد ساخت ۱۴ دکل توسط سازندگان داخلی خبر داد و اعلام کرد: وزارت نفت جلوی خریدهای خارجی بی‌برنامه را بگیرد.

حمیدرضا طیبی درباره این که برخی از واردکنندگان دکل معتقدند که سازندگان داخلی به اسم ساخت داخل به نوعی خواهان دلالی و واردات هستد گفت: اگر قرار است خرید خارجی انجام بشود، باید توسط سازندگان داخلی انجام بگیرد تا در مقابل خرید خارجی، امتیاز انتقال فناوری دریافت شود تا توان ساخت داخل ارتقاء یابد.

وی با اشاره به اینکه از گذشته تاکنون بیش از 100 دستگاه دکل حفاری در صنعت نفت از خارج خریداری شده است گفت: در این مدت یک برگ اطلاعات فناورانه منتقل نشده است، این درحالیست که باید خریدهای خارجی تجمیع و در مقابل واگذاری بازار به شرکتهای خارجی امتیاز انتقال فناوری دریافت می‌شد.

عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات نفتی ایران تصریح کرد: اگر قرار است به دلیل نیاز صنعت نفت، 10 دستگاه دکل حفاری به صورت اضطراری خریداری شود، سازندگان ایرانی معتقدند که وزارت نفت اجازه دهد این خرید توسط آنها صورت گیرد تا امکان انتقال فناوری به کشور فراهم شود.

وی با اظهار اینکه در خرید 10 دکل حفاری قطعا فروشنده متعهد به انتقال فناوری است اظهار داشت: در صورتی که خرید این تعداد دکل توسط سازندگان داخلی صورت بگیرد، درصد ساخت داخل دکل حفاری از 45 درصد کنونی قطعاً به 50 تا 55 درصد افزایش خواهد یافت.

رئیس جهاد دانشگاهی با تاکید بر اینکه، این درخواست سازندگان داخلی به معنی دلالی نیست بیان کرد: هدف این است که خریدهای خارجی بی‌برنامه انجام نشود. نباید به راحتی بازار کشور را وگذار کرد.

طیبی در پاسخ به این سؤال که کدام بخشهای ساخت دکل حفاری ساخت داخل شده است گفت: امکان طراحی "مستر" و "ساب استراکچر" (سازه فلزی دکل)، "سیستم برق و کنترل"، "طراحی مخازن"، "عملیات پایپینگ" و "تاپ‌درایو" فراهم شده است که حدود 45 تا 47 درصد یک دکل حفاری است.

این مقام مسئول افزود: در حال حاضر هر سازنده‌ای که در این سطح، توانایی ساخت داخل داشته باشد را "دکل‌ساز" می‌گویند؛ چراکه سایر تجهزات باید از دیگر سازندگان تهیه شود؛ تجهیزاتی مانند، "ماد پمپ". در واقع مهم این است که دکل‌ساز این دانش را داشته باشد که چه تجهیزاتی را برای چه نوع دکلی به کار ببرد.

عضو انجمن سازندگان تجهیزات نفتی گفت: اگر قرارداد ساخت 14 دکل حفاری به سازندگان داخل واگذار می‌شد، درصد داخلی سازی ساخت دکل به 70 درصد می‌رسید. البته بخشی از این افزایش ساخت داخل توسط سایر سازندگان داخلی صورت می‌گرفت. باقی آن نیز فعلاً ضرورتی ندارد که ساخت داخل شود.

طیبی درباره سرنوشت قرارداد ساخت 14 دکل حفاری توسط سازندگان داخل گفت: این قرارداد در دولت دهم علی‌رغم امضاء شدن، ابلاغ نشد و بلاتکلیف ماند. در دولت یازدهم هم تا آنجا که می‌دانم، وزارت نفت اعلام کرده است که برنامه‌ای برای خرید داخلی دکل ندارد؛ چرا که این دستگاه جز ده قلم تجهیزاتی که وزارت نفت اعلام کرده باید داخلی سازی شود نیست.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد