به گزارش نفت دیلی، 34 میلیارد دلار طرح با هدف بهینه سازی مصرف انرژی از محل بند "ق" تبصره ٢ قانون بودجه سال ٩٣ کل کشور تعریف شد.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در نشست خبری که در محل این شرکت برگزار شد، از تعریف بالغ بر ٣٤ میلیارد دلار طرح در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی خبر داد و افزود: از آنجا که احتمال افزوده شدن طرحهای جدید در این حوزه وجود دارد و از سویی، نهایی شدن هر طرح در گرو تصویب آن در شورای اقتصاد است، این عدد می تواند کاهش یا افزایش یابد.
نصرت اله سیفی با بیان اینکه در این زمینه تاکنون حدود ١٧ طرح تعریف شده است، ادامه داد: از این میان، چهار طرح برای تصویب به شورای اقتصاد ارائه شده است و پیش بینی می شود سه طرح دیگر نیز طی هفته آینده به این شورا ارسال شود.
کاهش ٣٠ تا ٣٥ درصدی اتلاف انرژی در موتورخانه ها
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به طرح ارتقای کارایی موتورخانه های ساختمانهای اداری و مسکونی اشاره کرد و گفت: پس از مدتها اجرای آزمایشی این طرح در پنج هزار موتورخانه در سطح کشور، این نتیجه حاصل شد که انرژی بسیاری در موتورخانه ها تلف می شود و از این رو، ارتقای کارایی موتورخانه ها در دستور کار قرار گرفت.
وی گفت: مطالعات ما نشان می دهد با توجه به اینکه موتورخانه، قلب توزیع انرژی در ساختمان است، می توان با استفاه از راهکارهایی نظیر، عایق کاری، تنظیم مشعل، کنترل هوشمند و استفاده از رسوب زداهای غیرشیمیایی و بهینه، تلفات انرژی در موتورخانه ها را بین ٣٠ تا ٣٥ درصد کاهش داد.
سیفی افزود: به این ترتیب در طرح ارتقای کارایی موتورخانه ها مقرر شده است به ازای هر مترمکعب کاهش مصرف انرژی که از محل اصلاح عملکرد در موتورخانه ساختمان حاصل شده باشد، ٥٠٠ تومان پرداخت شود.
به گفته وی، برای اجرایی شدن این طرح، شرکتهای گاز استانی نسبت به شناسایی شرکتهای سرمایه گذار در این زمینه اقدام می کنند و پس از اجرایی شدن طرح نیز، بازرسی و نظارت کافی بر روند اجرا اعمال می شود.
سیفی با بیان اینکه به واسطه اجرای این طرح، شرکتهای خدمات انرژی به عنوان سرمایه گذار، صاحبان موتورخانه ها به عنوان ذینفعان از کاهش مصرف انرژی، دولت و محیط زیست منتفع می شوند، ادامه داد: بحث زیست محیطی این طرح بسیار دارای اهمیت است، چراکه به عنوان مثال، اگرچه تنظیم مشعل ١٠ تا ١٥ درصد از اتلاف انرژی جلوگیری می کند، اما بیش از ٩٠ درصد در کاهش آلایندگی زیست محیطی تاثیرگذار است.
وی اعتبار برآورد شده برای اجرای این طرح را ٢ میلیارد دلار اعلام و تصریح کرد: مدت زمان پیش بینی شده برای این طرح نیز سه سال و نیم تا چهار سال است.
راندمان بخاریهای تولیدی در کشور به ٩٠ درصد افزایش می یابد
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، به طرح دیگری مرتبط با کمک به تولید بخاریهای گازسوز دودکش دار با گرید بالا اشاره کرد و گفت: متاسفانه تولیدات فعلی کشور در این حوزه بسیار ضعیف است و بخاریها با راندمان حداکثر ٦٠ درصد و گریدهای G و پایین تر از آن تولید می شود.
سیفی گفت: از طرفی تولید محصول با گرید B، با توجه به قیمت محصول برای تولیدکنندگان جذابیتی ندارد و اگرچه برخی تولیدکنندگان به تازگی به تولید بخاریهایی با گریدهای بالاتر روی آورده اند، اما این امر عمومیت ندارد.
وی تصریح کرد: در این طرح با دعوت از تولیدکنندگان بخاری در داخل کشور که سالانه در حدود یک میلیون و ٣٠٠ هزار بخاری تولید می کنند، روشهای ممکن برای افزایش راندمان بخاریها تا ٩٠ درصد بررسی شده است و در صورت اجرایی شدن طرح، اقدامات مقتضی انجام می شود.
گام محکم وزارت نفت در مسیر توسعه حمل و نقل ریلی
این مقام مسئول با اشاره به توافقهای وزارت نفت و شرکت راه آهن با هدف افزایش حمل بار و مسافر از طریق خطوط ریلی گفت: مصرف انرژی در حمل و نقل جاده ای، بین پنج تا هفت برابر حمل نقل ریلی است و به این ترتیب اگر بتوانیم حمل و نقل ریلی را توسعه دهیم، صرفه جویی بزرگی در مصرف انرژی به دنبال دارد.
سیفی گفت: پس از چند ماه بررسی و جلسه های مشترک بین وزارت نفت و راه آهن، مقرر شد در این طرح به ازای هر تن کیلومتر افزایش حمل بار توسط خطوط ریلی، معادل ٣٠ سی سی گازوییل و به ازای اضافه شدن هر نفر کیلومتر در حمل و نقل ریلی، ١٥ سی سی گازوییل سهمیه به راه آهن تعلق گیرد.
وی یادآور شد: اعتبار مورد نیاز برای این طرح، ١٠ میلیارد دلار برآورده شده است و پیش بینی می شود این طرح در بازه زمانی ١٠ ساله انجام شود.
صرفه جویی ٤,٣ میلیارد لیتری در مصرف گازوئیل با جایگزینی اتوبوسهای گازسوز
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با اشاره به تفاهمنامه ای که چندی پیش بین وزرای نفت و کشور به امضا رسید، عنوان کرد: بر اساس این تفاهمنامه، اتحادیه اتوبوسرانی از طریق معاونت امور زیربنایی وزارت کشور طرحی را ارائه داد که بر مبنای آن، ١٧ هزار اتوبوس درون شهری گازوئیل سوز با اتوبوسهای گازسوز جایگزین می شود.
به گفته سیفی، مصرف گاز به جای گازوییل علاوه بر آنکه کاهش هزینه ها را به دلیل اختلاف قیمت بین این دو سوخت به همراه دارد، تاثیر بسزایی نیز در کاهش آلایندگی هوا خواهد داشت.
وی با بیان اینکه اجرایی شدن این طرح، منجر به صرفه جویی چهار میلیارد و ٣٠٠ میلیون لیتری در مصرف نفت گاز می شود، ادامه داد: همچنین به واسطه اجرای این طرح، انتشار گازهای گلخانه ای بالغ بر ٤,٥ میلیون تن کاهش می یابد.
سیفی یادآور شد: اعتبار این طرح، بیش از یک میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار برآورد شده است و در صورت تصویب در شورای اقتصاد، با کمک اتحادیه اتوبوسرانی اجرا می شود.
تردد تاکسیها و موتورسیکلتهای برقی در شهر آغاز می شود
وی به طرح جایگزینی ١٤٠ هزار تاکسی فرسوده با تاکسیهای برقی، هیبریدی و مصرف کننده سی ان جی اشاره و تصریح کرد: اگرچه خودروسازها تاکنون نتوانسته اند در بهبود تولیدات خود و حرکت به سمت تولید خودروهای هیبریدی و برقی، موفق باشند اما با توجه به برخی مذاکرات خودروسازها برای انتقال دانش فنی خودروهای برقی و یا افزایش میزان پیمایش خودروهایی که از سوخت سی ان جی استفاده می کنند، امیدواریم قابلیت اجرایی شدن این طرح در آِینده ای نزدیک فراهم شود.
سیفی همچنین از طرح جایگزینی ٤٠٠ هزار موتورسیکلت برقی به جای بنزینی خبر داد و گفت: موتورسیکلتهای بنزینی، علاوه بر آلودگی صوتی، به دلیل احتراق ناقص سوخت، تا چهار برابر خودروها آلایندگی ریست محیطی تولید می کنند و به این دلیل، جایگزینی آن با موتورسیکلتهای برقی الزامی است.
جلوگیری از تردد موتورسیکلتهای بنزینی در آینده ای نزدیک
وی با بیان اینکه در صورت اجرایی شدن این طرح، پس از مدتی از ورود موتورسیکلتهای بنزینی به داخل شهر جلوگیری می شود، گفت: در این طرح که اعتبار آن ١٩٠ میلیون دلار پیش بینی شده است، به ازای هر موتورسیکلت ٣٠٠ دلار به سازنده پرداخت می شود.
این مقام مسئول در ادامه، نقش مترو را در جابجایی مسافران و کاهش مصرف انرژی در حوزه حمل و نقل یادآور شد و گفت: به ازای هر مسافری که از مترو استفاده می کند، بخشی از مصرف سوختهایی مانند گازوییل، بنزین یا سی ان جی کاهش می یابد و مصرف برق، جای آن را می گیرد.
سیفی توضیح داد: استفاده از برق، صرفه اقتصادی بیشتری دارد و بر اساس این طرح، به ازای افزایش هر مسافر در حمل و نقل مترو، مبلغی از سوی وزارت نفت پرداخت می شود که هنوز این رقم به طور دقیق نهایی نشده است.
وی با بیان اینکه این طرح در کلانشهرها پیاده می شود، اعتبار کلی طرح را ١٠ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: از این میان، ٢ میلیارد دلار برای اجرای طرح در تهران اختصاص می یابد.
طرح نوسازی ناوگان باری سنگین و نوسازی ناوگان اتوبوس بین شهری از دیگر طرحهای مورد اشاره مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بود که بر اساس اعلام وی، اعتبار طرح نوسازی ناوگان باری سنگین نیز حدود ٢ میلیارد دلار برآورد شده است.
سیستم مصرف انرژی مرغداریها و گلخانه های صنعتی اصلاح می شود
سیفی به ٢ طرح صنعتی دیگر در حوزه اصلاح سیستم مصرف انرژی در مرغداریها و گلخانه های صنعتی نیز اشاره کرد و گفت: به ازای تولید هر کیلوگرم مرغ، ١,٢ لیتر گازوییل مصرف می شود که با بهینه سازی سیستم های مصرف انرژی مرغداریها با اعتبار پیش بینی شده ٣٨٠ میلیون دلار، مصرف گازوییل تا حدودی کاهش می یابد.
برقی کردن ٥٥ هزار حلقه چاه کشاورزی در کشور
وی همچنین به طرح برقی کردن چاه های کشاورزی اشاره و تصریح کرد: در این طرح، حدود ٥٥ هزار حلقه چاه از مجموع بیش از ٢٠٠ هزار حلقه چاه شناسنامه دار کشور برای برقی شدن مدنظر قرار دارند و اجرای این طرح، علاوه بر صرفه جویی در مصرف نفت گاز، از آلوده شدن زمینهای کشاورزی و عقیم شدن خاک که به دلیل ریختن گازوییل بر روی زمینها حادث می شد، جلوگیری می شود.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اعلام کرد: در بین طرحهای تعریف شده، ٢ طرح نیز به گازرسانی مربوط می شود که بر اساس یکی از این طرحها، شرکت ملی گاز ایران، جایگزینی سوخت گاز را به جای گازوییل و مازوت در نیروگاه های استان سیستان و بلوچستان در دستور کار قرار می دهد.
سیفی گفت: این طرح با اعتبار پیش بینی شده یک میلیارد و ٤٠٠ میلیون دلار، اوایل مردادماه امسال برای تصویب به شورای اقتصاد ارسال شده است.
جمعیت تحت پوشش گازرسانی کشور به بیش از ٩٥ درصد می رسد
وی طرح بعدی را گازرسانی به روستاها و شهرهای کوچک عنوان کرد و افزود: هم اکنون در برخی روستاها و شهرهای کوچک از سوختهایی مانند نفت سفید، گازوییل و ال پی جی استفاده می شود که با گازرسانی به این نقاط، حدود ٢ میلیون انشعاب جدید گاز در کشور ایجاد می شود و جمعیت تحت پوشش سیستم گازرسانی از حدود ٨٧ درصد کنونی به بیش از ٩٥ درصد افزایش می یابد.
سیفی، اعتبار این طرح را چهار میلیارد دلار اعلام کرد.
این مقام مسئول به طرحهای دیگری از جمله، استفاده از میکرو CHP ها (سیستمهای تولید همزمان برق و حرارت)، طرح توسعه جایگاه های سی ان جی، عایق کاری جداره های غیرشفاف ساختمانها و مواردی از این دست اشاره و تصریح کرد: فرهنگ سازی برای اجرای هر یک این طرحها نیز مدنظر قرار دارد.
وی تصریح کرد: اگرچه عامل قیمت، شرط لازم برای اصلاح مصرف انرژی است اما باید پذیرفت این شرط، شرط کافی نیست و در شرایطی می توان امکان اصلاح الگوی مصرف را فراهم کرد که تکنولوژی های لازم در این زمینه نیز فراهم شود.
بر اساس بند "ق" تبصره ٢ قانون بودجه سال ٩٣ کل کشور، وزارت نفت اجازه دارد با متقاضیان و سرمایه گذاران بخش خصوصی و عمومی به روش بیع متقابل معادل ١٠٠ میلیارد دلار برای توسعه میدانهای نفت و گاز قرارداد منعقد کند و با توجه به مجوز وزارت نفت در این بند قانونی، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با موافقت وزیر نفت، اجازه دارد برای اجرای طرحهای کاهش شدت انرژی در بخشهای مختلف از جمله در بخش خانگی از این منابع استفاده کند.