جزئیات‌ انعقاد اولین قرارداد یکپارچه تولید برق از گاز

به گزارش نفت دیلی، با کنار گذاشته شدن مپنا از پروژه ۴ میلیارد دلاری توسعه میدان گازی فروز B و تبدیل گاز این میدان به برق برای صادرات،‌ اولین پروژه GTW یا gas to wire در ایران که ۳ سال پیش کلید خورد،‌ متوقف می‌شود.

رکن‌الدین جوادی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت قرارداد شرکت مپنا با شرکت ملی نفت برای توسعه میدان فروز B اظهار داشت: مپنا کار روی میدان گازی فروز B را ادامه نمی‌دهد و دیگر در این پروژه مسئولیتی ندارد.

وی با بیان اینکه درباره سپردن پروژه دیگری به مپنا در حوزه توسعه میادین هم باید جلو برویم و شرایط را بسنجیم، اضافه کرد: مپنا فقط در حال آماده کردن مقدمات در این میدان بود و چون پول نداشت، پروژه متوقف شد.

جوادی تاکید کرد: گرفتن پروژه توسعه میدان گازی فروز B از مپنا به معنای آن نیست که شرکت ملی نفت برای این توسعه این میدان گازی برنامه‌ای ندارد، اما برنامه ما هنوز نهایی نشده است.

عباس علی آبادی مدیرعامل مپنا پیش از این در گفت‌وگو با فارس، گفته بود: «از نظر مپنا در پروژه توسعه فروز B همه چیز آماده است و مشکلی وجود ندارد، چنانکه دکل حفاری و تجهیزات حفر چاه آماده شده است، عملیات آماده‌سازی بستر انجام شده است و تنها منتظر هستیم سیاست‌های وزارت نفت تعیین کند که آیا این میدان هنوز در اولویت توسعه قرار دارد یا نه

وی درباره دلیل تاخیر وزارت نفت در توسعه فروز B گفته بود: «دلیل تعلل وزارت نفت در توسعه فروز B آن است که اولویت را با میادین مرزی مانند فرزاد می‌دانند چنانکه به ما گفتند پیشنهاد بدهید، ما هم گفتیم با توجه به اولویت‌های وزارت نفت در توسعه میادین مرزی می‌‌توانیم در میدان فرزاد A یا فرزاد B کار کنیم

علی‌آبادی با بیان اینکه در پروژه فروز B تامین مالی بر اساس قرارداد بیع متقابل بر عهده مپنا قرار دارد،تصریح کرده بود: «برای تهیه MDP فروز B منتظر حفر دو حلقه چاه بودیم که فعلا کار متوقف شده است، اما اگر کار متوقف نشده بود، حفر یک حلقه چاه تاکنون تمام شده بود. در حال حاضر دکل حفاری ما 3 ماه است در آب‌های خلیج فارس در بندر‌عباس بدون استفاده معطل مانده است، کما اینکه ما اساسا این دکل را برای توسعه میدان گازی فروز B خریداری کردیم

با وجود اینکه مدیرعامل مپنا می‌گوید تامین مالی 4 میلیارد دلاری اولین پروژه تولید و صادرات برق از گاز کشور و توسعه میدان فروز B بر اساس قرارداد بیع متقابل بر عهده مپنا قرار دارد و ریسک این مساله را شرکت متبوع وی پذیرفته است، اما مدیران صنعت نفت معتقدند مپنا توان تامین مالی این پروژه بزرگ را ندارد و روی تسهیلات ارزی بانک‌ها به خصوص منابع صندوق توسعه ملی حساب ویژه‌ای باز کرده است.

بیژن زنگنه وزیر نفت به تازگی در همایش دولت برای تشریح سیاست‌های خروج غیر تورمی گفته است: «هر کس بخواهد برق صادر کند، به او گاز می‌دهیم و پول هم نمی‌خواهیم و گاز به عنوان آورده ما در یک سرمایه‌گذاری مشترک تلقی می‌شود.» به نظر می‌رسد کنار گذاشتن مپنا از اولین پروژه GTW یا تبدیل مستقیم گاز به برق و صادرات آن و توقف این پروژه چندان با سیاست‌های اعلام شده وزارت نفت همخوانی نداشته باشد.

 اولین قرارداد یکپارچه تولید برق از گاز در خلیج‌فارس که به صادرات گاز از طریق سیم یا gas to wire مشهور است در اسفند ماه سال 90 بین شرکت مپنا و شرکت ملی نفت فلات قاره امضا شد.

بر اساس این قرارداد که در قالب بیع متقابل امضا شد،‌ شرکت مپنا با توسعه فاز اول میدان گازی فروز B و احداث پالایشگاه و نیروگاه در جزیره قشم، با تولید روزانه 180 میلیون متر مکعب گاز، گاز این میدان را برای تولید  3 هزار مگاوات برق به کار می‌گرفت.

قرار بود برق تولید شده از گاز فروز B به جز مصارف داخلی برای صادرات به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و پاکستان و هند به کار گرفته شود. ارزش این قرارداد بیع متقابل GTW که تامین مالی آن بر عهده مپنا گذاشته شد، 3.8 میلیارد دلار است.

اخیرا اختلاف نظر میان وزارت نفت و وزارت نیرو درباره صادرات برق بالا گرفته است، چنانکه بیژن زنگنه وزیر نفت در اردیبهشت ماه سال جاری با حضور در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت افزایش صادرات گاز طبیعی ایران،گفته است: «نباید کاری کنیم که با صادرات برق، رقیب خودمان شویم

در اجرای طرح توسعه فروز B به جز تولید روزانه 180 میلیون متر مکعب گاز، تولید روزانه 10 هزار بشکه میعانات گازی، 466 تن گوگرد و سالانه 1.5 میلیون تن مایعات گازی هدف گذاری شده است.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد