به گزارش نفت دیلی، قیمت سبد نفتی اوپک تا سال ٢٠٢٠ براساس مدل جهانی انرژی، در سناریو پایه بشکه ای ١١٠ دلار و در آینده دورتر نیز به قیمت اسمی بشکه ای ١٢٤ دلار تا سال ٢٠٢٥ می رسد.
در آخرین گزارش مدل انرژی جهانی اوپک که اوایل شهریورماه منتشر شد، فرض شده است که قیمت سبد نفتی اوپک تا سال ٢٠٤٠ به ١٧٧ دلار در هر بشکه برسد.
قیمت هفتگی سبد نفتی اوپک طی یک سال منتهی به آخر اوت ٢٠١٤ (دهم شهریورماه ٩٣) در دامنه محدودی بین ١٠٣ تا ١١٠ دلار در نوسان بود. اگر چه این قیمت نخستین بار از ژوئن ٢٠١٣ در آخر اوت ٢٠١٤ به زیر ١٠٠دلار در هر بشکه نیز کاهش یافت.
با وجود نوسان شدید قیمت نفت در سال ٢٠١٢، قیمت سبد نفتی اوپک از حدود ١٢٠ دلار در هربشکه در آوریل به ٩٠ دلار در ژوئن تغییر کرد، دریک سال اخیر قیمتهای نفت روند باثباتی داشته اند. این رفتار باثبات نشان از مناسب بودن قیمت برای سرمایه گذاریهای ضروری در صنعت نفت و نیز مصرف کنندگان است. همچنین این ثبات، بیانگر موفقیت اصلاح مقررات بازارهای مالی در کاهش اثرات سوء بورس بازی بر بازارجهانی نفت تلقی می شود.
در فرض قیمت نفت در سناریو پایه مدل جهانی انرژی اوپک برای سالهای آتی از نماگرهای جایگزین از جمله، هزینه عرضه بشکه نهایی نفت استفاده شده است. این هزینه ها طی سالهای ٢٠٠٤ تا ٢٠٠٨ بیش از دو برابر شد و افت آن در اثر رکود و کاهش تقاضا طی دو سال ٢٠٠٨ و ٢٠٠٩ موقتی بود.
از سال ٢٠١٠ هزینه های بالادستی نفت دوباره روندی افزایشی یافته است. با توجه به این شواهد، در آخرین گزارش این مدل که اوایل شهریور منتشر شد، فرض شده است قیمت اسمی سبد نفتی اوپک تا سال ٢٠٢٠ در سناریو پایه، ١١٠ دلار در هر بشکه و در آینده دورتر نیز قیمتهای اسمی به ١٢٤ دلار تا سال ٢٠٢٥ و به ١٧٧ دلار در هر بشکه تا سال ٢٠٤٠برسد.
قیمتهای بالا با روند هزینه ها در بلندمدت سازگار بوده بویژه متناسب با هزینه تولید نفت در محیطهای سخت تر نظیر آبهای عمیق و حوزه های قطب، همچنین تولید نفت گران از شنهای آغشته به نفت و ،Tight Oil منابع نظیر سوختهای زیستی است که نقطه اتکای تأمین تقاضا در آینده هستند. به علاوه، کمبود نیروی کارماهر همچنان به صنعت فشار وارد کرده و تجهیزات خاص با هزینه های بالا عرضه خواهدشد. از طرف دیگر، ظهور فناوریهای جدید می تواند افزایش هزینه های اکتشاف و تولید را محدود کند.
آخرین برآوردهای میان مدت قیمت نفت تا سال ٢٠٢٠ توسط بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، واحد اطلاعات اکونومیست اداره اطلاعات انرژی آمریکا و آژانس بین المللی انرژی نشان می دهد، دامنه نوسان قیمت اسمی نفت در دوره ٢٠١٥ تا٢٠٢٠ بسیار محدود است و انتظار می رود قیمت نفت تا سال ٢٠٢٠ روند نزولی تدریجی داشته باشد، ولی این کاهش حداکثر ١٠ درصد خواهد بود. اما بر طبق برآوردهای بلندمدت توسط مدلهای انرژی توسط اداره اطلاعات انرژی آمریکا و آژانس بین المللی انرژی انتظار می رود نفت تا سال ٢٠٢٠ روند صعودی باثباتی داشته باشد. در واقع، روند قیمت در پیش بینی های میان مدت و بلندمدت این مراکز به دلیل روش های برآورد کاملاً متفاوت است.
فرضیه پیشنهادی برای قیمت نفت برنت تا سال ٢٠٢٠
روند اقتصاد جهانی بویژه از سال ٢٠١٠ تاکنون نشان از ثبات نسبی در اقتصاد جهانی می دهد و انتظار نمی رود حداقل در چند سال آتی تغییرات و نوسانات شدیدی در اقتصاد جهان شبیه آنچه در سال ٢٠٠٨ اتفاق افتاد، بیفتد. دامنه نوسان قیمت نفت در کوتاه مدت نااطمینانی عمده در تعیین یک فرض یا انتظار عقلایی از قیمتهای در آینده است. در یک سال اخیر منتهی به آخر اوت ٢٠١٤، دامنه نوسان قیمت نفت به کمتر از ١٠ دلار در هر بشکه رسیده است. این در حالی است که بازار نفت طی این مدت شاهد طیف گسترده ای از ناآرامی ها در مناطق عمده تولید نفت جهان بود.
همچنان نااطمینانی های زیادی در مورد مناقشه روسیه با غرب، روند مذاکرات ایران با ٥+١ و تحولات داعش وجود دارد. در هر حال، بخشی از این بخشی از این ثبات ناشی از کنترل رشد تقاضا در کشورهای صنعتی و بخش عمده آن به دلیل افزایش عرضه از منابع نفت غیرمتعارف به در آمریکا است. به طوری که برخی از موسسات و کارشناسان معتقدند در صورت عدم افزایش ناگهانی تولید از این منابع نامتعارف، قیمت نفت برنت با توجه به شرایط ناآرام کنونی مناطق تولید عمده نفت جهان می توانست حتی تا ١٥٠ دلار در بشکه برسد.
مطالعات انجام شده در دبیرخانه اوپک نشان می دهد که تولید نفتهای غیرمتعارف از منابع که به طور عمده در آمریکا در (Shale Oil) رستی در حال افزایش است، در سال ٢٠١٨ به اوج خود خواهد رسید. روند صعودی تولید نفت آمریکا از منابع غیرمتعارف با شتاب فزاینده ای در حال افزایش است، به طوری که انتظار می رود مجموع هفت میلیون و ٤٥٠ هزار بشکه در روز در سال ٢٠١٣ به ٩ میلیون و ٥٣٠ هزار بشکه در روز در سال ٢٠١٥ برسد که بیشترین میزان از سال ١٩٧٠خواهد بود.
یکی از محدودیتهای افزایش تولید نفت از منابع غیرمتعارف صرفنظر از مسایل فنی و زیست محیطی، قیمت نفت است. در حال حاضر، برای صرفه اقتصادی تولید از این میادین قیمت بین ٦٠ تا ٧٠ دلار در هر بشکه مورد نیاز است. اما هزینه های تولید و توسعه این نوع برای حفظ سقف تولید و افزایش آن مستلزم قیمت های بالا و در حد قیمت های کنونی است.
ناامنی در حال گسترش در خاورمیانه از جمله درعراق و سوریه مانع عمده در تحقق اهداف افزایش تولید نفت عراق است. با توجه به محدود بودن ظرفیت های افزایش عرضه نفت در مناطق عمده تولید نفت جهان به دلیل مسایل فنی، اقتصادی وسیاسی انتظار عرضه های ناگهانی نفت وجودندارد. در مقابل نااطمینانی ها در مورد کمبود منطقه ای عرضه نفت در حال افزایش است.
بررسی پیش بینی های قیمت نفت نشان می دهد تا آخر دهه حاضر میلادی (سال ٢٠٢٠)، روند کلی قیمت های علی رغم نوسانات ذاتی بازار نفت دردامنه ای بین ٥ تا ١٠ دلار متغیر خواهد بود. اکثراین برآوردها، روند قیمت های نفت را حداقل در دوسال آتی کاهشی در نظر گرفته اند. به عنوان مثال، اداره اطلاعات انرژی آمریکا انتظار دارد متوسط قیمت نفت برنت با وجود عدم تغییر در سال ٢٠١٤(نسبت به سال ٢٠١٣ ) در سال آینده ( ٢٠١٥ ) حدود سه درصد کاهش پیدا کند.
با توجه به مطالب فوق، انتظار می رود قیمت نفت خام برنت در دوره ٢٠١٥ تا ٢٠٢٠ حدود ١٠٠دلار در هر بشکه باشد و دامنه نوسان ماهانه قیمت آن نیز بین ٩٥ تا ١١٠ دلار در هر بشکه قابل تصور است. ضمن این که در این برآوردها، ٥ تا١٠ درصد خطا را باید در نظر گرفت.