به گزارش نفت دیلی، روزنامه نیویورک تایمز، سریعترین پیامد کاهش قیمتهای جهانی نفت خام را غیراقتصادی شدن بخشی از اکتشافهای نفتی آمریکا و پایین آمدن سطح تولید این کشور دانست.
هماکنون چهار تولید کننده نفت جهان یعنی لیبی، عراق، نیجریه و سوریه با نا آرامیهای سیاسی و ایران نیز با تحریمها و محدودیتهایی روبروست؛ اگر چنین شرایطی در ١٠ سال پیش به وقوع میپیوست، قیمت نفت به شدت افزایش مییافت، اما هم اکنون شاهد کاهش قیمت نفت خام به زیر ٩٠ دلار در هر بشکه هستیم.
تحولات بازار نفت به گونهای است که به نظر میرسد نوعی اتحاد میان آمریکا و عربستان سعودی علیه ایران و روسیه شکل گرفته است.
اما این کاهش قیمتها، نتیجه کند شدن روند رشد اقتصادی اروپا و چین، رشد فناوریهای استخراج گسترده منابع شیل در آمریکا و همچنین خودداری عربستان سعودی از حمایت از قیمتهای بالای نفت است.
به همین دلیل نیز روزنامه «پراودا» روسیه، سوم آوریل مقالهای با عنوان «آمریکا میخواهد عربستان سعودی، اقتصاد روسیه را نابود کند» چاپ کرد و به سابقه اقدامهای اقتصادی آمریکا علیه اتحاد جماهیر شوروی پیشین پرداخت.
اما باید تاکید کرد که حتی اگر قیمت نفت به پایین تر از ٧٠ دلار در هر بشکه هم برسد، ایران و روسیه دچار مشکل حادی نمی شوند و بر خلاف تصور، سریعترین پیامد این کاهش قیمت، غیراقتصادی شدن بخشی از اکتشافهای نفتی آمریکا و پایین آمدن سطح تولید این کشور خواهد بود.
اما از سوی دیگر، کاهش قیمت نفت در حوزه سیاسی به سود منافع راهبردی آمریکا و عربستان سعودی است و میتواند به ضرر روسیه باشد که صادرات نفت ٥٠ درصد از درآمدهایش را تشکیل میدهد.
این گزارش در ادامه تاکید میکند که کاهش قیمت نفت اتفاقی نبوده است و تداوم این روند به دلیل تحرکات عربستان و بیمیلی آن به حفظ قیمتهاست.
بطوری که شرکت آرامکو با اعلام کاهش یک دلاری در قیمت صادرات هر بشکه نفت به آسیا، این بازار مهم و رو به رشد برای تولید کنندگان نفت خلیج فارس را تحت تاثیر قرار داد.
آرامکو همچنین تخفیف ٤٠ سنتی برای صادرات هر بشکه نفت به آمریکا قائل شد.
در همین حال، آمریکا نیز هم اکنون تولید نفت خود را نسبت به گاز افزایش داده است و طبق آخرین گزارش «سیتی گروپ»، واردات خالص نفت آمریکا روزانه ٨,٧ میلیون بشکه نسبت به سال ٢٠٠٧ کاهش یافته که این میزان بطور تقریبی نزدیک به مجموع صادرات نفت عربستان و نیجریه است.