به گزارش نفت دیلی ، معاون برنامهريزي وزير نفت با اشاره به دو عامل بودجه و پتانسل ميادين در تحقق توليد نفت مورد پيشبيني گفت: بخشي از اين كاهش توليد قطعا مربوط به پتانسيل ميادين است كه ويژگيهاي ذاتي ميدان مسبب آن است.
محسن خجستهمهر در پاسخ به پرسشي در خصوص پذيرفته نشدن ميزان توليد نفت اعلام شده به وسيله دولت در لايحه بودجه 90 توسط كميسيون تلفيق مجلس، گفت: اينكه در مجلس 57 هزار ميليارد تومان درآمد عمومي دولت از بابت صادرات نفت خام در كميسيون تلفيق به 50 هزار ميليارد تومان كاهش يافته است نميتواند لزوماً ارتباط مستقيمي با ميزان توليد نفت داشته باشد.
وي با بيان اينكه اين تصميم در راستاي كم كردن وابستگي دولت به درآمد نفت گرفته شده است، گفت: به طور كلي ممكن است ما بتوانيم ميزاني از توليد را تعهد كنيم اما اگر مجلس تصميم بگيرد وابستگي دولت به نفت را تحت شرايطي محدودتر كند، در چنين شرايطي طبيعي است كه اگر توليد بيشتري انجام شود درآمد آن ميتواند به حساب ذخيره ارزي واريز شود.
معاون برنامهريزي وزير نفت افزود: زماني كه بحث هزينهها در بررسي بودجه مطرح شود مشخص ميشود ميزان توليدي كه ميتواند در بودجه قرار بگيرد دقيقا چقدر است؛ عددي هم كه وزارت نفت براي بودجه پيشنهاد ميكند عددي خواهد بود كه تصور ميكنيم محقق شود.
وي با تاكيد بر اينكه بحث توليد ارتباط مستقيمي با بودجهاي كه به آن اختصاص داده ميشود دارد، اظهار داشت: در بحث تعيين ميزان توليد يكي از بخشهاي مهم بودجه مورد نياز ما بودجهاي است كه به نگهداشت توان توليد مربوط است، چنانكه ما در سال 90 بيش از 6 ميليارد دلار منابع براي حفظ ميزان توليد نياز داريم.
خجستهمهر تصريح كرد: حفظ توان توليد به نوعي افزايش توليد محسوب ميشود چرا كه ميادين ما الان در نيمه دوم عمر خود هستند و اين 6 ميليارد دلاري كه ما نياز داريم براي انجام همه اقدامات لازم اعم از انجام حفاريهاي درون چاهي، برنامههاي تعمير و تكميل چاهها، خريد پمپهاي درون چاهي، تكميل پروژههاي نمكزدايي و امثال آن تخصيص خواهد يافت.
وي با تاكيد بر اينكه در خصوص نگهداشت برداشت هم مسئله بودجه و هم پتانسيل ميادين داراي اهميت است، گفت: بخش بزرگي از توليد كشور مربوط به مياديني است كه تحت عنوان نگهداشت توليد از آنها ياد ميشود چنانكه بالغ بر 70 درصد توليد نفت كشور از اين ميادين انجام ميشود.
معاون برنامهريزي وزير نفت با بيان اينكه حدود 10 ميدان نفتي در جنوب داريم كه در آنها تزريق گاز انجام ميشود و عملا در حال استفاده از ذخاير ثانويه آنها هستيم، افزود: با افزايش حجم گاز تزريقي به ميادين نفتي و همچنين با ايجاد پروژههاي جديد تزريق گاز، تلاش ميكنيم در برنامه پنجم حداكثر استفاده از ذخاير ثانويه را سامان دهيم.
وي اضافه كرد: در برنامه پنجم مكلف شدهايم يك ميليون بشكه به ظرفيت توليد نفت كشور اضافه كنيم كه يكي از فعاليتهاي ما براي تحقق اين امر استفاده از ذخاير ثانويه است؛ در عين حال روي توسعه ميادين توسعه نيافته تاكيد خواهيم كرد چراكه ما ميادين قابل توجهي در كشور داريم كه در مرحله توسعه هستند، پيشرفت قابل ملاحظهاي دارند و در خلال برنامه پنجم به توليد ميرسند و بر اين اساس قطعا برنامه افزايش توليد وزارت نفت محقق ميشود.
وي تاكيد كرد: براي اينكه بتوانيم توليد نفت خام را افزايش دهيم علاوه بر نگهداشت سقف توليد ميادين فعلي، توسعه ميادين جديد ميتواند به ما كمك كند تا همچنان ايران به عنوان دومين توليد كننده نفت اوپك باقي بماند.
خجستهمهر اظهار داشت: از مجموع توليد فعلي نفت كشور نزديك به 1 ميليون و 700 هزار بشكه در روز مربوط به مياديني است كه گاز به آنها تزريق ميكنيم و قطعا از ذخاير ثانويه آنها استفاده مي شود، چنانكه در بعضي ميادين كه جديدا گاز به آنها تزريق ميشود مانند ميدان نفتي آغاجري براساس مطالعه انجام شده روي مخزن علاوه بر حفظ فشار ميدان ناشي از تزريق گاز، به تدريج وارد مراحلي خواهيم شد كه در زمان مورد نياز از ذخاير ثانويه استفاده كنيم.
وي افزود: اگر طرح تزريق گاز با موفقيت در پروسه پيشبيني شده به اتمام برسد ميتواند 5 ميليارد بشكه به ذخاير قابل برداشت ميدان آغاجري اضافه كند.
وي تزريق گاز به آغاجاري را يكي از بزرگترين اقدامات صيانتي صنعت نفت كشور دانست و اضافه كرد: در ميدان دارخوين نيز در حال تزريق امتزاجي گاز هستيم كه آن هم يكي از مهمترين اقدامات صيانتي براي مخازن نفتي كشور محسوب ميشود.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت تاكيد كرد: توليد از ذخاير ثانويه به يك پروسه زماني نياز دارد كما اينكه از ذخاير ثانويه بعضي از 10 ميدان تحت عمليات تزريق گاز استفاده ميكنيم اما چون استفاده از ذخاير ثانويه در شرايط تزريق آب و گاز به يك پروسه زماني نياز دارد قطعا در زمان مشخصي اين ذخاير قابل استفاده خواهند بود.
وي گفت: زماني كه از افت فشار يك ميدان جلوگيري ميكنيم مانند اين است كه سقف توليد را حفظ كرده يا بالا ميبريم و اجازه نميدهيم پتانسيل ميدان كاهش پيدا كند اما زماني كه پتانسيل ميدان كه خود را در فشار مخزن نشان ميدهد كاهش يابد بايد بپذيريم توليد نفت كاهش مييابد.
خجستهمهر افزود: با اين اقدامات نه تنها پتانسيل ميدان را حفظ ميكنيم بلكه آن را ارتقا ميدهيم تا در زمان مشخصي بتوانيم از آن استفاده كنيم؛ البته منابع جديد سهلالوصولتر هستند و ميتوانند در افزايش ظرفيت 1 ميليون بشكهاي مورد استفاده قرار بگيرند.
وي با اشاره به استراتژي توليد نفت ايران در بعد كلان گفت: اوج توليد در بين ميادين نفتي دنيا جلو افتاده است يعني در زمان كوتاهتري به اوج توليد نفت در ميادين در دنيا ميرسيم و بعد از آن روند نزولي توليد از ميدان آغاز ميشود.
وي تصريح كرد: ايران با توجه به پتانسيل ميادين كشور يك استراتژي در توليد دارد كه بر استفاده حداكثري از توليد نفت در زماني كه بيشترين منافع اقتصادي را براي كشور دارد استوار است.
معاون وزير نفت اضافه كرد: در كنار اين استراتژي به تعهد و سهميه خودمان براساس سياستهاي اوپك پايبنديم و خوشبختانه از اين جهت هم هيچ گونه كمبودي نداريم.
وي با تاكيد بر اينكه ما وارد رقابت منفي توليد در جهان نميشويم، اظهار داشت: يكي از سياستهايي كه وزير محترم نفت بعنوان رئيس كنفرانس اوپك پيگيري ميكند گوشزد كردن اين نكته است كه اوپك وارد رقابت منفي توليد نشود.
وي افزود: براي اينكه بتوانيم بر تعهد خودمان براي توليد نفت در يك سال مشخص پايبند باشيم اين كار منوط به انجام تعهداتي است كه در دو سال قبل داشتهايم.
خجستهمهر گفت: اگر قرار است توليدي را تعهد كنيم برنامه آن توليد قطعا از دو سال قبل بايد آغاز شود و بودجهاي كه نياز داريم از دو سال قبل بايد اختصاص يافته و در نظر گرفته شود.
وي تصريح كرد: انجام حفاري و خريد و سفارش كالا زمانبر است و شايد بعضا 18 تا 20 ماه طول بكشد براي اينكه بتوانيم چاههاي افزايش توليد را حفاري كنيم قطعا بايد كالاهاي مورد نياز آن را از 18 ماه پيش خريداري كنيم؛ به همين دليل است كه وزارت نفت بايد بتواند براي اجراي برنامههاي سالانه بودجه سنواتي مورد نياز سالهاي قبل را دريافت كرده باشد و قطعا بودجهاي كه براي نگهداشت توليد در سال 90 نياز داريم هم براي نگهداشت توان توليد در سال 90 و هم روي ميزان توليد در سال 91 تاثيرگذار است چنانكه اگر امسال بتوانيم يك بودجه عملياتي دريافت كنيم در اين امر موفق خواهيم بود.
معاون وزير نفت در ادامه با بيان اينكه بودجه پروژههاي نگهداشت با بودجه تزريق گاز به ميادين متفاوت است، گفت: به طور كلي در بخش بالادستي در سال 90 به بيش از 40 ميليارد دلار منابع نياز داريم كه 6.3 ميليارد دلار آن براي نگهداشت توان توليد، 16.6 ميليارد دلار براي توسعه فازهاي پارسي جنوبي و 18 ميليارد دلار براي توسعه بسيار ميادين نفتي و گازي كشور اختصاص خواهد يافت.
وي اظهار داشت: هزينه تزريق گاز و ازدياد برداشت در 18 ميليارد دلار مربوط به توسعه ميادين لحاظ شده است و ما طرح به طرح هزينههاي لازم را مشخص كرده و به معاونت برنامهريزي رياست جمهوري و مجلس ارائه كردهايم.
وي در پاسخ به پرسشي در خصوص دليل محقق نشدن متوسط توليد روزانه نفت پيشبيني شده در سال گذشته اظهار داشت: در بودجههاي سنواتي ميزان توليد نفت پيشبيني ميشود كه الزامات و مفروضاتي دارد چنانكه بخشي از اين كاهش توليد قطعا مربوط به پتانسيل ميادين است كه ويژگيهاي ذاتي ميدان مسبب آن است و عليرغم تلاش همكاران ما در شركتهاي نفت ايران رخ داده است.
وي با بيان اينكه بايد تلاش كنيم در بودجه سنواتي سالهاي مختلف بودجه مورد نياز را به صورت عملياتي دريافت كنيم و به شكل اثر بخش آن را هزينه كنيم، اضافه كرد: اميدواريم با اهتمام و پروژه رياست محترم جمهور در خصوص صنعت نفت و همكاريهاي جدي مجلس شوراي اسلامي به يك بودجه خيلي خوب برسيم و در سال جاري كه سال جهاد اقتصادي است بتوانيم با همت و كار مضاعف برنامههاي وزارت نفت را پيشببريم.