به گزارش نفت دیلی ، مدير عامل شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي گفت: براي افزايش 1.6 ميليون بشكهاي ظرفيت تصفيه نفت خام كشور در كنار ظرفيت 1.7 ميليون بشكهاي موجود، تا پايان چشمانداز به 25.7 ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داريم.
عليرضا ضيغمي در نشست مديريت و سرمايهگذاري در صنعت پالايش و پخش در حاشيه شانزدهمين نمايشگاه بينالمللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با بيان اينكه ظرفيت پالايش نفت خام و ميعانات گازي از 1.7 ميليون بشكه كنوني در صورت اجراي برنامههاي موجود به 3 ميليون بشكه در افق 1404 ميرسد، گفت: يكي ديگر از برنامههاي ما جايگزيني نفت خام سنگين و فوق سنگين با نفت خام سبك.
وي با برشمردن فرصتهاي سرمايهگذاري در صنعت پالايش و پخش به پالايشگاههاي الفروقلس روسيه، بنتن اندونزي، و كداج مالزي به عنوان فرصتهاي سرمايهگذاري در خارج از كشور و پالايشگاههاي ستاره خليج فارس، پارس، آناهيتا، شهريار، هرمز و خوزستان اشاره كرد و گفت: بايد 27 ميليارد دلار براي اجراي اين پروژهها سرمايهگذاري شود چرا كه سهم پالايش و پخش با توجه به سياستهاي اصل 44 بيش از 20 درصد نخواهد بود.
وي طرحهاي بنزينسازي و بهينه سازي پالايشگاههاي موجود، طرحهاي توسعه خطوط لوله و مخابرات و طرحهاي شركت ملي پخش را از جمله ديگر طرحهاي نيازمند سرمايهگذاري در صنعت پالايش و پخش اعلام كرد.
مدير عامل شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي اظهار داشت: مياديني كه از اين پس به توليد ميرسند عمدتا نفت سنگين و فوق سنگين خواهند داشت كه اگر آن را صادر كنيم قيمت آن كمتر خواهد بود در حالي كه پالايشگاههاي هرمز، خوزستان، شهريار و آناهيتا در داخل كشور با نفت سنگين و فوق سنگين كار ميكند.
وي با اشاره به فعاليت پالايشگاههاي پارس و ستاره خليج فارس با ميعانات گازي ترش گفت: توليد ميادين نفتي در منطقه دزفول شمالي خوراك پالايشگاههاي جديد را تأمين خواهد كرد و در حال احداث خطوط لوله جديد براي انتقال نفت و فرآوردهها هستيم.
وي افزود: مذاكراتي با كنسرسيومهاي داخلي و خارجي انجام شده تا به صورت EPCF آن را انجام دهند و منابع مالي مورد نياز را نيز خود تأمين كنند.
وي اضافه كرد: براي 9 پالايشگاه موجود كه برنامهريزي آن انجام شده و در دست اقدام است رقمهاي خوبي را از طريق صندوق انرژي دريافت كردهايم.
ضيغمي با بيان اينكه رد قالب برنامه چهارم 9 ميليارد منابع جذب كرديم، گفت: بخشي از اين منابع از طريق فروش اوراق مشاركت و بخشي از طريق صندوق انرژي بانكهاي صادرات و ملت جذب شد و بعضي بانكهاي ديگر نيز به تازگي به ما پيوسته است.
وي تصريح كرد: به سرمايهگذاري 25.7 ميليارد دلاري در حوزه پالايش نياز داريم تا شاهد افزايش ظرفيت 1.6 ميليون بشكهاي پالايش كشور باشيم كه با 1.7 ميليون بشكه موجود ظرفيت پالايشي كشور به 3.3 ميليون بشكه تا پايان چشمانداز برسد.
مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي اضافه كرد: در عين حال 11.5 ميليارد دلار پروژه در دست اجرا داريم كه باعث افزايش 85 درصدي توليد بنزين در برنامه پنجم خواهد شد. چنانكه 26 ميليون ليتر بنزين و 18.2 ميليون ليتر نفت گاز از اين طريق توليد خواهد شد.
وي اضافه كرد: در رابطه با خطوط لوله و مخابرات و پخش فرآوردهها 6.3 ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داريم كه افزايش 67 درصدي خطوط لوله نفت خام و 47 درصدي خطوط انتقال فرآورده را تا پايان چشمانداز موجب خواهد شد.
ضيغمي گفت: در حوزه شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي نيز به 2 ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داريم كه بيشتر در زمينه ذخيرهسازي خواهد بود.
وي مصرف بنزين در سال 88 را به طور متوسط 64.8 ميليون ليتر اعلام كرد و گفت: اين رقم در سال گذشته به طور متوسط به 61 ميليون ليتر در روز رسيده است و در سال 90 نيز به جز روزهاي اول فروردين به طور ميانگين روزانه 56 تا 57 ميليون ليتر بنزين در روز مصرف شده است.
ضيغمي تصريح كرد: در سال 85 حدود 5 ميليارد دلار بنزين وارد كرديم كه اگر اين روند ادامه مييافت بايد امسال 110 ميليون ليتر در روز يا 10 ميليارد دلار بنزين در سال وارد ميكرديم.
وي در توضيح طرح هدفمندي يارانهها گفت: در ساير كشورهاي اجرا كننده اين طرح يارانه به طور كلي قطع شد اما در كشور ما مبلغي به طور جايگزين به مردم پرداخت ميشود كه مجموع آن 32 يا 33 ميليارد دلار در سال خواهد بود.