به گزارش نفت دیلی، رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران، گفت: ورود بنزین به بورس سبب اعتبار بیشتر صنعت نفت ایران شده و نشان خواهد داد که تحریم ها علیه کشورمان به طور کامل شکست خورده است.
محمدرضا شهیدی تبار، رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران با تشریح مزیت های بورس نفت برای اقتصاد ایران، وضعیت رینگ پتروشیمی و نیز ورود بنزین به بورس اظهار کرد: اکنون بنزین برای صادرات در بورس پذیرش شده است و پس از آغاز معاملات صادراتی این محصول، بنزین برای معامله در رینگ داخلی هم پذیرش میشود.
وی گفت: ایران با قدمت بیش از یکصد سال در صنعت نفت یکی از قطب های انرژی جهان به شمار می رود و لزوم تغییر در نحوه معامله نفت و فرآورده های نفتی با توجه به تحولات جهان ضروری به نظر می رسید و همین امر دلیلی شد تا حدود 10 سال قبل اولین قدم ها برای راه اندازی بورس نفت برداشته شود.
شهیدی تبار افزود: در سال های گذشته راه اندازی این بورس با فراز و فرودهای زیادی رو به رو بود ولی تاکید ریاست جمهوری و نیز دکتر میرکاظمی، وزیر نفت مبنی بر راه اندازی کامل بورس نفت در سال های اخیر جان تازه ای به بورس نفت بخشیده است.
وی تصریح کرد: ایران به دلیل موقعیت استراتژیک خود و جایگاه ممتاز در صنعت نفت جهان، قابلیت آن را دارد که بورس نفتی در حد استانداردهای معتبر جهانی داشته باشد و رسیدن به چنین جایگاهی دور از دسترس نیست.
رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران یکی از بزرگترین مزایای بورس نفت را ابزاری مناسب برای شکست تحریم های غیر قانونی علیه کشورمان به شمار آورد و گفت: بورس ابزار تحریم را به طور کامل بی اثر خواهد کرد.
وی افزود: بورس پس از مدتی می تواند مبادلات را با ریال انجام دهد و ریال بدین ترتیب قابلیت معامله پیدا می کند و وقوع این امر می تواند ارزش پول ملی کشورمان را در سطح جهان بالا ببرد.
شهیدی تبار تصریح کرد: تالار بورس نفت کیش با بالاترین استانداردهای بین المللی ساخته شده و آمادگی انجام هر گونه معامله ای را دارد و جزیره کیش به علت سهل بودن قوانین و مبادلات آسان پولی و مالی میتواند میزبان خوبی برای خریداران خارجی تلقی شود.
رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران، افزود: راه اندازی بورس نفت افزایش ارزش افزوده در زمینه فرآورده های نفتی، گاز و پتروشیمی را به همراه دارد و نتیجه آن افزایش تولید ناخالص ملی و تحکیم موقعیت ایران در منطقه خواهد بود.
شهیدی تبار سال 89 را سال رونق فروش فرآورده های پتروشیمی ذکر کرد و گفت: محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی چهل درصد ارزش کل حجم معاملات بورس کالا را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: پیش بینی می کنیم که در سال جاری با افزایش محصولات پتروشیمی مورد معامله در بورس کالا حجم مبادلات و ارزش آن شاهد افزایش باشد.
رئیس هیئت مدیره بورس کالا ادامه داد: سال گذشته تولید کنندگان، فروشندگان و خریداران به یک اعتماد رسیدند و با فضای بازار بیش از پیش آشنا شدند.
وی افزود: از نظر رشد حجمی درسال 89 شاهد رشدی 17 درصدی و از نظر ارزشی 30 در صد رشد را شاهد بودیم که این امرنشان از رونق این معاملات دارد.
رئیس هیئت مدیره بورس کالا در ادامه گفت: در این سال 6 میلیون و 662 هزار و 646 تن فرآورده نفتی و محصول پتروشیمی معامله شد که در بخش محصولات فرآوردههای نفتی بیش از 16 تریلیون ریال و در بخش محصولات پتروشیمی بیش از 25 تریلیون ریال ارزش داشت.
شهیدی تبار در مورد حضور بخش خصوصی در بورس گفت: حضور خصوصی ها به ویژه پتروشیمی های خصوصی رونق بورس کالا را به همراه داشته و رقابت های شفاف و منصفانه پیامد حضور آنها است.
وی تصریح کرد: حدود 54 قلم کالا در رینگ پتروشیمی در سال 89 مورد معامله قرار گرفت و با حمایت های وزارت نفت پیش بینی می شود که امسال چندین محصول دیگر نیز وارد بورس شود.
شهیدی تبار در مورد ورود بنزین به بورس کالا گفت: دولت دهم با حمایت از بورس نفت در صدد است که فازهای بورس نفت را به طور کامل راه اندازی کند.
وی خاطر نشان کرد: ورود بنزین به بورس سبب اعتبار بیشتر صنعت نفت ایران شده و نشان خواهد داد که تحریم ها علیه کشورمان به طور کامل شکست خورده است.
رئیس هیئت مدیره بورس کالای ایران گفت: تا دو هفته آینده بنزین وارد بورس خواهد شد و این عرضه بر اساس قیمت فوب خلیج فارس انجام خواهد شد.
شهیدی تبار تصریح کرد: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران برای صادرات ماهانه حداقل ۳۰ هزار تن بنزین از طریق بورس کالا آمادگی کامل دارد و ما بر همین اساس برنامه ریزی های لازم را انجام داده و تمام امکانات نرم افزاری و زیر ساخت های لازم را برای این عرضه تدارک دیده ایم.
شهیدی تبار افزود: پیش بینی ها حاکی از آن است که کشورهای عراق و افغانستان اولین خریداران بنزین ایرانی باشند هرچند که کشورهای همسایه دیگر ما مانند ترکیه نیز می توانند خریدار بنزین تولیدی ایران باشند.
وی در ادامه گفت: مشخصات کیفی و میزان اکتان این فرآورده بر اساس استانداردهای وزارت نفت بوده و همچنین از نظر کیفیت، این محصول بر اساس استانداردهای مورد تایید پژوهشگاه صنعت نفت عرضه خواهد شد.
رییس هیئت مدیره بورس کالا در ادامه خاطر نشان کرد: حمایت های وزیر نفت در مورد عرضه بنزین در بورس کالا نشان از آمادگی کامل این وزارتخانه برای راه اندازی بورس نفت دارد و به محض تعیین تکلیف حساب خزانه، این بورس راه اندازی می شود
وی افزود: پیش از این برنامه و با توافقات انجام شده قرار بود بورس نفت با معامله نفت کوره راه اندازی شود و با عرضه نفت کوره، فاز سوم بورس نفت در کشور راه اندازی شود اما با توجه به شرایط موجود در عرضه این محصول، بورس نفت با عرضه بنزین فعالیت خود را آغاز می کند.
وی تاکید کرد: شرکت بورس کالای ایران تمام اقدامات لازم را برای راه اندازی بورس نفت انجام داده و ما آماده هرگونه همکاری با وزارت نفت هستیم.
وی گفت: در همین راستا، کارشناسان بورس کالا روز یازدهم فروردین ماه نخستین معاملات آزمایشی بورس نفت را انجام دادند که هیچ گونه مشکلی در سیستم به وجود نیامد، حتی در روز دوازدهم تمام کارگزاران آماده معامله بودند که با انجام رایزنی های صورت گرفته، چند خریدار بزرگ در تالار حضور داشتند اما گشایش بورس نفت به تعویق افتاد.
به گفته شهیدی تبار، پس از افتتاح حساب خزانه و آمادگی شرکت ملی نفت ایران برای عرضه نفت کوره، این محصول به روی تابلوی معاملات بورس نفت میرود و امیدواریم بنزین و نفت کوره ایران بتواند با جذب مشتریان جدید اقتدار صنعت نفت ایران را به همه جهانیان به اثبات برساند.