به گزارش نفت دیلی، وزیر انرژی الجزایر و وزارت نفت عراق در اظهارنظرهایی جداگانه نسبت به افزایش صادرات نفت خام ایران در پی توافق هسته ای و لغو تحریمها، واکنش نشان دادند.
توافق هسته ای تهران و گروه ١+٥ که می تواند در پی لغو تحریمها سبب افزایش صادرات نفت خام ایران شود، نارضایتی ها و واکنشهایی را از سوی برخی مقامهای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) به دنبال داشت.
وزیر انرژی و معادن الجزایر اعلام کرد: احتمال می رود الجزایر خواستار نشست فوق العاده اوپک برای بررسی این وضع شود.
بازارهای جهانی نفت خام در یک هفته اخیر علاوه بر تحولات ایران، تحت تاثیر بحران بدهی یونان و افت ارزش شاخص سهام در بازار بورس چین بوده است.
خبری گفت: با در نظر گرفتن اوضاع کنونی بازارهای جهانی نفت خام بویژه افت قیمتهای جهانی این ماده، در صورت نیاز ما درخواست یک نشست اضطراری را خواهیم داد.
در همین حال وزارت نفت عراق روز سه شنبه (٢٣ تیرماه) پس از توافق هسته ای ایران، اعلام کرد که عراق در واکنش به توافق جامع هسته ای وین که می تواند افت قیمتها را به دنبال داشته باشد، صادرات نفت خام خود را برای جبران ضرر حاصل از افت قیمتها افزایش خواهد داد.
عراق به تازگی تولید و صادرات نفت خام خود را به بالاترین حد ممکن رسانده است، به طوری که تولید نفت خام این کشور در ماه ژوئن با ثبت رکوردی تازه به بیش از چهار میلیون بشکه در روز رسید.
سخنگوی وزارت نفت عراق دیروز اعلام کرد: توافق هسته ای ایران به این کشور اجازه می دهد که تولید و عرضه نفت خام خود را برای احیای سهم از دست رفته خود در طول سالهای گذشته به دلیل تحریمها، افزایش دهد.
وی افزود: افزایش تولید نفت خام ایران می تواند سبب مازاد عرضه این ماده در بازارهای جهانی شود که این موضوع قیمتهای جهانی این نفت را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
سخنگوی وزارت نفت عراق گفت: بازارهای جهانی نفت خام هم اکنون به دلیل وجود عوامل مختلف تحت تاثیر قرار گرفته، که برخی عوامل از کنترل اوپک خارج است.
جهاد ادامه داد: کشورهای تولید کننده نفت خام امیدوارند که قیمتهای جهانی نفت خام حداقل به سطوح ٧٠ تا ٨٠ دلار برای هر بشکه بازگردد.
با این حال برخی مقامهای حوزه خلیج فارس می گویند که هنوز برای سخن گفتن از زمان بازگشت نفت خام ایران و تاثیر آن بر بازارهای جهانی زود است.
ایران اعلام کرده است که می تواند بلافاصله پس از لغو تحریمها ٥٠٠ هزار بشکه در روز و ظرف ٦ ماه روزانه یک میلیون بشکه به صادرات نفت خام خود بیفزاید، در حالی که هم اکنون بازارهای جهانی با مازاد عرضه روبروست.
مقامهای غربی مدعی هستند که احیای تولید و عرضه نفت خام ایران چند ماه به طول می انجامد.
یک مقام حوزه خلیج فارس گفت: هنوز زود است که بگوییم که اوپک چگونه می تواند خود را با افزایش تولید نفت خام ایران تطبیق دهد یا چه اتفاقی برای قیمتهای جهانی نفت خام خواهد افتاد؟
وی افزود: باید منتظر اجرای توافق جامع هسته ای میان تهران و گروه ١+٥ باشیم و ببینیم که آیا ایرانی ها آن طور که گفته اند می توانند تولید خود را افزایش دهند یا خیر؟
اوپک از سال ٢٠٠٨ تاکنون هیچ نشست فوق العاده ای برگزار نکرده است؛ الجزایر از آن دسته اعضا بود که اوایل امسال خواهان کاهش سقف تولید اعضای اوپک برای بهبود قیمتهای جهانی نفت خام بود، اما عربستان با این تصمیم مخالفت کرد.
یک مقام دیگر حاشیه خلیج فارس نیز هر گونه اقدام اوپک اقدامی را دور از انتظار دانست، اما خواستار جدی گرفتن بحث تحولات ایران شد.
وی افزود: ایران به راحت می تواند تولید خود را ٤٠٠ تا ٦٠٠ هزار بشکه در روز افزایش دهد و این موضوع می تواند قیمت نفت در بازارهای جهانی را تحت فشار بگذارد.
دیگر اعضای اوپک در حاشیه خلیج فارس اعلام کردند که آنها منتظر واکنش بازار می مانند.