به گزارش نفت دیلی ، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که باید صنایع میانی و پایین دستی توسعه و محصولات با ارزش افزوده بالاتر برای جلوگیری از خام فروشی تولید شود، اعلام کرد: در این زمینه توسعه پارکهای شیمیایی و تولید محصولات دانش محور در این زمینه میتواند ثمربخش باشد.
با وجود تغییرات مثبت در عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی، گروه سوخت و محصولات جانبی و گروه مواد شیمیایی و پایه 66 درصد سهم وزنی صادرات محصولات پتروشیمی را به خود اختصاص داده اند.
نتیجه بررسی این مرکز نشان میدهد در سالهای 84 تا 88 میزان تولیدات محصولات پتروشیمی با رشد متوسط 18.3 درصد از 15.8 میلیون تن در سال اول برنامه چهارم به 34.4 میلیون تن در سال 88 رسیده است.
با بهرهبرداری از طرحهای جدید، سهم وزنی سوخت و محصولات جانبی در صادرات پتروشیمی کشور از 44 درصد به 37 درصد کاهش و سهم صادرات پلیمرها افزایش یافت.
طبق این گزارش، جایگاه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در میان 100 شرکت برتر شیمیایی جهان تا پایان سال 2009 میلادی رتبه 44 در جهان و دوم در منطقه بعد از شرکت سایبک عربستان بود. در سالهای برنامه چهارم توسعه اجرای حدود 30 طرح به ظرفیت 19.567 میلیون تن در صنعت پتروشیمی کشور آغاز شده است که در مراحل مختلف اجرایی قرار دارند.
همچنین در این مدت حدود 14.2 میلیارد دلار در این صنعت سرمایهگذاری شده است.
در جمعبندی این گزارش آمده است: در کنار نتایج مثبتی که در سالهای برنامه چهارم در صنعت پتروشیمی کشور حاصل شده است، ضعفها و کاستیهایی نیز وجود دارد که باید برای رفع آن تلاش کرد.