تاخير در اجرا، خط لوله گاز اسلامي را بي‌صرفه مي‌كند

به گزارش نفت دیلی ، خط لوله گاز اسلامي كه در مرحله امضاي قرارداد است، در صورت تاخير در اجرا با وجود رقباي بزرگي چون خط لوله نوباكو صرفه اقتصادي خود را براي صادرات گاز به اروپا از دست خواهد داد.
 
 هفته گذشته مديرعامل شركت ملي گاز ايران از توافق 3 جانبه ايران، عراق و سوريه براي امضاي نخستين سند صادراتي گاز در قالب خط لوله اسلامي با حضور وزيران نفت سه كشور خبر داد.

اين گزارش حاكي است با امضاي اين سند همكاري زمينه براي صادرات و ترانزيت گاز طبيعي ايران از مسير كشورهاي عراق، سوريه، جنوب لبنان و درياي مديترانه به كشورهاي اروپايي فراهم مي‌شود.

اين خط لوله به دليل آنكه از ميان كشورهاي اسلامي عبور مي‌كند به خط لوله اسلامي صادرات گاز شهرت يافته است كه قطر آن 56 اينچ است و از توان انتقال روزانه 110 ميليون متر مكعب گاز برخوردار است.

لازم به ذكر است در حال حاضر امكان صادرات اين حجم از گاز به دليل توليدات كم و مصرف زياد در بخش خانگي و به طور كلي در داخل كشور را نداريم اما با اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها و همچنين بهره‌برداري از فازهاي پارس جنوبي تحقق چنين رقمي دور از دسترس نيست ضمن آنكه ساخت اين خط لوله به گفته معاون وزير نفت در امور گاز بين 3 تا 4 سال زمان نياز دارد بنابراين مي‌توان اميد داشت كه توان توليد گاز كشور ظرف اين مدت 2 تا 3 برابر افزايش يابد.

جواد اوجي مديرعامل شركت ملي گاز در تاريخ اول دي ماه سال 89 در خبري اعلام مي‌كند طول خط لوله اسلامي در حدود يك هزار و 500 كيلومتر است كه 490 كيلومتر از آن خاك عراق و 600 كيلومتر نيز در خاك سوريه قرار دارد مابقي نيز در خاك ايران در منطقه عسلويه تا مرز عراق كشيده خواهد شد.

به گفته مديرعامل شركت ملي گاز ايران از 110 ميليون‌ متر مكعب گازي كه قرار است در اين خط لوله جريان يابد 10 تا 15 ميليون متر مكعب سهم عراق 15تا 20 ميليون متر مكعب سهم سوريه و 5 تا 7 ميليون متر مكعب سهم لبنان خواهد بود كه در مجموع بين 35 تا 42 ميليون متر مكعب گاز به اين 3 كشور فروخته مي‌شود و مازاد آن نيز يعني بيش از 60 ميليون متر مكعب به اروپا صادر ‌خواهد شد.

براساس آخرين اظهار نظر مديرعامل شركت ملي گاز ايران براي ساخت اين خط لوله هزينه اي معادل 5 تا 6 ميليارد دلار نياز است اين در حالي است كه در سال گذشته در خبر‌ها به نقل از اوجي مديرعامل شركت ملي گاز اعلام شده بود ساخت خط لوله اسلامي بين 2 تا 2.5 ميليارد دلار بودجه نياز خواهد داشت.

به هر حال اوجي به انجام مذاكره با يك شركت خارجي براي تامين بخشي از منابع مالي اين خط لوله گاز خبر مي دهد و مي‌گويد به زودي قرارداد رسمي با يك مشاور بين‌المللي براي اجرايي شدن ساخت اين خط لوله گاز امضا مي‌شود.
 
از آنجا كه اين خط لوله به عنوان يك رقيب جدي براي خط لوله صادراتي نوباكو مطرح است بايد هر چه زودتر وارد مراحل اجرايي شود زيرا كه در صورت اجرايي شدن خط لوله نوباكو كه قطعا بخشي از بازار رقابتي اروپا در اختيار اين خط و صادركنندگان گاز آن قرار خواهد گرفت آنگاه صرفه اقتصادي احداث خط لوله اسلامي صادراتي به اروپا براي ايران كمرنگ مي شود.



درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد