به گزارش گروه بین الملل نفت دیلی ، درحاليكه قيمت نفت از سال 2009 تاكنون 2 برابر شده است كارشناسان معتقدند تلاش برخي كشورها براي كاهش يارانههاي انرژي خود با چالش جدي روبرو شده است .
تازه ترين گزارش سازمان بين المللي انرژي نشان مي دهد ميزان يارانه پرداختي در كشورهاي در حال توسعه جهان براي مصرف انرژي هاي فسيلي شش برابر بيشتر از سرمايه گذاري انجام شده براي مصرف انرژي هاي تجديد پذير است .
سازمان بين المللي انرژي افزود افزايش قيمت جهاني نفت طي سالهاي اخير موجب از بين رفتن تلاشهاي انجام شده از سوي كشورهاي در حال توسعه براي كاهش هزينه يارانه سوخت و انرژي هاي فسيلي شده است .
بر اساس اين گزارش كشورهاي مختلف جهان در سال 2009 بيش از 342 ميليارد دلار صرف پرداخت يارانه انرژي و پايين نگه داشتن قيمت سوخت كرده اند كه اين رقم شش برابر بيشتر از رقم 57 ميليارد دلاري است كه صرف پرداخت يارانه انرژي هاي تجديد پذير شده است .
بر اين اساس برخي كشورهاي در حال توسعه مثل ايران، مالزي و هند تلاشهاي زيادي را براي كاهش مصرف انرژي هاي فسيلي در سال 2010 انجام داده اند . ولي فاتح بيرول كارشناس ارشد اقتصادي سازمان بين المللي انرژي بر اين باور است كه افزايش قيمت جهاني نفت اين تلاشها را با چالشهاي جدي روبرو كرده است .
قيمت هر بشكه نفت از 61 دلار در سال 2009 به بيش از 80 دلار در سال گذشته افزايش داشته است و اين مساله فشار زيادي را بر كشورهاي در حال توسعه براي پايين نگه داشتن قيمت سوخت وارد كرده است . قيمت نفت در سال 2011 نيز از 120 دلار عبور كرده و در حال حاضر بيش از 114 دلار در هر بشكه معامله مي شود.
علي رغم تلاشهاي صورت گرفته ميزان يارانه پرداختي در زمينه مصرف سوخت در سال 2010 بسيار بيشتر از سال 2009 بوده است . در بودجه سال 2011 اندونزي بيش از 11.4 ميليارد دلار معادل 98200 ميليارد روپيه براي يارانه انرژي اختصاص داده شده است . اين رقم در سال قبل به 99900 ميليارد روپيه رسيده است . اين رقم چهار برابر بيشتر از بودجه اندونزي در بخش بهداشت و سلامت است .
عربستان نيز يكي از بزرگترين كشورهايي است كه يارانه زيادي براي مصرف انرژي پرداخت مي كند . در حالي كه بي ثباتي سياسي به شدت كشورهاي عربي خاورميانه را تهديد مي كند دولتهاي اين كشورها ترجيح مي دهند در شرايط كنوني فشار اقتصادي زيادي به مردم وارد نكنند .
بر اساس گزارش سازمان بين المللي انرژي هر سال بايد 60 ميليارد دلار در بخش توليد نفت جهان سرمايه گذاري شود تا بتوان تقاضاي جهاني انرژي را تامين كرد . تنشهاي سياسي ممكن است موجب انصراف شركتهاي بين المللي نفتي براي سرمايه گذاري در پروژه هاي انرژي خاورميانه و شمال آفريقا شود .
كارشناسان انرژي بر اين باورند كه ميزان سرمايه گذاري در بخش افزايش ظرفيت توليد نفت جهان امسال به كمتر از 20 ميليارد دلار خواهد رسيد .