به گزارش نفت دیلی، محققان پژوهشگاه صنعت نفت به فناوری طراحی، ساخت و تامین تجهیزات تصفیه خانه پسابهای روغنی در پالایشگاههای گازی کشور دست یافتند.
کریم قاسمی پناه، مجری طرح تصفیه خانه پسابهای صنعتی، گروه تصفیه و بازیافت آب پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که این مرکز توانایی انجام تمام مراحل طراحی و ساخت تصفیه خانه های مورد نیاز پالایشگاههای گازی کشور را دارد، گفت: پژوهشگاه می تواند از صفر تا صد تمام کارهای مربوط به تصفیه خانه پسابهای روغنی نظیر انتخاب محل، طراحی، مهندسی پایه و تفصیلی و تأمین تجهیزات را انجام دهد.
وی با بیان این که برخی از پالایشگاههای کشور بسیار قدیمی هستند، اظهار کرد: فناوریهای موجود در برخی از تصفیه خانه های این پالایشگاهها بسیار قدیمی است و پاسخگوی پسابهای تولیدی پالایشگاههای گازی نبوده، از این رو کارآیی بسیاری از آنها کاهش یافته و این امر سبب ایجاد مشکلات بسیاری شده است.
مجری طرح تصفیه خانه پسابهای صنعتی پژوهشگاه افزود: پسابهای خروجی این تصفیه خانه ها بدون جداسازی ترکیبات روغنی و نفتی وارد حوضچه های تبخیری می شوند و به دلیل وجود لایه ای از ترکیبات روغنی و نفتی در سطح، عملیات تبخیر در آنها صورت نمی گیرد.
قاسمی پناه با اشاره به این که پژوهشگاه توانسته است با طراحی و ساخت این تصفیه خانه ها، جداسازی ترکیبات نفتی را در دو بخش انجام دهد، تصریح کرد: در مرحله نخست، ترکیبات نفتی آزاد یا شناور، در واحدهای API (شناورسازی به کمک نیروی ثقل) و یا CPI جداسازی شده و در بخش دوم ترکیبات نفتی که به صورت امولسیون هستند با افزودن مواد شیمیایی در سامانه های DAF (شناورسازی به کمک هوای محلول) از آب جدا می شوند.
وی تصریح کرد: با استفاده از روش ذکر شده مواد معلق به ٤٠ میلی گرم در لیتر و ترکیبات نفتی به کمتر از ١٠میلی گرم در لیتر خواهد رسید، از این رو پسابهای تولیدی می توانند وارد حوضچه های تبخیر شده و همچنین عملیات تبخیر به راحتی انجام پذیرد.
قاسمی پناه با تاکید بر این که با طراحی این تصفیه خانه، مشکل دبی ورودی مازاد به حوضچه های تبخیر و سر ریز شدن از حوضچه های تبخیری و مشکلات ناشی از آن به طور کامل از بین خواهد رفت، گفت: با راه اندازی این گونه تصفیه خانه ها افزایش ظرفیت حوضچه های تبخیری منتفی شده و اگر پالایشگاهها بخواهند تصفیه تکمیلی بر روی آب انجام دهند پژوهشگاه در این زمینه هم می تواند راهکارهای عملیاتی ارائه دهد.
مجری طرح تصفیه خانه پسابهای صنعتی پژوهشگاه در ادامه با اشاره به صرفه محیط زیستی این طرح افزود: در صورتی که عملیات تبخیر در این حوضچه ها به خوبی انجام نشود، پسابها سر ریز شده و سبب بروز بسیاری از مشکلات زیست محیطی می شوند.
وی در باره ساخت حوضچه های تبخیری جدید یادآور شد: ایجاد حوضچه های جدید در پالایشگاه ها نیازمند فضا و زیر ساختهای بسیاری است و همچنین با این روش نیز مشکلات از بین نخواهد رفت.
مجری طرح تصفیه خانه پسابهای صنعتی پژوهشگاه در پایان با تشریح عملیات جداسازی موثر ترکیبات نفتی و یا روغنی از آب، به قابل استفاده بودن پسابهای تفکیک شده اشاره کرد و گفت: با ایجاد این تصفیه خانه ها و جداسازی صحیح، این امکان برای پالایشگاهها فراهم می شود تا با نمک زدایی پسابها از آن به عنوان یک منبع آب جدید نیز استفاده شود.