به گزارش نفت دیلی، به گفته تحلیلگران، خط لوله گازی ساوث استریم که طرح ساخت آن لغو از همان ابتدای کار با مشکلات فنی و سیاسی روبه رو بود.
ساخت هر گونه خط لوله ای اغلب علاوه بر رویارویی با مشکلات و چالشهای سیاسی، با مشکلات فنی نیز روبه روست و خط لوله گازی ساوث استریم که ساخت و اجرای آن یکم دسامبر سال ٢٠١٤ لغو شد، از همان اول کار با هر دو مشکل روبه رو بود.
خط لوله ساوث استریم برای ترانزیت سالانه ٦٣ میلیارد مترمکعب گاز روسیه به مرکز و جنوب اروپا طراحی شده بود؛ هفت کشور در این طرح مشارکت داشتند و قرار بود که دو هزار و ٣٠٠ کیلومتر طول داشته باشد.
مسیر این خط لوله از زمانی که رسما ساخت آن اعلام شد (سال ٢٠٠٧) ، چندبار تغییر کرد و از همان اول کار با خط لوله رقیبی با نام خط لوله نابوکو روبه رو شد.
خط لوله نابوکو نیز که به تدریج در سال ٢٠١٣ میلادی ساخت آن به دلیل برخی موضوع های ژئوپولتیکی و مالی لغو شد، برای ترانزیت گاز حوزه خزر به اروپا و کاهش وابستگی این قاره به گاز روسیه طراحی شده بود.
اختلاف سال ٢٠١٤ میان شرکت روسی گازپروم و اتحادیه اروپا درباره خط لوله گازی ساوث استریم برخی تحلیلگران را با این تردید که آیا این پروژه قرار است اجرا شود یا خیر، رو به رو کرده است.
برخی تحلیلگران می گویند که پروژه ساوث استریم شاید سرنوشت نابوکو را داشته باشد و دکتر فرد بیچ، از تحلیلگران موسسه انرژی دانشگاه تگزاس نیز همین عقیده را دارد.
وی با بیان این که خط لوله ساوث استریم بسیار گران بود، گفت: این پروژه به طور آشکارا دارای برخی موضوعها و مشکلات سیاسی بود و علاوه بر گران بودن، ساخت و اجرای آن زمان زیادی لازم داشت و همانطور که می بینم بازار انرژی می تواند بسیار سریع بر اساس تغییر تولید و عرضه و سیاست و اقدامهای طبیعی دیگر تغییر کند و شگفت زده نخواهم شد اگر همانطور که سریع اجرای پروژه ساوث استریم لغو شد، همانطور سریع نیز دوباره طرح ساخت آن ازسرگرفته شود.
پاتریک یونگ، مدیرعامل موسسه مشاوران دی وی گفت: باید دید که آیا لغو طرح ساخت خط لوله ساوث استریم همیشگی است یا خیر، زیرا پس از اعلام لغو طرح ساخت این خط لوله، طرح ساخت یک خط لوله جدید ترانزیت گاز روسیه به ترکیه اعلام شد؛ خط لوله ای که همان ظرفیت ترانزیت گاز پروژه ساوث استریم را خواهد داشت.
برخی ناظران صنعتی می گویند که این پروژه جدید گازی شاید جایگاه روسیه را در بازار گاز که به تازگی ضعیف شده است، تقویت و بهبود بخشد؛ هزینه این پروژه نشان می دهد که تقویت جایگاه روسیه زیاد است (١٠ میلیارد دلار هم اکنون در احداث زیرساختهای بخش روسی سرمایه گذاری شده، ٦ میلیارد دلار در قراردادهای بخش دریایی هزینه شده همه کارهای مقدمانی برای آغاز ساخت این خط لوله در بستر دریای سیاه انجام شده است).
از سوی دیگر کارشناسان می گویند که ساخت خط لوله جدید ترانزیت گاز روسیه به ترکیه شاید ارزانتر باشد و ساخت مواد و مصالح پروژه ساوث استریم را می توان برای این طرح جدید گازی به کار برد؛ اما روشن است که لغو طرح ساخت خط لوله ساوث استریم به معنی این است که روابط روسیه به اروپا و برخی کشورهای دیگر وارد یک فاز جدید شده است.
پاتریک یانگ می گوید: ما می بینیم که در شرایط کنونی روسیه علاقه بسیار زیادتری برای تجارت با کشورهای نوظهور همسایه دارد و به طور آشکارا چین در رده نخست قرار دارد و ترکیه نیز به تازگی به این فهرست افزوده شده است؛ این یک گزینه بسیار هیجان انگیز است زیرا ترکیه یک کشور رو به رشد است و افزایش تقاضا دورنما و چشم اندازهای ما را برای سال ٢٠١٥ افزایش داده است..این تغییر تاریخی در مسیرهای ساخت خطوط لوله نشان می دهد که گزینه ها و مسیرهای صادرات انرژی روسیه به هیچ وچه محدود به اروپا نیست.