به گزارش نفت دیلی، با لغو قانون ممنوعیت صادرات نفت خام آمریکا و عرضه آن در جهان، رقابت بر سر حفظ سهم در بازارهای جهانی نفت افزایش می یابد.
دولت اوباما با باز کردن راهی برای انتقال روزانه میلیونها بشکه نفت بسیار سبک آمریکا به نقاط مختلف دنیا، زمینه جدیدی را برای رقابت بر سر سهم در بازار نفت ایجاد کرده است.
وزارت بازرگانی آمریکا روز سهشنبه (نهم دیماه) با اعلام این که با تعدادی از درخواستهای فروش نفت سبک فرآوری شده به خارج کشور موافقت کرده است، به سکوت یک ساله خود درباره چهاردهه ممنوعیت صادرات نفت پایان داد. این وزارتخانه، همچنین با انتشار دستورعملی نوع دقیق نفت قابل عرضه صادرکنندگان دیگر را نیز توضیح داد.
نخستین تلاش جدی دولت اوباما برای روشن کردن مسئله ای که به مدت بیش از یک سال سبب سردرگمی و آشفتگی بازار انرژی شده بود، رضایت شرکتهای حفاری داخلی نفت، شرکای تجاری خارجی و برخی جمهوریخواهان را جلب کرده است، کسانی که از اوباما خواستهاند تا ممنوعیت صادرات را کاهش دهد، ممنوعیتی که از زمان تحریم نفت اعراب در دهه ١٩٧٠ میلادی تصویب شده است.
اقدامهای اخیر در قالب اصلاحات تنظیمی بیان شد و برخی آن را شفافسازی قوانین موجود عنوان کردند اما به گفته تحلیلگران پیام این اقدام بدون ابهام بود: چراغ سبز به همه شرکتهایی که تمایل و توان فرآوری نفت بسیار سبک از طریق برج تقطیر را دارند.
اد مورس، رئیس مطالعه کالای گروه بانکی سیتیگروپ، در یادداشتی گفت: این حرکت در عمل میتواند زمینه افزایش قابلتوجه صادرات را تا پایان سال ٢٠١٥ میلادی فراهم کند.
این اقدام دولت آمریکا در برهه حساسی از بازار جهانی نفت روی میدهد. قیمتهای جهانی نفت از تابستان با کاهش ٥٠ درصدی به زیر ٦٠ دلار در هر بشکه سقوط کرده است زیرا عربستان سعودی که زمانی مدافع سرسخت نفت ١٠٠ دلاری بود، در جریان افزایش تولید شیل اویل آمریکا و افت تقاضای جهانی، با کاهش تولید مخالفت کرد.
با آزادسازی صادرات نفت آمریکا، دولت این کشور به بعضی شرکتهای حفاری داخلی کمک میکند، شرکتهایی که اعلام کردهاند به دلیل افزایش تولید داخلی و در پی آن، تأمین تقاضای کشور، ناگزیرند شیل اویل تولیدی خود را ١٥ دلار کمتر از قیمت بازارهای جهانی بفروشند.
با این حال افزایش زودهنگام عرضه نفت آمریکا به بازارهای جهانی میتواند سبب تشدید آنچه که بسیاری از تحلیلگران از آن به عنوان جنگ اساسی بازار نفت یاد میکنند، شود. جنگ نفت با عربستان سعودی و سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که تمایلی به واگذار کردن سهم خود از بازار ندارند و هماکنون با رقابت بیشتری حتی فراتر از سواحل آمریکا روبرو هستند.
چنانچه آنها بتوانند قیمتهای فروش نفت را حتی یک تا دو دلار افزایش دهند، تولیدکنندگان نفت در مناطقی مانند ایگل فورد تگزاس بیشتر میتوانند رکود بازار نفت را تاب بیاورند. مورس تصریح کرد که صادرات روزانه میعانات آمریکا می تواند سال آینده از ٢٠٠ هزار بشکه به یک میلیون بشکه افزایش پیدا کند.
وی افزود: این رویداد، تأثیر قابلتوجهی بر رقابت کنونی میان عربستان سعودی و شیل اویل خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، نیجریه در میان کشورهایی است که بیشترین تأثیر را از صادرات شیل اویل آمریکا میپذیرد، کشوری که نفت شیرین و سبکی مشابه نفت آمریکا عرضه میکند. این کشور عضو اوپک تاکنون بازار نفت آمریکا را به شیل اویل این کشور واگذار کرده و صادرات روزانه نفت آن از بیش از یک میلیون بشکه به حدود صفر رسیده است. نیجریه هماکنون در بازار اروپا و آسیا نیز با آمریکا رقابت می کند.