برنامه سه ساله افزایش تولیدسالانه ١٠٠ میلیون مترمکعب گاز در ایران

به گرارش نفت دیلی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران گفت: با تأکید وزیر نفت برای افزایش تولید گاز و برنامه سه ساله افزایش سالانه ١٠٠ میلیون مترمکعب، در پایان این برنامه شاهد افزایش چشم افسای تولید خواهیم بود که به یقین بخش بزرگی از آن به صادرات اختصاص می یابد.

علیرضا کاملی اظهار داشت: کشورهای حوزه خلیج فارس که به طور معمول دارای ذخایر گازی مستقل نیستند و بیشتر گاز تولیدی آنها به صورت گازهای همراه است به شدت به منابع تأمین مطمئن گاز نیازمندند؛ زیرا بیشتر گاز تولیدی آنها برای تزریق به چاههای نفت و سرمایش به مصرف می رسد که جوابگوی نیازهایشان نیست. بنابراین، ایران با داشتن ذخایر سرشار گاز، به دلیل همجواری به این کشورها به گزینه ای ارجح برای تأمین گاز منطقه بدل شده است.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران به اهمیت نقش گاز ایران در منطقه و بازارهای بالقوه تقاضای گاز اشاره کرد و افزود: صادرات گاز به کشورهای سهل الوصول از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس مانند عمان، کویت، امارات، عربستان، بحرین و عراق مورد مطالعه قرار گرفته است. این کشورها به آن دلیل که گازشان همراه نفت است و ذخایر مستقل گازی ندارند و همان گاز هم بیشتر به تزریق به مخازن نفت و سرمایش اختصاص می یابد، نیازمند گاز هستند.

کاملی در خصوص صادرات گاز به کشور عراق گفت: ایران دو قرارداد صادرات گاز به عراق را در برنامه دارد؛ بر اساس قرارداد نخست که در ماه ژوئیه ٢٠١٣ منعقد شد، ایران متعهد بود در فاز یکم، روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز از مسیر نفت شهر به استانهای دیاله و بغداد عراق صادر کند.

وی افزود: در بخش ایرانی این خط لوله از خط سراسری ششم IGAT٦ منشعب خواهد شد و با احداث یک خط لوله ٤٨ اینچ از منطقه کوهدشت به چارمله و از آنجا به نفت شهر انجام می شود.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ادامه داد: خط لوله از چهارمله تا نفت شهر در فاز نخست به طول ٩٧ کیلومتر بالای ٩٠ درصد تکمیل شده است و قرار بود در مرحله پایلوت در تابستان سال ١٣٩٣ ، ایران به طور موقت گاز به عراق صادر کند، اما به دلیل شرایط امنیتی ایجاد شده در اثر حملات داعش به عراق این صادرات ممکن نشد.

کاملی در مورد میزان پیشرفت پروژه در بخش عراقی گفت: طرف عراقی اعلام کرده است که حدود ٩٠ درصد تجهیزات خط لوله تکمیل شده و اظهار کرده است که تنها ٢ ماه فرصت برای تکمیل باقی پروژه نیاز دارد که متأسفانه به دلیل اوضاع پیش آمده در حملات داعش، این امر میسر نشد.

وی در مورد بخش ایرانی افزود: هم اکنون ١٠٠ درصد عملیات لوله گذاری در بخش ایرانی انجام شده و فقط کارهای هیدروتست آن باقی مانده که انتظار می رود تا اردیبهشت ماه سال ١٣٩٤ تکمیل و آماده بهره برداری شود که با اعلام آمادگی طرف عراقی و ایجاد شرایط امن صادرات، انتظار می رود جریان گاز برقرار شود.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز در مورد قرارداد دوم صادرات گاز به عراق نیز گفت: در زمینه صادرات گاز ایران به بصره از مسیر خرمشهر نیز مذاکراتی انجام شده که شرایط آن مشابه قرارداد نخست است و بزودی تیم ایرانی برای قرارداد نهایی به عراق اعزام می شود تا هرچه زودتر به فاز اجرایی برسد.

کاملی افزود: بر اساس پیش بینی ها، ایران طی مدت یک سال ساخت خط لوله ٢٨ کیلومتری از خرمشهر به اروندرود رابه عنوان نقطه تحویل با ظرفیت صادرات روزانه ٥ میلیون متر مکعب گاز به بصره تکمیل خواهد کرد که این یک سال، از زمان امضای قرارداد شروع می شود.

انعقاد قرارداد تبدیل گاز به برق با هدف صادرات

کاملی در مورد وضع قرارداد تبدیل گاز به برق و صادرات آن گفت: شرکت ملی صادرات گاز ایران، به منظور تحقق بند ١٣ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، تنوع بخشی به روشهای صادرات گاز و افزایش صادرات برق، با اعلام فراخوان از سوی وزارت نفت، مبنی بر آمادگی برای مشارکت با شرکتهای خصوصی برای سرمایه گذاری و مشارکت در تولید و صادرات برق، اقدام به انعقاد چندین توافقنامه با بخش خصوصی کرده است.

وی افزود: بر اساس این توافقنامه ها به شرکتهای خصوصی اجازه انجام مطالعات در زمینه احداث نیروگاه در نقاط مرزی داده می شود و پس از آن، این مطالعات مورد ارزیابی قرار می گیرند و قرداد نهایی امضا خواهد شد که تا کنون یکی از توافقنامه ها به قرارداد نهایی منجر شده است و با ساخت نیروگاه راندمان بالای تبدیل گاز به برق می توانند به کشورهای همجوار برق صادر کنند.

مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز خاطر نشان کرد: همه مسئولیتهای سرمایه گذاری، کسب مجوز لازم برای احداث نیروگاه، تأسیسات مورد نیاز برای انتقال و بازاریابی در کشور هدف بر عهده سرمایه گذار است.

رویکرد مثبت ایران در مذاکره با طرف پاکستانی

کاملی همچنین در خصوص وضع خط لوله انتقال گاز به پاکستان گفت: خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان موسوم به خط لوله آی پی (پیش از این صلح) در بخش ایرانی حدود ٨٠ درصد پیشرفت داشته است که به طول ١١٠٠ کیلومتر از پارس جنوبی تا ایرانشهر در مرز پاکستان تکمیل شده است. از بخش باقیمانده یعنی از شهر ایرانشهر تا انتهای مرز حدود ٣٠٠ کیلومتر از تعهد ایران برای ساخت باقی مانده است؛ اما ٧٨٠ کیلومتر از خط لوله که قرار بود در پاکستان توسط طرف پاکستانی ساخته شود، هنوز پیشرفتی نداشته، که دلیل این مسأله تأمین نشدن مالی ساخت بخش پاکستانی از سوی دولت این کشور است.

وی ادامه داد: دولت قبلی ایران در زمینه به کار گرفتن پیمانکار ایرانی برای ساخت بخش پاکستانی وعده هایی داده بود، اما برای این کار مجوز از سوی مقامهای ارشد مملکتی صادر نشد. در مقطع زمانی دیگری پاکستان مدعی شد ساخت خط لوله در بخش پاکستانی منوط به توافق دولت با دولت (G to G) بوده و ایران موظف به تأمین بخشی از منابع مالی این پروژه است، اما با توجه به سندیت نداشتن، این ادعا رد شد و این عوامل سبب شد تا در بخش پاکستانی پروژه محدود به بخش مطالعات مهندسی باشد.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران افزود: در دولت جدید نیز طرف پاکستانی رویکرد جدیدی داشته است. این دولت با اعلام فورس ماژور، عنوان کرد که به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه ایران نمی تواند شرکتهای خارجی را برای تأمین سرمایه جذب کند؛ اما از آنجا که در زمان انعقاد قرارداد همین شرایط تحریم پا برجا بود و تغییری در شرایط ایجاد نشده بود، این توجیهات از سوی ایران رد شد.

علیرضا کاملی در ادامه گفت: در نهایت پاکستان اعلام کرد که با یک شرکت چینی مذاکراتی را برای سرمایه گذاری به منظور ایجاد یک ترمینال دریافت ان جی ال و خط لوله انتقال آن انجام داده است. این پروژه به صورت خط لوله از بندر گوادر تا نواب شاه حدود ٧٠٠ کیلومتر است و ترمینال دریافت در نواب شاه اجرا خواهد شد و به این ترتیب تنها ٨٠ کیلومتر بر عهده طرف پاکستانی باقی خواهد ماند.

وی در پاسخ به این که آیا تأخیر طرف پاکستانی جریمه ای برای این کشور در بر ندارد گفت: کشور پاکستان، دوست و همسایه ایران است و تأکید رئیس جمهوری و وزیر نفت ایران همواره بر رویکرد مثبت در مذاکرات بوده است و هیچ وقت بحثی راجع به فسخ قرارداد در میان نیست و امیدواریم منافع دو طرف در این مذاکرات حفظ شود.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز در پایان با اشاره به بلند مدت بودن قراردادهای گازی گفت: همانطور که همه متخصصان می دانند چنین قراردادهایی دشواریهای خاص خود را دارد و نیازمند ارزیابیهای مختلف مالی، حقوقی، مهندسی، برنامه ریزی و غیره است که این ارزیابیها نیز خود نیازمند دانش و داشتن تخصص و آشنایی با دانش روز دنیاست.

نشریه انگلیسی زبان وزارت نفت، کاملی با ابراز امیدواری نسبت به بهبود فضای سیاسی و انجام مذاکرات جدید با کشورهای همسایه گفت: امیدواریم بتوانیم با گسترش تبادلات گازی، جایگاه ایران را به عنوان نخستین دارنده ذخایر گازی جهان ارتقا دهیم.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد