به گزارش نفت دیلی، بنا بر اعلام امور حقوقی و پیمانهای شرکت نفت خزر، در صورت امضای قراردادهای تازه نفتی، نفت خزر همواره به عنوان کارفرما طرف قرارداد با پیمانکار تا پایان مدت قرارداد حتی در مرحله تولید باقی میماند.
بهزاد گل زرودی، رئیس امور حقوقی و پیمانهای شرکت نفت خزر در توضیح ماموریت این شرکت در دریای خزر، گفت: به استناد ماده پنج اساسنامه شرکت نفت خزر، "اکتشاف، توسعه و تولید به منظور بهرهبرداری از منابع هیدروکربوری حوضه جنوبی دریای خزر و سه استان ساحلی (گلستان و گیلان و مازندران) و همچنین فرآورش و انتقال نفت و گاز " جزو وظایف این شرکت است و بر این اساس صلاحیت عام شرکت نفت خزر را مورد تاکید قرار می دهد.
وی با تاکید بر این که شرکت نفت خزر همزمان سه عملیات بالادستی مهم اکتشاف، توسعه و تولید را بر عهده دارد، گفت: غیر از محدوده جغرافیایی سه استان ساحلی و حوضه جنوبی دریای مازندران که جزء محدوده جغرافیایی فعالیتهای این شرکت به شمار می رود، در دیگر مناطق آبی و خاکی جمهوری اسلامی ایران انجام عملیات اکتشاف بر عهده مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران است، توسعه میدانها ماموریت عام شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (به استثنای حوزه جغرافیایی پارس جنوبی) و تولید نیز بر عهده شرکتهای بهرهبردار اعم از شرکت نفت مناطق مرکزی، مناطق نفت خیز جنوب، اروندان و شرکت نفت فلات قاره است.
گل زرودی با اشاره تدوین قراردادهای بالادستی بوسیله کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی در حال انجام است، گفت: قرار بر این است که با الگو گرفتن از نظام قراردادهای نفتی دنیا، سه عملیات اکتشاف، توسعه و تولید را در یک قرارداد جمع و با یک پیمانکار قرارداد امضا کنند.
وی تاکید کرد که در صورت امضای چنین قراردادی در بلوکهای نفتی واقع در محدوده جغرافیایی شرکت نفت خزر، این شرکت تنها شرکتی خواهد بود که همواره به عنوان کارفرما طرف قرارداد با پیمانکار تا پایان مدت قرارداد حتی در مرحله تولید باقی میماند و افزود: با این روند دیگر نماینده کارفرما در برابر پیمانکار در مراحل اکتشاف، توسعه و تولید تغییر نمیکند، حال آن که در بلوکهای نفتی خارج از محدوده نفت خزر تغییر نماینده کارفرما اجتناب ناپذیر خواهد بود.
گل زرودی در ادامه شرحی از روند تغییر قراردادهای نفتی از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون را ارائه کرد و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پایان جنگ تحمیلی، فرصت لازم برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی نفت فراهم شد و در قالب قراردادهای بیع متقابل رویکرد نخست این بود که تنها قراردادهای اکتشافی با پیمانکاران خارجی امضا شود، به عنوان مثال بلوک فارسی در آبهای خلیج فارس (ONGC هندوستان)، بلوک مهر در غرب کارون (شرکت او ام وی اتریش) و بلوک اناران با شرکت استات اویل نروژ امضا شد.
در رویکرد دیگر پس از کسب تجربه های لازم در امضای قراردادهای نفتی و به سبب الزام قانونی این نتیجه حاصل شد که قراردادها به صورت اکتشاف و توسعه منعقد شوند و یک پیمانکار در قالب قرارداد بیع متقابل برنده مناقصه اکتشاف و توسعه بلوک مشخصی شود. بر همین اساس بود که قرارداد اکتشاف و توسعه بلوک "دانان" در ایلام با شرکت ویتنامی "پترو ویتنام"، قرارداد اکتشاف و توسعه بلوک "دیر" با شرکت "ادیسون گاز" ایتالیا و قرارداد بلوک "مغان" با شرکت "اینا" کرواسی نمونههایی از این نوع قرارداد هستند.
وی ادامه داد: در واقع بر اساس فرآیند کار پس از پایان عملیات اکتشاف و اثبات تجاری بودن میدان، پیمانکار موظف بود عملیات توسعه را ادامه دهد و پس از این در عمل مدیریت اکتشاف جای خود را به عنوان نماینده کارفرما به شرکت مهندسی و توسعه نفت میداد.
گل زرودی رویکرد دیگر را که وزارت نفت در حال حاضر بر اساس قراردادهای نفتی ایرانی (IPC) اجرا می کند، انجام کل عملیات اکتشاف، توسعه و تولید توسط یک پیمانکار اعلام کرد و گفت: نماینده کارفرما ابتدا در مرحله اکتشاف، مدیریت اکتشاف و در مرحله توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت و یا نفت و گاز پارس (تنها در حوزه پارس جنوبی) خواهد بود و در مرحله تولید هم شرکتهای بهرهبردار حضور خواهند یافت. این رویکرد همان بخشی است که در منطقه جغرافیایی شرکت نفت خزر متفاوت شده و در اینجا شرکت نفت خزر در تمام مراحل به عنوان نماینده کارفرما به دلیل صلاحیت عام باقی میماند.
وی در توضیح بیشتر، گفت: در پیشنویس قراردادهای نفتی ایرانی (IPC) یک بند وجود دارد که به موجب آن امتیازهای ویژهای به پیمانکاران نفتی فعال در حوزه آبهای عمیق داده شده است که با توجه به این بند و همچنین مصاحبه اخیر وزیر نفت مبنی بر لزوم مشارکت شریکان صاحب فناوری به منظور جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش تولید از آبهای عمیق دریای خزر، لازم است بلوکهای اکتشافی، توسعهای و تولیدی ساختارهای دارای ظرفیت در بخش عمیق دریای خزر در مجامع بینالمللی نیز معرفی و پیشنهاد شوند تا بتوان مصداق عملی بند یاد شده را به شرکتهای نفتی بینالمللی معرفی و به تبع آن شرکت نفت خزر در زمینه همکاریهای خارجی و بینالمللی مطرح شود.