به گزارش نفت دیلی، وزیر نفت با همراهی معاونان خود روز گذشته (یکشنبه) به کمیسیون انرژی مجلس رفت و در این نشست اولویتهای سال ٩٤ صنعت نفت و رئوس برنامه ششم توسعه این صنعت را تشریح کرد.
جلیل جعفری بنه خلخال، دبیر کمیسیون انرژی مجلس در پایان جلسه روز گذشته (یکشنبه ١٦ فرودین ماه) در تشریح گزارش وزیر نفت در کمیسیون انرژی مجلس گفت: مهندس زنگنه در چهار حوزه اصل، نفت، پالایش، گاز، پتروشیمی، همچنین برنامه ششم توسعه و تولید داخل، عرضه نفت در بورس و محدودیتهای تأمین منابع مالی نفت، گزارشهایی ارائه کرد.
دبیر کمیسیون انرژی در خصوص بخش مرتبط با تولید گاز در گزارش مذکور گفت: در اواخر سال ٩٢ کشور با حدود ١٦٠ میلیون مترمکعب کمبود گاز روبرو بود؛ از این رو، وزارت نفت برای رفع این نقیصه برنامهریزی کرد زیرا این بدان معنا بود که در سال ٩٣، معادل ٢٧ میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاهها مصرف میشد که ارزش ارزی آن معادل ١٨ میلیارد دلار بود به این سبب وزارت نفت میبایست برنامه ریزی میکرد تا این مشکل را برطرف کند. بنابراین وزارت نفت برنامه تولید گاز از پارس جنوبی را در دستور قرار داد که به این هدف دست یافت.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی، اجرای این برنامه را در شرایط محدودیتهای مالی خواند و گفت: به این دلیل برنامه ریزی هدفداری در فازهای با پیشرفت بالای پارس جنوبی شکل گرفت. فازهای ١٢، ١٥، ١٦، و١٧ ١٨ در اولویت توسعه قرار گرفت. با این حال، فاز ١٢ خود معادل ٣ فاز عملیاتی بود که با این حساب میتوان گفت ٧ فاز در اولویت ساخت برای بهره برداری قرار گرفت که خوشبختانه مهمترین آن اواخر سال گذشته به مرحله بهره برداری رسید.
وی افزود: به نوعی از ١٧ فاز پارس جنوبی، هفت فاز آن در اولویت قرار گرفت و ٦ ترین در فاز ١٢، ٤ ترین در فازهای ١٥ و ١٦ وارد مدار تولید شد و فاز ١٧ نیز تثبیت شد. بنابراین، در مجموع ١٠٠ میلیون متر مکعب گاز در سال ٩٣ به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده شد. بدین ترتیب با تحقق این برنامه، وزارت نفت کمبود گاز را در شرایط وجود تحریمها و کمبودها برطرف کرد.
تحقق افزایش ظرفیت تولید گاز در شرایط تحریم
عضو کمیسیون انرژی گفت: تحقق برنامه تولید گاز که نفتیها انجام دادند کاری بزرگ بود چون کارکنان نفت در پارس جنوبی در شرایط سخت تحریم آن را اجرایی کردند.
دبیر اول کمیسیون انرژی افزود: در مجموع در سال ٩٣، ١٢ ترین و ٦ سکوی دریایی تکمیل شد و در کل ظرفیت تولید گاز در کشور ١٢٠ میلیون متر مکعب گاز افزوده شد.
توسعه فازهای ١٧ تا ٢٠، اولویت سال ٩٤
جعفری گفت:در سال ٩٤ تمرکز روی فازهای باقیمانده با اولویت فازهای ١٧، ١٨، ١٩ و ٢٠ است. بنابراین، چهار فاز یاد شده در سال ٩٤ الویت توسعه دارد و طبق برنامه هایی که مهندس زنگنه ارائه کرده است در سال ٩٤، این چهار فاز به بهره برداری میرسد و ظرفیت تولید گاز کشور در سال ٩٤ معادل ١٠٠ میلیون مترمکعب افزایش مییابد.
وی گفت: در سال ٩٤ فازهای ١٧، ١٨، ١٩، ٢٠ حتی با فرض ادامه تحریمها تکمیل خواهد شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: درپی افزایش تولید گاز، برنامه صادرات گاز ایران به همسایه غربی آن عراق افزایش مییابد و افزون بر این سبد سوخت گازی نیروگاهها نیز پرتر میشود.
صادرات گاز به عراق
این نماینده مجلس نهم، تصریح کرد: قرار است برنامه صادرات گاز به عراق با استفاده از ظرفیتهای بند (ق) قانون، اجرایی شود. بدین ترتیب، پس از سرمایه گذاری و استفاده مصرف کننده، از محل عواید آن، هزینه های احداث خط لوله حاصل میشود.
جعفری بنه خلخال در خصوص برنامه های مربوط به گازرسانی روستای نیز توضیح داد: این برنامه در سال ٩٤ و ٩٥ با اتکا به بند (ق) ادامه خواهد یافت، براین اساس نیاز است منابع اولیه تأمین شود. از این رو منابع مذکور از تسهیلات بانکها تأمین میشود و با این منابع پیمانکاران کار را آغاز میکنند. از این رو، تا به امروز ١٢٠٠ میلیارد تومان از بانکها تسهیلات گرفته شده است، در برنامه هست ١٠٨٠ میلیارد تومان دیگر هم گرفته شود.
این نماینده مجلس گفت: در خصوص بهره برداری از فازهای پارس جنوبی یک نکته اقتصادی وجود دارد زیرا همانطور که مشخص است بهره برداری از هر یک فاز ٧ یا ٨ دهم درصد تولید ناخالص ملی را افزایش میدهد. از این رو، سال گذشته حدود ٣ درصد تولید ناخالص ملی کشور افزایش یافت که پیش بینی میشود امسال نیر با بهره برداری های جدید، چهار برابر عدد ٧ دهم درصد، به تولید ناخالص ملی افزوده شود.
افزایش یک میلیون بشکه ای صادرات نفت ایران با رفع تحریمها
وی درباره تولید و صادرات نفت با بیان این که توسعه همه میدانهای مشترک در برنامه قرار میگیرد، افزود: پس از برچیده شدن تحریمها صادرات نفت ایران از حدود یک میلیون بشکه در روز به بیش از ٢ میلیون بشکه در روز افزایش مییابد.
وی افزود: فروش میعانات استحصال شده از پارس جنوبی نیز با بهبود شرایط سیاسی، افزایش مییابد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس، اولویتهای تولید نفت را میدانهای غرب کارون، یادآوران، آزادگان شمالی و جنوبی، یاران شمالی و جنوبی نام برد و گفت: میدانهای ذکر شده به دلیل مشترک بودن، اولویت توسعه و سرمایه گذاری دارد.
دبیر کمیسیون انرژی در خصوص تولید محصولات پتروشیمی نیز گفت:طبق برنامه قرار است ظرفیت تولید اتان امسال یک میلیون و ٥٠٠ هزار تن افزایش پیدا کند و این بدان معناست که بیش از یک میلیون و ٥٠٠ هزار تن تولید پلی اتیلن در کشور افزایش می یابد.
وی ادامه داد: به گفته وزیر نفت با برداشته شدن تحریمها توسعه پتروشیمی ها تسریع یابد و به ظرفیت ٧٠ میلیارد دلار تولید در سال ظرف ٥ الی ٦ سال آینده برسیم.
عضو کمیسیون انرژی، ادامه داد: در بخش پتروشیمی ٢ برنامه وجود خواهد داشت یکی برای صادرات و دیگری تأمین نیاز داخل، بر این اساس، یکی مبنی بر تأسیس مجتمعهای پتروشیمی در سواحل خلیج فارس به منظور صادرات است و دیگر آنکه هر کجا آب و گاز فراهم باشد آمادگی وجود دارد که در آنجا پتروشیمی احداث شود تا از این طریق نیاز داخل تأمین شود.
وی در خصوص پالایش نفت و فرآوردههای آن نیز گفت: با تکمیل یک واحد از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ١٢ میلیون لیتر به تولید بنزین افزوده میشود؛ این در حالی است که اکنون میزان واردات بنزین کشور حدود ٥ میلیون لیتر است. بنابراین، با بهره برداری از یک واحد پالایشگاه ستاره خلیج فارس افزون بر توقف واردات بنزین، ایران به توان صادارت ٣ تا ٤ میلیون لیتر بنزین در روز، دست مییابد و به طور کامل در تولید بنزین خودکفا میشود.
صادرات فرآورده های نفتی و برنامه ریزی کلان برای جلوگیری از قاچاق سوخت
این نماینده مجلس افزود: با ادامه این روند، ایران در آینده نزدیک صادر کننده گازوئیل، مازوت و ال پی جی، میشود، واردات مایعات سوختی هم متوقف میشود.
وی گفت: در قالب طرح فراگیر سیراف، هشت واحد پالایشی در کشور ایجاد میشود که خوراک آن از تولید میعانات پارس چنوبی تأمین میشود.
دبیر کمیته انرژیهای نو در خصوص قاچاق نیز افزود: گازوئیل ماده ای ارزشمند است که اکنون معضل قاچاق آن وجود دارد. بر این اساس، برنامه ای اجرا میشود تا بر اساس جی پی اس و کیلومتری که وسایل حمل و نقل کار میکنند، گازوئیل دریافت کنند و از این پس (یعنی پس از برنامه ریزیهای دولت) این گونه نخواهد بود که هر کس کامیون دارد بتواند سهمیه گازوئیل دریافت کند؛ بلکه بر اساس میزان پیمایش، سوخت تحویل میگیرد، بدین ترتیب تا حد زیادی از قاچاق سوخت جلوگیری میشود.
وی درباره ساخت داخل و خودکفایی تجهیزات داخلی صنعت نفت افزود: برنامه ریزی برای حمایت از ١٠ گروه از کالاها انجام شده است که از جمله آنها می توان به مته های حفاری که در برنامه تولید داخلی وجود دارد، اشاره کرد.
این نماینده مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا با برداشته شدن تحریمها توجه به تولید داخل کم میشود؟ توضیح داد: اینگونه نخواهد بود، زیرا همچنان تولید داخل دارای اهمیت است. از این رو، این بخش تقویت خواهد شد و با برندهای خوب جهان همکاری مشترک شکل میگیرد تا کیفیت و کمیت تولید داخلی افرایش یابد و با افزایش کیفیت ما صادرکننده تجهیزات صنعت نفت شویم.
توسعه همکاری صنعت نفت با مراکز دانشگاهی
دبیر کمیسیون انرژی در ادامه گفت: کار مهم دیگر وزارت نفت در حوزه ارتباط با دانشگاههاست. از این رو، در سال گذشته قراردادهایی با دانشگاهها منعقد شد که این روند همکاری امسال نیز استمرار خواهد داشت.
وی افزود: این قراردادها در بخش بالادستی در حوزههای تولید دانش فنی و افزایش و بازیافت از چاههای نفت است و افزون بر این در بخش پایین دستی، به دانشگاههایی که کرسی نفت دارند برای تولید فرایندها و سایر مواد لازم مثل کاتالیستها کمک میشود.
این نماینده مجلس، مورد بعدی محور گزارش ارائه شده در کمیسیون انرژی را تدوین برنامه ششم توسعه نام برد و توضیح داد: هم اکنون برنامه مذکور در مجمع تشخیص مصلحت است؛ از این رو، وزارت نفت در این فرایند فعال است.
تولید بیش از ٥ میلیون بشکه نفت در برنامه ششم توسعه
عضو کمیسیون انرژی، دستیابی به تولید بیش از ٥ میلیون بشکه نفت و میعانات در روز تا آخر برنامه، تولید محصولات پتروشیمی تا ١٠٠ میلیارد دلار و جلوگیری از خام فروشی نفت و گاز و تبدیل آن به فراورده و کار روی همه میدانهای مشترک در طول برنامه ششم توسعه، را در تدوین برنامه مذکور مدنظر خواهد بود.
وی افزایش تولید از میدانها بهوسیله تزریق گاز و آب و افزایش بازیافت میدانها و نوسازی تاسیسات نفتی را از دیگر رئوس برنامه ششم توسعه صنعت نفت خواند.
عضو کمیسیون انرژی در خصوص برنامه فروش نفت در بورس نیز گفت: در برنامه هست فروش نفت با ریال در بورس به مردم انجام شود.
وی در خصوص تأمین منابع مالی برای صنعت نفت نیز توضیح داد: در عمل سهم وزارت نفت از محل صادرات نفت کاهش یافته است که ضرورت دارد با همکاری دولت، مجلس و بانک مرکزی این امر رفع شود.
وزیر نفت به همراه معاونان خود بعد از ظهر امروز (١٦ فروردین) در نخستین جلسه کمیسیون انرژی مجلس در سال ٩٤ حاضر شد.