به گزارش نفت دیلی، تدوین نقشه راه راهبردی اقتصاد مقاومتی وزارت نفت از زمان ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری در اسفندماه سال ١٣٩٢ در وزارت نفت پیگیری شده و برنامه اقتصاد مقاومتی صنعت نفت در خردادماه پارسال تصویب شد.
وزارت نفت در راستای اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و با بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی بند "ق" تبصره (٢) قانون بودجه سال ١٣٩٣ کل کشور، در مجموع ١٣ طرح مختلف از توسعه بالادستی تا بهینهسازی مصرف انرژی تهیه کرده که تا پایان سال ١٣٩٣، ١٠ مورد آن به تصویب شورای محترم اقتصاد رسیده است.
مطابق برنامهریزی انجام شده، قرار بود ١٠٠ میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز کشور تا پایان سال ١٣٩٣ افزوده شود که این رقم بیش از برنامهریزی انجام شده محقق شده است. میزان مصرف گاز طبیعی طی سال ١٣٩٣ در نیروگاهها، ٤٩٩٦٨,٤ میلیون مترمکعب بوده که رشد ٣٨ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است و در مقابل، سهم سوخت مایع در سبد مصرفی نیروگاهها از ٤٦ درصد در سال ١٣٩٢ به ٣٠ درصد در سال ١٣٩٣ کاهش یافته است. اختصاص گاز طبیعی به واحدهای پتروشیمی و صنایع عمده در فصل زمستان تقریباً بدون محدودیت انجام شده، بهطوری که گاز اختصاص یافته به صنایع عمده در دیماه امسال ٧٠ درصد بیشتر از دیماه سال قبل بوده است.
برنامههای توسعهای مجموعه صنعت نفت با تکیه بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی از ابتدای سال ١٣٩٣ در حوزههای مختلف توسعه بالادستی (با تأکید بر توسعه میادین مشترک) و پاییندستی (گازرسانی، پالایشگاهی و پتروشیمی) با جدیت دنبال میشود.
افزایش تولید نفتخام از میدانهای مشترک غرب کارون
بسته توسعه یکپارچه میادین نفتی غرب کارون و خطوط لوله و تأسیسات جانبی و همچنین خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک و پایانه جاسک با هزینهای بالغ بر ١٩ میلیارد دلار (به عنوان بخشی از اقدامهای بند "ق" تبصره ٢ قانون بودجه سال ١٣٩٣ کل کشور) مورد تصویب شورای اقتصاد قرار گرفت. تولید ٥٥٠ هزار بشکه در روز نفتخام از میادین آزادگان جنوبی (فاز یک)، آزادگان شمالی (فاز ٢)، یادآوران (فاز ٢) و یاران جنوبی هدفگذاری شده است. علاوه بر این، تولید ١٦٠ هزار بشکه در روز نفتخام از فاز (یک) یادآوران (٨٥ هزار بشکه در روز) از فاز (یک) آزادگان شمالی (٧٥ هزار بشکه در روز) و ٣٠ هزار بشکه در روز نیز از میدان یاران شمالی پیشبینی شده است. در مجموع قرار است کل تولید نفتخام از میادین غرب کارون به ٧٤٠ هزار بشکه در روز تا پایان سال ١٣٩٧ افزایش یابد.
بر این اساس، تا انتهای سال ٩٣، مرحله دوم تولید زودهنگام میدان یادآوران (فاز یک) به میزان ٥٠ هزار بشکه در روز محقق و قرارداد حفاری ١٥٠ حلقه چاه میدان آزادگان جنوبی (فاز یک) با پیمانکاران داخلی منعقد شده است.
همچنین توسعه میدان نفتی آذر به عنوان یکی از میدانهای مشترک تا پایان سال گذشته، ٣١,٩ درصدی پیشرفت داشته است؛ پیشرفت این میدان در اسفندماه سال ١٣٩٢ حدود ١٥.٦ درصد بوده که در پایان سال١٣٩٣ به ٣١.٩ درصد(خالص افزایش ١٦.٣درصد) افزایش یافته است.
افزایش ١٢ درصدی عرضه گاز طبیعی
بسته توسعه یکپارچه میدان گازی پارس جنوبی و احداث و تکمیل خطوط لوله ششم، نهم و یازدهم سراسری گاز طبیعی به همراه منابع تأمین مالی آن(به عنوان بخشی از اقدامات بند "ق" تبصره ٢ قانون بودجه سال ١٣٩٣ کل کشور) در شورای اقتصاد مورد تصویب قرار گرفت.
دستاوردها در توسعه میدان گازی پارس جنوبی حاکی از آن است که تعداد ١٣ واحد پالایشگاهی متعارف گاز و ٥ سکوی یک میلیارد فوت مکعبی و دو سکوی ٥٠٠ میلیون فوت مکعبی دریایی از فازهای اولویتدار پارس جنوبی (١٢، ١٥ و ١٦، ١٧ و ١٨) در مدار تولید قرارگرفته است.
در سال ١٣٩٣ علاوه بر فاز ١٢ که با ظرفیت پالایشی حدود ٧٥ میلیون مترمکعب در روز گاز در مدار تولید است، فازهای ١٥ و ١٦ با ظرفیت پالایشی حدود ٤٠ میلیون مترمکعب در روز و فازهای ١٧ و ١٨ با ظرفیت پالایشی حدود ٣٨ میلیون مترمکعب در روز جمعاً با ظرفیت پالایشی بیش از ١٥٠ میلیون مترمکعب در روز گاز در مدار تولید هستند. براین اساس تولید گاز غنی تا ٧٦٠ میلیون مترمکعب در روز در اسفندماه سال ١٣٩٣ افزایش یافت و به طور کلی پالایش و عرضه گازطبیعی در سال ١٣٩٣ نسبت به سال ١٣٩٢ حدود ١٢ درصد افزایش پیدا کرده است.